Jeg er fortsatt en ukommersiell hageblogger. Dette er ikke reklame, bare et tips hvis du lager kompost.

Dette var vårt smarteste kjøp for hagen, synes både jeg og mannen min. For 10 år siden, da vi kjøpte huset vårt, trengte vi en kompostbinge. Det var forskjellige utgaver på markedet, og vi fant en kompostbinge på Felleskjøpet som vi ville teste. I alle kompostbingene vi fant for 10 år siden, måtte vi bruke høygaffel for å røre i komposten. For å fremskynde komposteringsprosessen, må man røre og snu alt som ligger i komposten. Jo oftere man rører i komposten, desto raskere blir den klar.

Jeg vet at det er et herk å røre i komposten. Matavfall stinker under kompostering, og det er ubehagelig. Jeg er en vanlig dame, ikke en veltrent mann. Alt tungt arbeid i hagen vår gjøres av mannen min. Han er ikke så glad i å jobbe i hagen som meg. Han gjør det jeg ber ham om, men jeg vet at en elektronikkingeniør nok helst vil utvikle kompliserte kretskort på data og av og til lodde dem. Jo mer jeg klarer å gjøre i hagen uten hans hjelp, desto bedre.

Disse kompostbingene kan til og med en tenåring snu. De er geniale. De bare lukkes og snus som et egg som henger på et stativ. Etter å ha kjøpt vår første kompostbinge, testet den og ble fornøyd, kjøpte vi nr. 2. Mens den andre kompostbingen fylles, blir den første full. Når komposten i den fulle bingen blir klar, tømmer jeg den og begynner å fylle den med nye organiske rester på nytt. Jeg putter alle organiske rester i komposten: matavfall, hageavfall som klippet gress eller avklippede grener fra bøk-hekken vår. Alle organiske rester kan komposteres.

Alle harde rester som eggeskall, oksebein, sau- og kyllingbein, fiskebein, krabbeskall og rekeskall blir tørket på forhånd, samlet i en pose og kastet i ovnen om vinteren på slutten av dagen når vi fyrer med ved. Alt blir brent, og det beriker ovnsasken betraktelig. Forbrenning gjør at alle mineralene blir umiddelbart tilgjengelige og kan tas opp av plantene.

Omdanning av mineraler er en utrolig kompleks prosess, og flere ledd er som regel involvert, som sopper, bakterier, meitemark, forskjellige biller, små larver osv. Forbrenning av tørre rester gjør omdanningen mye raskere og enklere. Kaffegrut og gamle teposer kan også tørkes og brennes i ovnen. Alle organiske rester som kan tørkes, kan brennes i ovnen.

Et par never med meitemark i kompostbingen vil gjøre at komposten blir klar mye raskere. Vi kjøpte to kompostbinger for 10 år siden, og jeg puttet noen meitemark der bare én gang. De reproduserer seg selv ganske fort. Når vi trenger meitemark for å fiske ørret, er det bare å åpne kompostbingen og plukke så mange vi trenger.

Disse kompostbingene er geniale. Dette er et produkt som jeg garanterer at du blir 100 % fornøyd med. Slike kompostbinger er svært vanskelig å få tak i. Vi kjøpte dem på Felleskjøpet for 10 år siden, men det er svært få butikker som har dem igjen. Både i fjor og tidlig i år var de utsolgt.

Nå ser det ut som Felleskjøpet har fått en ny variant. De ligner i hvert fall på våre gamle kompostbinger. De er laget etter samme prinsipp, og kan også snus av en tenåring.

Prøv dem hvis du vurderer å kjøpe en kompostbinge. Det er de smarteste kompostbingene jeg noensinne har sett.