Ekte norsk ureist syltetøy

Jeg elsker løvetann. Den likner på sol, og det er klink umulig for meg å forstå hvorfor noen prøver å utrydde den fra plenen. Plenen blir jo da som tyskere kaller for «grønt teppe for psykopater» uten løvetann som smiler oss, og sier: «Hei 😊 Solen skinner. Det er vår, og nydelig vær. Har du det fin? Smil!»

Jeg har masse løvetann i plenen min. Jeg samler løvetannfrø etter avblomstring, og sprer de over alt hvor jeg går for at jeg vet at løvetann er svært viktig for humler, og bier.  Vanligvis plukker jeg ikke løvetann blomster for at det er viktig mat for alle pollinatorer om våren. Men jeg har så mye løvetann i plenen at nå er det nok både for humler, og meg hvis jeg vil plukke den. Jeg vet at folk lager løvetannsyltetøy, men har aldri laget det selv. I går testet jeg det, og ble rimelig overrasket at smaken var så bra. Til og med mannen min likte brødskive med løvetannsyltetøy, selv om han aldri spiser syltetøy.

Blomstene som har åpnet seg skal plukkes, og renskes.

Kun det gule som skal beholdes

Alt grønt skal renskes vekk

Man skal fjerne alt som er grønt, og bruke bare de gule blomsterblader. De delene som har grønn farge er bitre. Det er anbefalt å bløtlegge blomstene over natten for å bli kvitt den bitre smaken. Jeg ville beholde pollen som er i blomstene. Pollen siles av, og blir kastet vekk sammen med det bitre vannet. Er pollen vekke fra syltetøy, er mange vitaminer også vekke. Jeg valgte å jobbe litt med å renske blomstene, og fjerne alt grønt, og beholde bare de gule blomster bladene for å beholde pollen. Når jobben ble gjort, veide jeg dem.

Syltetøy

En klassisk regel når man lager syltetøy som jeg husker min mormor brukte. Man skal bruke like mye sukker som bær. Derfor laget jeg sukkerlake av 700gr. sukker, og 7dl. vann. Blomsterbladene ble blandet med sukkerlake, og begynte å kokes. Helt tilfeldig så jeg rabarbra på kjøkkenbordet som min datter glemte å knaske.

Her kokes syltetetøy

Sur rabarbra gjør syltetøyet perfekt. Det blir sursøt smak. Det lo bare en rabarbra stilk som veide 100gr. på kjøkkenet når jeg laget syltetøy, og jeg giddet ikke å gå ut for å hente mer i hagen. Jeg kuttet det lille jeg hadde i små biter, blandet i syltetøyet, og kokte syltetøyet videre. Etter 40min. fra begynnelsen ble komfyren slått av, og saft fra en sitron blandet inn. Det smakte overraskende godt.

I morgen har jeg lyst til å steke pannekaker, og smake med det syltetøyet. Det tror jeg blir godt.

100% norsk ureist versjon


Det er så mye løvetann i hagen nå at jeg måtte ut og plukke nye blomster i dag fordi jeg fikk en idé om å lage en 100% norsk versjon bare med løvetann og rabarbra. Til sammen veide løvetann med rabarbra ca. 350 gram hvor 125gr. var rabarbra. Jeg kokte 350 gram sukker med 3,5 desiliter vann og blandet inn løvetannblomster og rabarbra, og lot alt koke i 1 time. Da syltetøyet ble avkjølt, moste jeg alt med stavmikser. Resultatet overrasket meg. Det fikk en fin smørbar konsistens og faktisk enda bedre smak enn den første varianten med sitronsaft.

Nå føler jeg at denne sommeren kommer jeg til å plukke mye løvetannblomster og lage julegaver til alle våre slektninger. I fjor fikk alle våre slektninger julegaver laget av meg. I år blir det sikkert en spiselig gave igjen, hvor løvetannsyltetøy blir en liten del av gaven 🙂