Jeg liker samplanting, og laget en artikkel om det tidligere. Nå er det på tide å lage en ny artikkel om det.

Det blir en liten artikkel, som jeg kommer sikkert å oppdatere etter hvert.

Mynte

Jeg vet at mange hagenerder elsker mynte.  Men jeg vet også at noen hater den, siden den sprer seg vanvittig.

Jeg hører til begge grupper 😊

Jeg bruker mye sjokolademynte, eplemynte, sitronmynte, og Mojito mynte i te-blandinger. Mynte er uerstattelig i mine te-blandinger. Men det finnes noen bed hvor jeg ikke ville ha den. Er det et bed med reddiker, vil jeg helst unngå dominerende mynte der. Men visste du at mynte er uunnværlig frastøtende plante i hagen? Dens essensielle oljer frastøter mygg, og fersk eller tørket mynte frastøter også maur, lopper og fluer.

I år har jeg plantet mynte i bedet som deler asparges, og Allium stipitatum (persisk sjalottløk Moosir). Asparges har ganske kort sesong. Frem til St.Hans anbefales det å plukke asparges, men ikke etter det. Å bruke en hel pallekarm til asparges er litt dumt når sesongen er så kort. Både mynte, og persisk løk kan bruke samme bed, tenker jeg.

Dill

Dill er vår favoritt i kjøkkenhagen. Dill beskytter kål mot larver. Det er ikke rart at min bestemor alltid hadde dillparaplyer i alle bed i kjøkkenhagen sin. Den gjør at kålsommerfugl mistrives, og siden den inneholder fytoncider, frastøter den gulrots verste skadedyr – gulrotfluen. Å så dill i alle bed er lurt. Men gulrøtter trenger dill, rett og slett.  

Tagetes

Den er vakker, men i tillegg til den estetiske funksjonen, gjør den fytosanitære tilstanden i hagen bedre. Tagetes gjør at hvitfluer og kjølmark mistrives.

Ringblomster

Den vakre blomsten har ikke bare en estetisk funksjon.

Plant ringblomster blant radene med jordbær. Du blir ikke skuffet.

Jeg liker ringblomster. Min mor var flink til å bruke mange forskjellige urter som naturmedisin. Hun plukket mye ringblomster, tørket dem, og laget tinktur med vodka som jeg brukte mot kviser da jeg var tenåring. Alle venninnene mine måtte gå til hudpleiere for å få bedre hud. Jeg brukte bare en bomullsdott med ringblomsttinktur hver kveld før jeg la meg. Alle kvisene som ble klemt, ble smurt med ringblomsttinktur umiddelbart.

Salat

Når salat plantes ved siden av reddik, liker det ikke nepejordlopper. Salat, og reddik passer fint sammen ikke bare i salater, men i pallekarmer også.