Pepperrotblader

Mange liker pepperrot, og flere har den i hagen sin. Pepperrot var den eneste planten min mor tok med seg til Norge fra Russland. Det var pepperrot som min mormor alltid hadde i kjøkkenhagen sin. Det er den jeg fortsatt har i min kjøkkenhage i ganske store mengder. Grunnen til at min mor tok den med seg, var nok at det i 2002 ikke var mulig å kjøpe pepperrot i matvarebutikker i Norge. Jeg aner ikke hvilken sort det er, men har en mistanke om at det er en svært gammel sort, siden jeg husker min mormor høstet den i store mengder på 1980-tallet da jeg var liten.

Visste du at hele planten er spiselig? Vi er nok vant til å bruke røttene. Russere bruker mye pepperrot når de konserverer agurker. Det er nok med et blad pepperrot til et stort glass med agurker. Pepperrot i sylting er nødvendig, ikke bare for en rikere smak og aroma, men også for styrken og for å få knasende agurker. Pepperrot frigjør stoffer som hindrer fruktene i å bli myke. Pepperrot forhindrer også mugg fra å vises på overflaten av krukker og kvitter seg med skadelige mikrober. 1 blad pepperrot, 2 solbærblader, 2 surkirsebærblader, 2 eikeblader, flere fedd hvitløk, flere dillblomster var noe min mormor alltid brukte når hun syltet agurker.

Bladene til pepperrotplanten har en rekke helsemessige fordeler og kulinariske potensialer som kan forbedre dine oppskrifter. Pepperrot er ganske sunn. Den er rik på vitamin C og A, og forskere sier at pepperrotblader bekjemper frie radikaler, reduserer risikoen for kroniske sykdommer, og gjør at huden din ser bedre ut. Den inneholder kalsium, jern og magnesium, og bidrar til bedre beinstyrke, forbedret blodsirkulasjon, og kan hjelpe til med å forhindre osteoporose. Den har også anti-inflammatoriske egenskaper, og mennesker med leddgikt bør spise den. Å erstatte medisiner med pepperrot er nok uansvarlig, men å bruke pepperrot i maten kan kanskje gjøre tilstanden litt bedre.

Pepperrotblader har antibakterielle egenskaper, bekjemper skadelige patogener og forbedrer kroppens forsvar mot infeksjoner. Derfor er det lurt å bruke den som forebyggende tiltak når infeksjoner blomstrer om høsten. Fiberen i bladene hjelper fordøyelsen og forbedrer tarmfloraen. Den har lavt kaloriinnhold, men mye fiber som gjør at man føler seg mett lengre, noe som kan hjelpe litt hvis du vil gå ned i vekt.

Hvor kan man bruke pepperrotblader?

Pepperrot kan brukes i salater. Tar du litt pepperrot i salaten din om våren, får du et pepperaktig kick, som kan sammenlignes litt med ruccola eller sennepsruccola. Jeg synes at salater med pepperrotblader får gourmetstatus. Bladene kan også brukes i wok-retter, taco eller wraps. Til grillmat kan man bare kutte litt pepperrotblader, og blande dem med sitronsaft hvis man liker å ha litt kick. Pepperrotblader kan brukes i alle supper og gryteretter.

Jeg synes at den er uerstattelig i potetsalat. Jeg tilsetter bare litt pepperrot, men smaken blir mye mer spennende.

Prøv den i pesto. Både skvallerkål, ramsløk og pepperrot kan gjøre pesto mye mer spennende om våren.

Pepperrot er spiselig, så det er bare å teste, og bruke fantasien din.