Ingredienser:
- 400 g svarthavremel
- 100 g hvetemel
- 1 pakke tørrgjær (ca. 11 g)
- 1 ts salt
- 1 ss honning
- 4,5 dl lunkent vann
- 2 ss olivenolje
Fremgangsmåte:
- Forbered deigen:
- Bland svarthavremel, hvetemel og salt i en stor bakebolle.
- Løs honning opp i lunkent vann, tilsett tørrgjær og rør godt.
- Når tørrgjæren er oppløst i vannet, tilsett melblandingen og elt godt sammen.
- Tilsett olivenolje på slutten og fortsett å elte deigen til den blir smidig og elastisk. Du kan bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok i 5-10 minutter, eller elte for hånd i ca. 10-15 minutter.
- Heving over natten:
- Dekk bakebollen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og sett den i kjøleskapet over natten. Denne langsomme hevingen gir en dypere smak og gjør deigen lettere å håndtere.
- Forming og etterheving:
- Neste morgen, ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå på kjøkkenbenken i ca. 20-30 minutter for å komme til romtemperatur.
- Del deigen opp i 12 like store emner, og form hver del til en rund bolle. Legg bollene på et stekebrett dekket med bakepapir.
- Pensle rundstykkene lett med litt vann eller eggvask (en blanding av pisket egg og en teskje vann). Dryss valmuefrø jevnt over rundstykkene.
- La rundstykkene etterheve i ca. 20-30 minutter, til de har blitt litt større og luftigere.

- Steking:
- Forvarm ovnen til 220°C.
- Sett rundstykkene midt i ovnen og stek i ca. 10-15 minutter, eller til de er gyllenbrune og høres hule ut når du banker på dem.
- Avkjøling:
- La rundstykkene avkjøles på en rist før du serverer dem. Nyt dem varme med smør eller ditt favorittpålegg!
PS: Steketiden avhenger av hvor tykke rundstykkene er. Mine var ganske flate, og jeg trengte ikke mer enn 10 minutter 🥖🍞🥖🌸