Lat. Ocimum tenuiflorum

Andre norske navn: Tulsi, indisk basilikum

Lat. Ocimum tenuiflorum

En herlig urt som må dyrkes som inneplante i Norge, og kan brukes i alle asiatiske retter. Tulsi kan også brukes for å trekke te av. All informasjon om tulsi i denne artikkelen er fra Rolv.no som er Norges beste nettside om planter.

Botanisk beskrivelse

Hellig basilikum er en 30-60 cm høy, mykhåret flerårig plante (dyrkes som ettårig i områder med temperert klima). Planten har vedaktig basis og ofte purpurfargete stengler som er rikt forgreinet. De opptil 5 cm lange, elliptiske eller avlange og noe tannete bladene er dunhåret på begge sider og sitter motsatt på stengelen. Bladene på den rene arten har en olivengrønn farge og gjerne purpurfargete nerver. Det finnes minst to typer hellig basilikum, Shri Tulsi (= Rama Tulsi / Lakshim Tulsi) med grønne blad, og Krishna Tulsi (= Shyama Tulsi)med purpurrøde blad. Blomstene er små, rosa, rødfiolette eller hvite og sitter i smale, lange og tette aks. Bladene av hellig basilikum har en krydret, skarp smak og en søt duft, mens frøene ikke har samme sterke lukt og smak.

Når den dyrkes som sitron tre inne, er den egentlig flerårig plante 🙂

Utbredelse

Hellig basilikum er opprinnelig hjemmehørende i de lavereliggende områdene av India (hvor planten vokser fra havnivå til 1800 m o.h.), i Taiwan, nordlige og østlige Afrika, på Sri Lanka, i Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Laos, Indonesia, det sørlige Kina (Hainan og Sichuan), Thailand, Filippinene, Vietnam og Malaysia. Urten dyrkes i mange andre områder av verden med varmt klima. Kommersiell dyrking av hellig basilikum foregår hovedsakelig i India, og der dyrkes urten også mye for daglig bruk. Mange hinduer lar hellig basilikum vokse foran eller i nærheten av hjemmet, ofte i sentrum av gårdsplassen og da gjerne plantet i spesielle potter.

Urtens egenskaper og virkning

Hellig basilikum er en skarpt aromatisk, søt, varmende urt med følgende egenskaper: Adaptogen, antiseptisk, antibiotisk/antibakteriell (mot bl.a. E. coli, S. aureus og P. aeruginosa), antiviral, sopphemmende, krefthemmende, balanserer insulinmetabolismen, blodsukkersenkende (antidiabetisk), krampeløsende, antiastmatisk, bedøvende, smertestillende, hjertestyrkende, hjertebeskyttende, fremmer blodsirkulasjonen, blodtrykkssenkende, nervebeskyttende, nervestyrkende, antidepressiv, stressdempende, beroligende, svettedrivende, febersenkende, generelt styrkende og vitalitetsøkende (tonikum), immunregulerende, leverbeskyttende, fordøyelsesfremmende, magesårbeskyttende, avførende, betennelsesdempende (COX-2 hemming), kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, urindrivende, rensende, slimløsende, mykgjørende, melkedrivende (fremmer melkeproduksjonen hos ammende), strålingsbeskyttende, antioksidant, insektavskrekkende og ormemiddel.

Urten øker fysisk yteevne og utholdenhet, senker stressindusert frigjøring av binyrehormoner og bidrar til normalisering av kortisolverdiene, reduserer oksidativt stress, fremmer helsen til øynene og motvirker grå stær, styrker åndedrettssystemet, nærer hjerte-karsystemet og hemmer sammenklebing av blodplater, beskytter mot strålings- og kjemoterapi-induserte skader, virker støttende ved avhengighet av rusmidler og nikotin, lindrer milde former for depresjon (særlig når den kommer av stress), fremmer munterhet og hjelper med å overkomme sorg og frykt.

Hellig basilikum

Hellig basilikum kalles også tulsi (eller tulasi), som betyr «den enestående», noe som er en realitet for denne hellige urten. Navnet tulsi kommer fra Krishnas elskede Tulsi (Tulasi). I India er hellig basilikum viet til både Vishnu, guden som opprettholder og beskytter verden, og hans hustru Lakshmi, fruktbarhetens og lykkens gudinne. Hellig basilikum er i sannhet en hellig urt i India, hvor følgere av Krishna har så stor ærbødighet for planten at de ikke ville drømme om å aktivt spise den som medisin, men heller passivt motta den helbredende kraften fra vibrasjonene ved å være i nærheten av urten. Planten sies å ha en oppløftende og styrkende virkning på både sinnet og kroppen, og urten brukes i morgenbønnen for å sikre personlig helse, spirituell renhet og familiens velvære. En levende plante av hellig basilikum finnes i mange indiske hjem, hvor den har en hellig aura og man mener den gir åndelig beskyttelse for husstanden.

Planten har i India vært brukt i kanskje så mye som 3000 år, og hellig basilikum blir betraktet som en av Indias mest kraftfulle urter. På samme måte som at den nært beslektede arten vanlig basilikum (Ocimum basilicum) er lett tilgjengelig i Vesten, er hellig basilikum svært mye brukt og høyt verdsatt i Asia, både som en kulinarisk urt og en urt med medisinsk, spirituell og åndelig betydning. 

Hellig basilikum klassifiseres som rasayana, en urt som nærer en persons vekst til perfekt helse og fremmer et langt liv. Ved daglig bruk av urten mener man at man opprettholder balansen til chakraene (kroppens energisentre) og fremmer guddommeligheten, dyden og gleden hos mennesker.

Tradisjonell bruk av Hellig basilikum

Friske blad kan skjæres opp og tilsettes i salater, eller brukes til å smaksette fruktretter, geléer hermetikk og søte kaker. Den friske urten egner seg ikke i kokt mat. Tørkede blad er utmerket til å lage en smakfull urtete. Frøene kan legges i vann for å lage en avkjølende drikk.

I Norge er hellig basilikum kun inneplante. Potten kan settes ut om sommeren når været er fint.

Tulsi kan tørkes og brukes i urteblandinger eller i te blandinger.

Ompotting av tulsi er helt vanlig herlig aktivitet for en hagenerd 🙂

Har du tulsi, og kubansk oregano (lat. Plectranthus amboinicus) i vinduskarmen, trenger du ikke noe mer for å lage en deilig kopp te 🙂