Ingredienser:
1kg. skrelte poteter
1 løk
1 egg
2 ss mel
Salt og pepper etter smak
Olje til steking
Fremgangsmåte:
Riv potetene og løken på et fint rivjern (det tynneste du har). Tidligere jukset jeg, som de fleste gjør når man lager draniki. Da jeg bodde i Russland og laget draniki, pleide jeg å rive potetene. Senere, når jeg laget potetpannekaker, gadd jeg ikke å rive potetene, men brukte nest fineste rasp for å spare tid. I Hviterussland finnes det flere måter å lage draniki på. Noen river potetene, mens andre rasper. Potetene kan både rives og raspes, men resultatene blir ikke like.
Etter at du har brukt ganske mye tid på å rive potetene, kan du sile av litt saft hvis du ser at det er veldig mye saft, eller klemme ut overflødig væske fra blandingen hvis massen er for bløt. Løken rives på samme rivjern. Jeg brukte tre fedd hvitløk i tillegg, men i opprinnelig oppskrift brukte de ikke hvitløk. Bland revet potet og løk med ett egg og to ss mel i en stor bolle. Jeg brukte mel av svart havre, siden jeg liker det best. Massen krydres med salt og pepper.
Varm olje i en stekepanne over middels høy varme. Jeg bruker bare solsikkeolje til steking. Den er ganske nøytral og gir ingen ettersmak. Bruk gjerne en saus skje for å legge massen på stekepannen.
Stek pannekakene til de er gyllenbrune og sprø på begge sider, ca. 3-4 minutter per side. Legg de ferdigstekte pannekakene på en tallerken som er dekket med tørkerull for å fjerne overflødig olje. Server varme, gjerne med rømme. Jeg brukte seterrømme, men lettrømme kan sikkert også brukes.
Draniki kan lages på forskjellige måter, men hviterussere sier at river man potetene på det fineste rivjernet, merker man stor forskjell. Potetene skal ikke raspes, men rives. Noen hviterussere og ukrainere kaller draniki for deruny. Alle som vet hva draniki er, forstår at både ordet draniki og ordet deruny har samme opprinnelse fra et russisk ord som betyr å rive. Russere, hviterussere og ukrainere forstår hverandre på samme måte som nordmenn forstår svensk og dansk.
Prøv å lage hviterussiske potetpannekaker der potetene ikke skal raspes, men rives. De er virkelig gode. Jeg tror at de fleste land har sin egen variant av draniki. I Sverige kaller man potetpannekaker for røstipoteter. I Tyskland er det Rösti eller Kartoffelpuffer. I de baltiske landene finnes det også varianter av draniki. Hviterussere begynte å lage draniki på grunn av en polsk kokk som het Jan Szyttler, som laget en oppskrift. Han kalte draniki for blinki kartoflane, som betyr «kartoffelpannekaker.»