Selvforsyning er svært viktig for meg. Derfor har jeg aldri tid til å se på TV om kvelden. Men videoer om dyrking ser jeg hver kveld når datteren min sover, og jeg sår grønnsaksfrø. Nylig fikk jeg nye frø sorter fra USA som jeg er spent på. Det er nok ikke grønnsaker, men flere vakre blomster. For å øke sjansen for at de spirer, måtte jeg jobbe i går med skarifisering av noen frø langt ut på natten. Når jeg skarifiserer frø, ser jeg alltid video om dyrking. Det er utrolig kjedelig å skrape frø med neglefil eller sandpapir, så jeg må se noe spennende samtidig.

Fermentering

Som mange hageentusiaster fermenterer jeg brennesle og bruker det som gjødsel til mine grønnsaker om sommeren. Jeg vet hvordan brennesle skal fermenteres, så video om brennesle har ikke lært meg noe nytt. Jeg måtte bare ha en dyrkevideo i bakgrunnen, og det var en video om brennesle. Mens jeg så på videoen om fermentering av brennesle, tenkte jeg: hadde noen anbefalt å fermentere skvallerkål, og løvetann, hadde det ugresset blitt fort utryddet fra hagene våre. Jeg hater ikke skvallerkål, og løvetann. Jeg elsker dem. Både skvallerkål, brennesle, og løvetann kan brukes i matlaging. Jeg ser på det som en ressurs. Etter at jeg ble ferdig med skarifiseringen av frø, begynte jeg å google. Siden jeg er sovjeter og kan russisk, googler jeg ofte på russisk når jeg ikke finner svar på norsk. Jeg googlet: brennesle, løvetann, og skvallerkål + kjemisk innhold. Jeg ble ikke overrasket da jeg fant flere lenker på russisk. Både brennesle, løvetann, og skvallerkål er kartlagt av russere.

Brennesle

100 gram brennesle inneholder følgende mineraler: Makroelementer: Kalsium 40 mg, Magnesium 30 mg, Natrium 70 mg, Kalium 260 mg, Fosfor 50 mg. Mikroelementer: Jern 0,5 mg, Jod 9 mikrogram.

Når det gjelder proteininnhold, er brennesle omtrent like bra som erter og bønner. Den har egentlig fortjent å bli kalt «grønnsakskjøtt.» Våre forfedre brukte jo brennesle til mat. Jeg liker brenneslesuppe og lager det av og til om våren. Litt fløte og bondesmør gjør at alle supper smaker godt, synes jeg.

Skvallerkål

Den hater vi mer enn brennesle, selv om den ikke brenner oss. Hvorfor lager vi ikke gjødsel av skvallerkål på samme måte som brennesle? Den inneholder ganske mye næring. 100 gram skvallerkål inneholder: Proteiner 1,7 gram, som betyr at det er en god del nitrogen som plantene liker. Den inneholder også en god del kalium (40 mg), som både gulrøtter og rødbeter trenger, og flere mikroelementer: Bor 400 mikrogram, Jern 16,6 mg, Mangan 2,1 mg, Kobber 2000 mikrogram, Titan 1700 mikrogram.

Altså det ugresset er vidunderlig! Det inneholder til og med Bor! Agurker elsker bor. Bor gjør at agurkene får mange jenteblomster! Altså blomster som skal danne frukt! Jeg har borsyre kjøpt av en venninne av meg på et apotek i Ukraina. Den bruker jeg om sommeren som bor-tilskudd for mine grønnsaker. Nå trenger jeg ikke å kjøpe borsyre. Jeg kan fermentere skvallerkål for å gi bor til mine grønnsaker.

Løvetann

Så begynte jeg å tenke på at mange i Norge hater løvetann og prøver å utrydde den fra hagene sine. Det gjør ikke jeg. Jeg sprer løvetann. Den inneholder ganske mye næring til plantene våre også! Makroelementer: Kalium 397 mg, Kalsium 187 mg, Magnesium 36 mg, Natrium 76 mg, Svovel 27 mg, Fosfor 66 mg. Mikroelementer: Jern 3,1 mg, Mangan 0,342 mg, Kobber 171 mg, Selen 0,5 mikrogram, Sink 0,41 mikrogram. Det er også en del nitrogen i løvetann, siden den inneholder 2,7 gram proteiner per 100 gram grønnmasse.

Furu eller grannkvister

Tilsetter man hvilke som helst granbar i fermenteringen, blir det enda mer kalium som alle grønnsakene trenger for å danne frukt eller rotgrønnsaker (tomater, paprika, gulrøtter, rødbeter osv.).

Nå skal jeg fermentere alt ugress, tilsette furukvister, og gjødsle mine grønnsaker! Det eneste man trenger er store tønner og en plass hvor herligheten skal stå og stinke.

Gurkemeie

Gurkemeie er en herlig urt som mange bruker i maten. Men gurkemeie er ikke bare sterk antioksidant som gir god smak. Den har ganske sterk beskyttende virkning mot forskjellige bakterielle, og sopp-sykdommer, men ikke toksisk for planter. For å bruke gurkemeie anbefales det å lage tinktur med vodka vanligvis. Takket være dens kraftige antibakterielle og soppdrepende effekter, kan gurkemeie brukes til å beskytte hagen mot ulike sykdommer: antraknose, fusariose, kladosporiose, osv. For å forberede arbeidsløsningen må du lage et alkoholholdig ekstrakt av gurkemeie. Man blander 10g. gurkemeiepulver, litt svart pepper, litt chili, og 200ml. vodka. Å trekke det 1 dag er nok.  Denne løsningen kan lagres i flere måneder, og man bruker bare 2 ss. med gurkemeie tinktur, og 5 liter vann. For å forbedre den terapeutiske effekten anbefaler erfarne gartnere å blande inn 500-700 ml. upasteurisert myse. Har du ikke myse, kan vanlig melk brukes som lim.

Når det er regnvær i Norge, får plantene forskjellige sopp- og bakterielle sykdommer. Da er det lurt å hjelpe dem, og spraye med et middel som inneholder gurkemeie.

Av og til lurer jeg på om indere som tror på transmigrasjon av sjeler har kanskje rett. I indisk mytologi er sjeler udødelig, og når kroppen dør, finner sjelen en ny kropp som skal fødes snart. Indere tror at sjeler kan trans-migrere, og man kan bli født på nytt både som planter, forskjellige dyrearter, eller mennesker.

Hvis noen spør meg hvem jeg var i mine forrige liv, så tror jeg at jeg var en heks i middelalderen. I skapet på kjøkkenet har jeg mange forskjellige uttrekk både til meg selv, og mine planter. Jeg vet ikke hvorfor jeg liker å si: «Jeg flyr uansett, og som regel med vingene som vokser ut av hyggelige tilbakemeldinger, men vingene blir lett erstattet med heksekost hvis noen begynner å tulle.»  Pga. det utrykket ble jeg mobbet litt av en kollega ev meg tidligere. Vi var tre kollegaer som var på tilsyn, og det var jeg som kjørte. Det var vinter, og veldig kaldt. Den ene kollega ville løpe fort, og sette seg i bil. Når han spurte meg om jeg kunne starte bilden, spurte han: kan du starte heksekosten din? Andre kollega fikk sjokk, og sa til meg: Han er frekk. Jeg hadde blitt fornærmet! Jeg bare lo, og sa: Jeg er bare glad at andre vet hvem jeg i virkeligheten er, er ærlig, og kaller en spade for en spade. Man skal være forsiktig med hekser.

I år skal jeg tilsette gurkemeie når jeg skal fermentere ugress. Plantene tåler det, og kanskje det kan hjelpe dem. Jeg har veldig mye gurkemeie som jeg kjøpte på Sri Lanka for flere år siden 😊

Norsk skoleprogram

Å kunne kjemi og biologi er grunnleggende for å forstå hvordan ting henger sammen når det gjelder dyrking, og matproduksjon må man kunne biologi, og kjemi. Hvorfor ble biologi, kjemi, og fysikk erstattet dem først med O-fag, og deretter med naturfag vet jeg ikke. Det er en gåte. Jeg hadde naturfag på barneskolen i Sovjet. Alle sovjetere fikk naturfag fra 1. til 4. klasse. I 5. klasse ble naturfag erstattet med botanikk. I 6. klasse fikk vi zoologi, kjemi og fysikk. I 7. klasse fikk vi anatomi, som ble erstattet med biologi i 9. klasse. Jo mer barn lærer på skolen, jo mer kunnskap får de. Norsk skoleprogram trenger en oppdatering. Man pulveriserer kunnskaper ved å blande fag.