Ingredienser:
- 500 g siktet hvetemel (f.eks. Type 00)
- 150 g fin sammalt svedjerugmel
- 100 g grovt svart havremel
- 1 ½ ts salt
- ½ ts tørrgjær
- 450 g kaldt vann
- 100 ml appelsinsaft + 50 ml vann
- 1 ts honning
Fremgangsmåte
- Bland mel, salt og tørrgjær i eltebollen.
- Tilsett kaldt vann, appelsinsaft, vann og honning. Elt deigen i eltemaskin med eltekrok på lav hastighet i 2–3 minutter, deretter på middels hastighet i 5–7 minutter, til deigen er jevn og smidig.
- Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten (9–14 timer). Den skal ikke tas ut av bollen under heving.
- Når hevetiden er over, elt deigen lett igjen i eltemaskinen i noen minutter for å styrke glutennettverket. La den stå i bollen i ca. 1 time mens gryten varmes opp i ovnen på 250 °C.
- Legg bakepapir i den varme støpejernsgryten og hell deigen forsiktig oppi. Dekk med lokk.
- Stek brødet i ovnen med lokket på i 30 minutter.
- Fjern lokket, og stek videre. Når brødet har fått riktig farge, legg bakepapir over toppen for å hindre at skorpen blir svidd. Bruk steketermometer om ønskelig: kjernetemperatur 97–99 °C indikerer at brødet er ferdig.
- Ta brødet ut av gryten og la det avkjøle helt på rist før du skjærer i det.

Overnattingsgrytebrødet er ferdig stekt, avkjølt og delt i to.


