På dette bilde ser man solbærstiklinger som jeg klippet 17.mars 2024. I dag er 20.mars. Bare 3 dager etter at stiklingene ble klippet, er bladene godt i gang 🙂

Forrige helg skjedde det noe spesielt i Bergen. Det er ikke ofte en bergenser opplever at Norges flinkeste konditor Pascal kommer til oss! Det skjedde bare en gang tidligere (i slutten av november i fjor). Pascal kom til Bergen, og man kunne kjøpe ekte franske kaker, makroner, og sjokolade! Opprinnelig er Pascal fra Frankrike.  Jeg aner ikke hvorfor fransk mat smaker så godt. Det er noe spesielt med franskmenn, og mat, synes jeg. Hvorfor kan franskmenn lage mat? Det er sikkert noe med fransk kultur å gjøre. I Frankrike er matkultur på høyt nivå. De kan mange triks som gjør at maten smaker ekstra godt.

Jeg har kjøpt 4 kaker, siden de var frosne, og puttet de i min fryseboks hjemme. Første gang i mitt liv hamstret jeg kaker som skal serveres til mine gjester på bursdagen min om 3 uker. Det har jeg aldri gjort tidligere! Jeg lager alt fra bunnen av selv, og kaker har jeg alltid likt å bake. Men jeg er ingen ekspert i kakebaking, selv om jeg elsker kaker. For å lage en god kake, må jeg ha tid. Det er ikke så mye fri når man driver med selvforsyning på topp nivå. Kan jeg kjøpe en god ekte fransk kake- gjør jeg det!

Pascal tok med seg frosne små porsjonskaker til Bergen også. Forrige fredag var en fest for hagebonden! I tillegg til store kaker som skal serveres på bursdagen min har jeg kjøpt en liten solbærkake som ble spist samme dag. Hadde jeg vært kokk, eller konditor, hadde jeg sikkert bestemt meg for å finne den perfekte oppskriften, og lærte meg å lage solbærmoussekake selv. Jeg er bare en hagebonde som er glad i å lage mat. Den vidunderlige kaken skal jeg lære meg å lage til sommeren. Jeg har noen solbærbusker i hagen. Nå vil jeg ha flere solbærbusker! Men det er dyrt å kjøpe ferdige solbærplanter på hagesentre.

Umiddelbart ble en plan om produksjon av flere solbærplanter født. Jeg kommer til å lære meg å lage solbærmoussekake til sommeren når jeg har plukket solbær.

Nå skal jeg produsere mange solbærbusker slik at det blir enda mer solbær i hagen. Jeg vil ha tilgang til riktige råvarer hele året rundt. Solbær kan jo fryses ned, og jeg har det i fryseboksen, som jeg bruker til å lage smoothier. Neste år blir det sannsynligvis enda mer selvdyrket solbær!

Formering av solbær og rips

Solbær og rips er veldig lett å formere med stiklinger. Vanligvis klipper man av noen grener med hagesaks, og putter de i jorden på våren. Det har jeg gjort mange ganger. Men det finnes en enda bedre metode. Da kommer plantene i gang tidligere, og de vokser fortere. Altså de får mye lengre sesong slik at de klarer å bli større til høsten enn hvis man bare planter stiklinger i jorden med en gang.

Som vanlig med solbærformering må man først finne ett år gamle treaktige skudd. Det er de som slår rot best. Så kutter man de av med hagesaks. Bare sunne skudd er egnet for formering. For å finne dem, kan man se på skiven når man kutter dem med hagesaks.  Hvis kjernen er svart, er skuddet sykt. Hvis kuttet er fint, og grønt, kan man beholde det. Det anbefales å ta stiklinger fra den nedre delen av skuddene. Toppen er ikke egnet: de er svake. Skuddene kuttes i stiklinger 18–20 cm. lange, og den optimale tykkelsen er 5–9 mm.

Sånn så solbærskuddene ut når jeg klippet dem søndag 17.mars

Skuddene settes i vann. Bruk ikke et glass, men en kopp som ikke er gjennomsiktig. Røttene dannes dårligere i lyset enn det skjer i mørket. Ikke ha for mye vann i koppen. Noen cm. med vann er greit.  Hvis det er for mye vann, blir det oksygenmangel i den nedre delen av koppen, og råte kan oppstå. Å bruke litt honning i vannet (0,5 teskje per 1 liter vann) er lurt. Honning inneholder en god del karbohydrater som er mat til stiklinger når de ikke kan fotosyntesere selv, og motvirker bakteriell vekst pga. at honning har svakt antibakteriell virkning. Honning i vannet forbedrer dannelsen av røtter. Det er bare 1/3del av stiklingen som skal dekkes med vann.

Etter hvert begynner knoppene å bli store, og første bladene sprunger. Da må de ha nok lys. Plasser koppen med stiklinger i vinduskarmen på solsiden eller under plantelys. Temperatur +15 er optimal. Jeg har +23 … +25 i stuen, og det er for varmt. Derfor skal jeg flytte koppen med skuddene i kjøleskapet om natten. Om morgenen skal den flyttes tilbake i vinduskarmen.

Etter hvert kan det komme blomster på grenene. Alle blomstene må fjernes ellers vil plantene bruke mye krefter på dem og godt plantemateriale får man ikke.

Det er lurt å bruke litt gjødsel etter hvert. Helt vanlig plantegjødsel en gang i uken er greit.

Du bestemmer selv om du gidder å plante stiklingene i potter når de får røtter eller de skal stå lengre i vannet, slik at du unngår stress med potter. Hvis du velger potter, planter du stiklingene i potter når de får røtter. Hvis du velger å unngå stress med potter, siden det oppal sesong nå, og det er ikke så lett å få plass til alt man vil ha. Da kan stiklingene bare stå i koppen med vann til slutten av mai, og man kan plante dem direkte ute i hagen.

Lykke til med formering av solbær. Her blir både solbær i potter, og solbærstiklinger som skal stå i vannet til slutten av mai 🙂

Bare husk å gjødsle dem en gang i uken uansett om du velger potter eller stiklinger i vann.