Gratis og sunn mat: Fiskekonserver

Som sagt har jeg ikke tenkt å omgjøre min hageblogg til en matblogg, men det er jo spesill nå man produserer mat man skal spise.

Nå er prisene i matvarebutikker veldig høye. Mat trenger man 3 ganger om dagen, 365 dager i året.  Altså spiser minst 1095 ganger ila. et år. Det er mye. Skal man kjøpe mat er det veldig mye penger.

Selvsagt er det mye som kan dyrkes i hagen eller sankes i naturen. Men plukker man nat i skogen, og dyrker i hagen vanligvis? Ikke som jeg vet om. Av de som jeg skjenner er det noen få som gjør det.

Jeg vil nok påstå at folk mener at jeg er en idiot som bruker så mye tid på helt unødvendige ting: dyrker, sanker osv.

Alle er forskjellige. Jeg er fullstendig klar over at min livsstil ikke er for alle. Synes man det er nyttig å se på RV, gjør man det. Jeg  har omtrent aldri brukt min tid til å se på TV kommer nok ikke til å begynne med det rett før jeg blir 50 år gammel 😊

Jeg har vært selvforsynt med det meste av maten jeg spiser i mange år: Te, syltetøy, honning, egg, alle frukt og grønnsaker har vi fra hagen. Det eneste vi kjøper i butikken er av og til kjørr på REKO, Hvalbiff hos lokale hvalfangere, melk, rømme, ost, kjøtt, salt, sukker for innvintring av biene, fyrstikker og stearinlys.

Jeg kan egentlig begynne å produsere vårt eget stearinlys selv, siden jeg er birøkter, og har bier som lager sunn bivoks. Jeg har i hvert fall nok bievoks for kosmetikk som jeg lager. Men det er lang vei til lys, tenker jeg, pga. at dyrking tar nesten all min fri fritid.

I Norge finner man gratis mat over alt hvis man bare gidder å bruke tid. Våre naturressurser gir mye mat til dem som gidder å bruke tid!

Hva har vi i Norge? Enkle eksempler:

  • Alle urter som kan plukkes, tørkes, og brukes for å lege te etter at man har vært på fjelltur.
  • Grannskuddsirup som kan lages av grannskudd
  • Syltetøy av bær som ble plukket i skogen
  • Alle bær som kan plukkes i skogen:
  • blåbær
  • blokkebær,
  • bringebær,
  • tyttebær
  • molter