Ingredienser:

  • 500 g siktet hvetemel (f.eks. Type 00)
  • 150 g fin sammalt svedjerugmel
  • 100 g grovt svart havremel
  • 1 ½ ts salt
  • ½ ts tørrgjær
  • 450 g kaldt vann
  • 100 ml appelsinsaft + 50 ml vann
  • 1 ts honning

Fremgangsmåte

  1. Bland mel, salt og tørrgjær i eltebollen.
  2. Tilsett kaldt vann, appelsinsaft, vann og honning. Elt deigen i eltemaskin med eltekrok på lav hastighet i 2–3 minutter, deretter på middels hastighet i 5–7 minutter, til deigen er jevn og smidig.
  3. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten (9–14 timer). Den skal ikke tas ut av bollen under heving.
  4. Når hevetiden er over, elt deigen lett igjen i eltemaskinen i noen minutter for å styrke glutennettverket. La den stå i bollen i ca. 1 time mens gryten varmes opp i ovnen på 250 °C.
  5. Legg bakepapir i den varme støpejernsgryten og hell deigen forsiktig oppi. Dekk med lokk.
  6. Stek brødet i ovnen med lokket på i 30 minutter.
  7. Fjern lokket, og stek videre. Når brødet har fått riktig farge, legg bakepapir over toppen for å hindre at skorpen blir svidd. Bruk steketermometer om ønskelig: kjernetemperatur 97–99 °C indikerer at brødet er ferdig.
  8. Ta brødet ut av gryten og la det avkjøle helt på rist før du skjærer i det.

Overnattingsgrytebrødet er ferdig stekt, avkjølt og delt i to.