Norsk selvforsyningsgrad er katastrofal, men hagebonden er selvforsynt med mye mat, i hvert fall med poteter. Hva skal man gjøre når man har så mye poteter? Selvsagt spise dem! Hviterussisk nasjonalrett potetpannekaker er veldig god mat. Men hviterussere lager mange forskjellige retter med poteter. Det er ikke uten grunn at russere kaller hviterussere «Bulbashi,» som betyr potetetere. Bulba er potet på hviterussisk. Jeg tror ikke at det finnes en nasjon som er mer glad i poteter enn hviterussere.
Potetkarbonader er en helt vanlig hviterussisk rett. Det er svært enkelt å lage dem. Potetene skal raspes på den tynne raspen, ikke rives på den fineste.
Rasper man poteter på den fineste raspen, blir det pannekakerøre til potetpannekaker. Vanlig rasp som man bruker til å raspe ost til taco går greit. Jeg rasper ost til taco på den raspen som er litt tynnere 🙂 Bruk hendene for å blande alle ingrediensene sammen. Karbonadene stekes i stekeolje (i mitt tilfelle solsikkeolje). Jeg brukte en saus-skje for å ta raspet potet med, men man kan lage karbonader med hendene eller bruke en vanlig spiseskje. Først stekes karbonadene på én side, og når de blir brune, skal de snus, og stekepannen dekkes med lokk.
Jeg stekte dem på 7 (varmenivå) i ca. 5-6 min. på hver side. Når andre siden er stekt, bør karbonadene snus og etterstekes 1 min. for å få sprø skorpe, siden den blir litt myk fordi man bruker lokk på stekepannen.
Hviterussere serverer potetkarbonader med rømme eller hjemmelaget majones blandet med litt rømme.
Ingredienser:
6 store poteter
1 stor løk
2 egg
2 dl. melk
3 s.s. havremel
salt
pepper
Poteter og løk raspes og tilsettes 2 egg, 2 dl melk, salt, pepper og 3 ss havremel (i mitt tilfelle mel av svart havre, siden det er norskprodusert svart havre).
Hviterussere serverer potetkarbonader med rømme eller hjemmelaget majones blandet med litt rømme.
I Hviterussland finnes det mange varianter av potetkarbonader. Noen lager dem med raspet gulrot, forskjellige krydder osv. Det er bare fantasien som kan begrense oss når det gjelder matlaging. Får du noen spennende smakskombinasjoner som du synes er veldig gode, kommenter gjerne artikkelen og del din erfaring med oss.