Kålruletter er en vanlig sovjetisk rett. Både russere, ukrainere og hviterussere er glad i kålruletter. De lages på en annen måte enn norske kålruletter og serveres uten poteter ved siden av. Late kålruletter har samme ingredienser som vanlige kålruletter, men man kan tilsette noe ekstra spennende. Man velger selv hvilket kjøtt man vil bruke: storfe, sau, gris eller kylling. Jeg er vant til å lage alle russiske retter med 50% storfekjøtt og 50% svinekjøtt. Det er en gammel vane. Da jeg gikk siste år på skolen, hadde jeg praksisplass på en kantine hver annen uke. Det var et rart opplegg som alle skoler hadde på den tiden. To ganger i måneden måtte vi gå på en annen skole rett utenfor vår skole og få litt teori, og praksis i forskjellige yrker. Noen ville bli sykepleiere eller lege og fikk opplæring som helsearbeidere, andre kunne lære å skrive på skrivemaskin for å bli sekretærer. Jeg valgte retningen kokk/baker fordi jeg ville lære å lage mat. Praksisen hadde vi en gang i måneden på en kantine i byen. På kantinen hadde vi varierte oppgaver. Noen laget mat, noen bakte brød, piroger og forskjellige boller, eller tok imot bestillinger og fylte suppe og andre retter som folk ville ha. Det var en spennende jobb, og jeg lærte å lage mye spennende der. Vi hadde en veldig flink lærer som tidligere hadde jobbet som produksjonssjef på en restaurant. Hun pleide å si: «Blander man 50% storfekjøtt og 50% svinekjøtt, får man balansert smak og god saftighet.» Derfor liker jeg å blande storfekjøtt med gris. Vanligvis fylles sovjetiske kålruletter med kjøtt og ris. Sausen er som regel tomatbasert, men noen blander rømme i sausen.
Denne gangen laget jeg saus uten rømme for å smake om det er stor forskjell. Ja, forskjellen er nokså stor, men begge variantene er brukbare. Bruk rømme hvis du liker det, men dropp den hvis du har melkeintoleranse.
I min familie liker vi retter som lages én dag og kan brukes 2-3 dager etterpå. Verken mannen min eller datteren min er bortskjemte når det gjelder mat. Kålrulettene jeg laget i går kommer vi til å spise både i dag og i morgen. Det er ikke gourmetmat, men helt vanlig hverdagsmat.
Jeg fant en liten rød kål i kjøleskapet som måtte brukes opp. Hva kan en russer lage av kål som ikke er rødbetsuppe? Kålruletter, tenkte jeg. Men det er ganske mye styr å koke kål, ta bladene fra hverandre og rulle dem for å fylle dem med kjøttfyll. Min mor og mormor laget aldri late kålruletter. De laget ordentlige kålruletter som smakte veldig godt. Da jeg var ca. 18 år gammel, var jeg på besøk hos en venninne som skulle spise middag og spurte meg om jeg ville spise sammen med henne. Hun sa: «Jeg har bare late kålruletter, men de er gode de også. Mamma lager dem av og til når hun har dårlig tid.» Det var første gang jeg smakte late kålruletter. Det smakte litt annerledes enn vanlige kålruletter, men det var godt, og jeg ble veldig imponert over at moren hennes laget dem på en annen måte enn jeg var vant til. Det at moren til venninnen min brukte en annen måte å lage kålruletter på når hun hadde dårlig tid, imponerte meg veldig. I går da jeg bestemte meg for å lage kålruletter på en kjapp måte, begynte jeg å google late kålruletter på russisk. Du verden! Jeg fikk mange forslag til hvordan man kan lage dem. Man bruker samme ingredienser som i vanlige sovjetiske kålruletter, men både mengden og metodene kan variere. Late kålruletter er noe nytt for meg og min familie. Man bruker bare sunne grønnsaker og kjøtt. Ris brukte jeg ikke, siden jeg kuttet ut ris for lenge siden på grunn av at ris inneholder arsen. Jeg vurderte å erstatte ris med svart havre, men ville først teste kålruletter som er laget uten korn i det hele tatt. Man kan sikkert bruke norsk bygg hvis man vil ha det. Altså, både svart ris og bygg kan sikkert erstatte ris, men jeg har ikke prøvd det. I mine kålruletter brukte jeg kål, gulrot, løk, hvitløk og tomatpuré. Man kan bruke både knuste tomater og tomatpuré. Jeg var tom for knuste tomater og hadde ikke tid til å handle før jeg begynte å lage mat. Har man bare tomatpuré, kan den blandes med vann, salt og krydder for å lage saus. Det gjorde jeg. Videre rasper man gulrøtter på den fineste raspen man har (ikke rivjern). Løk kuttes i små biter og blandes også i sausen. Litt presset hvitløk og Provence-krydder tenkte jeg å bruke. Men jeg brukte litt Gyros-krydder i tillegg da jeg hentet Provence-krydderet. Bruk gjerne dine favorittkrydder eller urteblandinger. Videre blander man alle faste ingredienser. I mitt tilfelle ble det 2 pakker kjøttdeig (gris og storfe), 2 paprikaer, kuttet i ganske små biter, 3 løk, kuttet i små terninger, 3 gulrøtter som ble raspet, 3 fedd hvitløk presset i hvitløkspresser, litt persille, dill og vårløk.
Ingredienser:
Til Kålruletter:
1 middels kål (ca. 1,5kg)
2pk. kjøttdeig
3 løk
3 fedd hvitløk
3 store gulrøtter
2 paprika
2 egg
Salt
Provence krydder
Gyros krydder
Til Saus:
2 glass tomatpasta
Vann
2 gulrøtter
2 løk
persille
dill
krydder
Paprika kuttes i ganske små biter:
Videre kutter man kål i ganske tynne strimler, heller det i en kasserolle og fyller med varmt vann. Komfyren slås på, og kålen skal kokes i 5-10 minutter til den er ferdig kokt. Så helles vannet av, kålen avkjøles og blandes sammen med kjøttdeig, grønnsaker, salt og krydder. Når alt er blandet, lager man ovale kjøttkaker og legger dem i en form eller langpanne. Videre helles tomatsausblandingen med gulrøtter og løk slik at alle kjøttkakene blir så vidt dekket.
Sausen vil se slik ut:
Formen eller langpannen dekkes med aluminiumsfolie, settes i ovn som er oppvarmet til 170 grader og stekes i 1 time. Hvis noen i familien har melkeintoleranse og du lager saus uten rømme, kan andre familiemedlemmer tilsette rømme når maten er ferdig laget.
Her er et bilde hvor kål ruletter er servert med rømme, og urter:
Jeg brukte 2 pakker kjøttdeig, en kål som veide 1,5 kg, 3 løk til fyll og et par løk til saus, 3 gulrøtter til fyllet og 2 gulrøtter til sausen. Dill, persille og vårløk brukte jeg også. Urter kan man bruke ubegrenset i maten.
Prøv late kålruletter hvis du er glad i kål, liker smaken av kålruletter og har litt dårlig tid.