Ny variant med sylteagurker
Щи er en deilig russisk kålsuppe med en lang historie. På norsk uttales det sji. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, og den kan lages med fersk eller surkål (som er fermentert kål), kjøtt og andre grønnsaker. Min mormor måtte ha suppe hver dag, enten som hovedrett eller forrett. Som regel var det щи, borsj, kharcho (georgisk suppe med valnøtter) eller potetsuppe. 🍲 Jeg vil nok påstå at alle sovjetere har et litt varmere forhold til supper enn nordmenn. Sannsynligvis på grunn av at sovjetere har en mye sterkere dyrkekultur. Har man mye grønnsaker, bruker man selvfølgelig det man har. Monosupper som blomkålsuppe eller løksuppe eksisterte ikke i Russland i gamle dager. Det er noe ganske nytt som russere prøver seg på, men monosupper vil nok aldri bli så populære i Øst-Europa. Monosupper laget man i gamle dager i de områdene der det var lite mat på grunn av begrenset tilgang til jord hvor man kunne dyrke. Har man bare løk, lager man suppe av det. Har man bare blomkål hjemme, lager man blomkålsuppe. Er kjøkkenhagen full av forskjellige grønnsaker, blir det borsj eller щи. Det som er felles for alle sovjetiske supper er kjøtt. Jeg elsker et dansk uttrykk: man tager hva man haver. Grisekjøtt er oftest brukt, siden fett (flesk) fremhever smaken. Har man kylling eller storfekjøtt, er det også fint. Jeg hadde bare hjortekjøtt i fryseboksen og brukte det. Altså, er man flink jeger og dyrker grønnsaker, kan man være selvforsynt med alle ingredienser. Russere elsker både щи og rassolnik, som er en suppe med sylteagurker. Denne gangen har jeg kombinert rassolnik og sji.
Ingredienser:

- 1 liten hodekål, hakket
- 2 store gulrøtter, raspet
- 6 poteter, kuttet i tynne strimler
- 2 løk, finhakket
- 6 fedd hvitløk, presset
- 6 sylteagurker, kuttet i små biter
- Olje eller smør til steking
- 2 bokser tomatpuré
- Kjøtt
- Salt
- Krydder: gurkemeie, persille, dill, paprikapulver, svart pepper
Fremgangsmåte:
Først skal kjøttet kokes. Dette kan gjerne gjøres dagen før. Jeg pleier å koke kjøttet om kvelden, og lage suppe dagen etter. Når man skal koke suppe, tar man ut kjøttet og bruker bare kraften. Kjøttet kuttes i mindre biter og tilsettes når suppen er ferdig kokt.
Om kvelden kokte jeg hjortekjøtt. Dagen etter brukte jeg kraften til å koke kålen.
Mens kålen kokes, kutter man løk.

Jeg bruker en gammeldags Alligator for å kutte løk som jeg kjøpte i 2003 på Clas Ohlson. Den kutter løk perfekt og sparer meg mye tid, slik at jeg slipper å kutte løken selv.
Man smelter smøret i en stor kjele eller varmer opp oljen man er vant til å bruke over middels varme i stekepannen. Tilsett løken og stek den en stund (gjerne under lokk). Husk å ta av lokket og røre i løken mens den stekes.
Parallelt mens du steker løken, skal kuttet kål kokes. Når kålen er nesten ferdig kokt, tilsettes poteter som er kuttet i tynne strimler, og sylteagurker som er kuttet i små biter.

Potetsort Knallfiffi har nydelig farge.
Når løken er nesten ferdig stekt og har fått fin gyllen farge, tilsetter man raspet gulrot og blander alt godt. Nå skal gulrøttene og løken stekes sammen. Det tar noen få minutter.

Helt på slutten kutter man paprika i tynne strimler, presser hvitløken, og når kålen og potetene er ferdig kokt, tilsetter man stekt løk, gulrøtter, paprika, presset hvitløk og krydder.
Nå skal alle grønnsakene kokes ca. 5-10 minutter sammen på svak varme. Nå har man god tid til å kutte kjøttet, som skal tilsettes på slutten sammen med salt og krydder. Når alle ingrediensene er blandet i suppen, bruker man bare noen få minutter til å trekke alt sammen under lokk. Suppen er ferdig.

Server suppen varm, pyntet med fersk dill, persille eller vårløk.