Bjørkesaft

Midt på bordet står det en liten glassflaske med bjørkesaft

Bjørkesaft er en av de sterkeste minnene fra min barndom. Bjørkesaft smakte jeg først i april 1980 når jeg var på landet hos min mormor. Det var ikke min mormor som samlet bjørkesaft, men nabogutten som delte med meg saften som han samlet, så lærte han meg hvordan man skulle samle bjørkesaft. Jeg har gjort det flere ganger i Norge, men må nok innrømme at den saften jeg smakte når jeg var liten var desidert best. Grunnen til det er nok at ikke alle bjørkearter har lik smak. Det er smaksforskjeller. Den saften som jeg fikk smake når jeg var liten var fra hengebjørk (lat. Betula pendula), siden det er mest utbredt bjørke-art i den regionen. I Bergen har vi ikke hengebjørk, kun i noen private hager eller parker. De bjørke artene som jeg bruker nå gir ikke så god og søt smak, synes jeg. De er helt greie, men hadde det vært hengebjørk, hadde smaken vært mye bedre.

Jeg vil nok tro at bjørkesaft på Østlandet vil smake betraktelig mye bedre enn i Bergen. Jeg er en patriot, elsker Bergen like høyt som alle bergensere, og jeg synes faktisk at Bergen er verdens vakreste by. Men jeg er en realist, og er vant til å kalle en spade for en spade. Jeg har alltid vært dønnærlig, siden jeg var liten. Så bjørkesaft fra hengebjørk er bedre enn bjørkesaft vi får samle i Bergen.

Så østlendinger jeg misunner dere! Dere har en fantastisk mulighet til å samle gourmet bjørkesaft nå!

Tidlig på våren, når alle trær våkner etter vintersøvnen, begynner saftstrømmen, som egentlig er lik menneskelig blodsirkulasjon. Fra røttene, gjennom de indre lagene av tre, stiger fuktigheten, mettet med mineraler og glukose. I motsatt retning, gjennom floemkanalene, strømmer væske med fotosynteseprodukter til rhizomet når første bladene kommer. Hvis du kutter i barken, vil treet begynne å «gråte». Det er disse naturlige «tårene» som vanligvis samles og drikkes fra bjørketrær for å slukke tørsten og berike kroppen med nyttige stoffer. Smaken er litt søtlig, og som regel med lette toner av fersk sagflis, men det avhenger av bjørke art hvor søt saften blir.

Aktiv saftstrøm fortsetter i omtrent to uker – til de hovne knoppene begynner å blomstre. Den beste tiden for innsamling anses å være midt på dagen; det beste stedet å lage et hull i barken er sørsiden av treet 1,5 meter fra bakken. Du må velge et stort bjørketre med en velutviklet krone. Rotsystemet til et voksent tre er veldig dypt, så giftstoffer fra overflatelaget på jorden kommer ikke inn i saften. Det anbefales å lage et grunt snitt i barken: ca. 2-4 cm.

Makroelementer som finnes i bjørkesaft: Natrium, kalium, magnesium, kalsium.

I år samlet jeg bjørkesaft på en helt utradisjonell måte! Vi har flere bjørketrær på landet rundt huset. Jeg hadde litt dårlig tid, og tenkte: hvordan kan jeg servere bjørkesaft til mine to familiemedlemmer på skjærtorsdag til lunsj, og bruke minst mulig tid på å samle saften?

Jeg fant en hagesaks, tau, og noen tomme brusflasker. Noen bjørkegrener ble kuttet, og brusflaskene hengt på dem, slik at saften som grenene får fra røtter kunne dryppe i flaskene.

Denne saften ble samlet ila. av c. 20 timer- mindre enn et døgn

Skjærtorsdag etter frokost gikk jeg ut, og sjekket flaskene. Det var litt saft i alle flasker som jeg helte over i en glassflaske. Selv om det var mye godt til lunsj på bordet i dag skjærtorsdag, og alle fikk til og med gele med vaniljesaus, var det bjørkesaft som gjorde at alle ble så spente! Det er ikke rart. Bjørkesaft er ikke vanlig kost i Norge. Man er alltid spent når man skal smake noe spesiell 🙂

Får man mye bjørkesaft, kan man koke saften, og fordampe en del vann. Da får man litt mer konsentrert saft som kan oppbevares i glass flasker som vanlig husholdnings saft, og blandes med vann etter behov. Det blir på en måte bjørkesaft sirup. Jeg liker å blande den med kullsyrevann, men med vanlig vann er det også godt.

Håper du har noen bjørketrær du kan tappe for saften, og smake den. Det er veldig spennende!

Vi har mye natur ressurser i Norge! Vi har til og med bjørkesaft 🙂

Jeg ønsker alle en god og fredelig påske uansett om dere velger å samle bjørkesaft eller skal på påskeeggjakt!

GOD PÅSKE!!! 🙂