Gir ca. 6 store muffins

Ingredienser:

2 egg

50–60 g melis

100 g revet brunost

1 ts vaniljesukker

1 dl kefir

100 g lettkokte havregryn

50 g hvetemel (eller glutenfritt mel, om ønskelig)

1,5 ts bakepulver

2 ss blå valmuefrø

50 g hakkede valnøtter

300 g rabarbra i små biter

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 180 °C (over- og undervarme).

Bland alle ingrediensene sammen i en stor bolle.

La røren svelle i ca. 10 minutter.

Fordel røren i muffinsformer.

Stek midt i ovnen i 25–30 minutter, til muffinsene er gyldne og faste.

Jeg brukte seks vaktelegg, som tilsvarer vekten av tre vanlige egg. Man kan selvfølgelig lage muffins etter vanlige bakeregler, for eksempel ved å piske egg med melis og deretter tilsette mel med bakepulver, og så videre. Det gjorde jeg ikke denne gangen. Jeg blandet alle ingrediensene sammen i én bolle, ettersom jeg hadde litt dårlig tid.

Brunosten gir en naturlig karamellsmak. Ønsker du grovere muffins, kan du bruke sammalt hvete fin i stedet for siktet mel. Disse muffinsene egner seg godt både som turmat og til lunsj.

Jeg brukte verdens beste brunost og kefir, som jeg kjøpte på Bondens marked i Bergen i dag. Etter at jeg begynte å kjøpe brunost fra Lygre Livsgard, kjøper jeg aldri lenger vanlig brunost fra Rema 1000. Kjenner du noen bønder som lager brunost, bør du bruke osten deres – den er langt bedre enn brunosten fra Tine.

Nå er rabarbrasesongen i gang. Prøv de litt spesielle rabarbramuffinsene fra Hagebonden med brunost. De er kanskje uvanlige, men veldig gode.

Grunnen til at jeg ikke brukte svarthavre denne gangen, var enkel: Jeg fant en pose med lettkokte havregryn i skapet. Vanlig havre har jeg ikke brukt siden jeg begynte å erstatte den med svarthavre. Men Hagebonden har et prinsipp: Jeg kaster aldri mat. Derfor må jeg bruke opp den lettkokte havregrynen.