Tidligere snakket jeg om allelopati. Planter kan påvirke hverandre både positivt, og negativt. En typisk allelopat i planteverden er valnøtt. Andre planter som vokser i nærheten av den kan mistrives. Det gjør i hvert fall alle planter som hører til søtvierfamilien: tomater, paprika, auberginer, og poteter.  Valnøtts allelopati er veldig sterk. Man bør aldri bruke løv til valnøtt om høsten i jordfabrikker for å lage god jord. Løv fra osp passer perfekt i jordfabrikker, men har du en valnøtt i hagen, rak løvet om høsten, og fjern det fra hagen din hvis du vil ha tomater, paprika, og poteter eller vil bruke jord fra jordfabrikken til grønnsaker neste år.

Men det finnes også planter som kan ha positiv virkning. Alle planter vokser, og trives veldig godt ved siden av dem. De hjelper andre planter å vokse. En sånn plante snakket jeg om i min artikkel om samplanting. Det er tagetes. Tagetes har utrolig lange røtter. Vanligvis er rotsystemet til alle planter omtrent like stort under jorden, som hele planten over jorden. Tagetes er faktisk lengre under jorden enn over. Røttene til tagetes har flere symbiotiske forbindelser med flere mikrober. Andre planter drar nytte av de mineralene som tagetes klarer å ta opp fra dybden. Symbiotiske mikrobene hjelper alle planter som vokser i nærheten av tagetes å bekjempe forskjellige rot sykdommer.

Engtjæreblom (lat. Viscaria vulgaris)

Det finnes faktisk en plante som har like bra virkning på våre planter i hagen. Det er en vill plante som heter Engtjæreblom (latin: Lychnis viscaria, Viscaria vulgaris, Silene viscaria).

Hvis tagetes må man så hvert år, er engtjæreblom flerårig vill plante! Den vokser ofte langs veier, i skråninger, og trives uansett selv om det blir litt mye salt i jord, eller jorden er fattig på mineraler.  Den tåler til og med noen tørkeperioder. Engtjæreblom hører til nellikfamilien. Som alle nellikplanter inneholder engtjæreblom et stoff som gir svakt nellikduft. Jeg lurer om det er derfor den fungerer som som fytoncid i hagen. Dvs. at den hjelper andre plantene å bli kvitt trips, bladlus, mellus osv. Hvis den plantes rundt kål, får man som regel mindre problemer med kålmøll, og kålsommerfugl. Siden det er en vill plante, kommen om våren mye tidligere enn tagetes.

Altså denne planten er et funn! Den vil beskytte våre grønnsaker fra ganske tidlig vår til sluttsesongen uten at man gjør noe særlig. Det eneste du må gjøre- å få tak i frø, og så den eller finne noen planter i naturen, spa dem ut, og flytte til hagen din.

Jeg fant frø til engtjæreblom på Impecta. De har poser med 1000 frø. Det er ganske mye hvis man skal bruke den bare i kjøkkenhagen. Jeg har nå hamstret en god del del frø for å så den over alt i plenen, slik at den sprer seg vilt over alt. Det blir spennende 😊