Alle liker solsikke. Solsikke har alt: vakre fargerike blomster, og noen solsikke har spiselige frø. De vakre blomstene gir oss assosiasjoner til solfylte somre. Det er ikke rart at solsikken er Ukrainas nasjonalblomst. Den symboliserer lojalitet, og optimisme. Det gjør ettårige solsikker til en favoritt rundt om i verden. Selv om vanlig solsikke (Helianthus annuus) er veldig lett å dyrke fra frø, må det gjøres hvert år. Solsikkeelskere som meg er interessert i å ha flerårige solsikker.

Viste du at det finnes flerårig solsikke? Sannsynligvis har du en flerårig solsikke i hagen din. Det er jordskokk!

Blomstrer flerårige solsikke sent: fra sensommeren til midten av høsten. Selv om blomstene deres vanligvis er mindre enn vanlig solsikker, veier de opp for dette med en lang blomstringsperiode om høsten. Deres mørkegrønne blader gir en herlig kontrast til de knallgule blomstene, som tiltrekker ville pollinatorer til hagen. Flerårige solsikker kan være både høye: 2-3 meter, og lave: 60cm. De har en tendens til å vokse enten som busker eller fra jordstengler, som ofte sprer seg ganske aggressivt i hagen.

Alle som dyrker jordskokk i hagen vet at det er omtrent umulig å utrydde den.

Flerårige solsikke er som regel varme- og tørketolerante, og siden mange av dem naturlig lever i sumper og prærier, er de ikke kresne når det gjelder jord.

Flerårige solsikker blir fornøyd med all jord, men liker seg best i jord med rikelig med organisk materiale og god drenering. Leirjord kan forårsake problemer med å dyrke flerårige solsikkearter som er utsatt for aggressivitet (for eksempel jordskokk), siden de vokser enda mer på slike jordarter.

Å dyrke flerårige solsikker fra frø er ikke alltid praktisk, da mange er hybrider. Å dele busken eller ved å dele knoller, er den beste metoden for formering da. Dette kan gjøres om våren eller høsten. Selv om solsikker trenger ikke noe spesielt stell, kan noen høye varianter kreve staking eller kan plantes ved siden av en vegg eller bak andre høye stauder. Flerårige solsikker er motstandsdyktige mot de fleste skadedyr.

Flerårig solsikke Lat. Helianthus mollis

Denne kompakte flerårige solsikken har avrundede kronbladkanter og knallgule blomster. Blomstringstiden er lang: fra juli til september. Den vokser godt i dårlig, godt drenert jord, inkludert sand, kritt og grus. Småfugler, spesielt gullfinker, er veldig glad i næringsrike frø til Helianthus mollis, og spiser dem aktivt om vinteren.

Jordskokk Lat. Helianthus
tuberosus


Denne planten har knallgule blomster med brune støvbærere i midten. Blomstene kan bli 10cm. i diameter. Jordskokker bruker mange kokker, og lager mye god mat av den.  Den tilberedes som en grønnsak og regnes som en viktig rotgrønnsak, og er perfekt for personer som har diabetes.

Maximilian-solsikke Lat. Helianthus maximilianii

Fra 1830-tallet. Denne solsikke har mange små, gullgule blomster, er ganske forgrenet og har små blader. Den kan brukes som solitærplante. Frøene til denne solsikke typen spirer langsomt og uregelmessig. Sås i potter som settes utendørs i skyggen så tidlig som mulig, gjerne allerede i januar. Dekk såjorden med 2-4 mm perlitt eller finkornet grus. Spiring skjer på våren.

Maximilians solsikke vokser over 2 m I første halvdel av sommeren er det et midje-dyp blågrønt massiv. Bladene på planten er smale og grove, klamrer seg til alt, som burdock. Og siden august – en gul sky i øyehøyde. Du kan plante en slik plante i bakgrunnen eller i dypet av blomsterhagen, hvor den vil bli støttet av mer vedvarende naboer.

Utmerket honningplante. Alle bier og humler er glad i blomstene til Maximilians solsikke, og dette er spesielt viktig på grensen mellom sommer og høst, når det er svært lite mat til dem i naturen.

Blomstrer det andre året. Når du dyrker en plante fra frø, får plantene første blomster neste år. For gartnere som foretrekker en umiddelbar wow-effekt, er dette alternativet ikke egnet.

Maximillians solsikke kan falle om på siden.  Det pleier å skje når det er mye vind. Støtte kan hjelpe mot det.

Fuglemat

Hvis man ikke kutter av blomstene fra flerårige solsikke, og frøene dannes, vil de modne frøene bli en utmerket mat for fuglene når høsten kommer. Alle fugler elsker frø.

Hvis man ikke kutter av blomstene fra flerårige solsikke, og frøene dannes, vil de modne frøene bli en utmerket mat for fuglene når høsten kommer. Alle fugler elsker frø.

Jeg har selvfølgelig jordskokk i hagen min, men denne sommeren blir det forhåpentligvis to nye flerårig solsikke: Helianthus mollis, og kanskje Maximillian-solsikke. De nye typene kommer ikke til å blomstre i år, men forhåpentligvis neste år. Blir det blomster neste år, skal jeg ta frø, og dele dem via KVANN.