Jeg har alltid vært glad i å produsere min egen mat. Min familie har vært selvforsynt med all frukt, og grønt i flere år. Jeg føler at jeg er mindre berørt enn de fleste i Norge når matprisene i butikker er så høye som nå.

Før jeg fikk min datter, reiste vi mye oftere på ferie enn vi gjør nå. Jeg elsker å reise, og oppleve nye kulturer, og smake nye retter. Man blir fascinert av nye smaker, og får lyst til å lage noe like spennende hjemme. Men det er stør utfordring å få tak i riktige råvarer. Jeg liker både fiken i salater, og desserter med pasjonsfrukt, men selv på Meny er det ikke lett å få tak i dem. Hva skal man gjøre da?

Vi kan prøve å dyrke dem hjemme! Det er ikke så lett, men mulig. Jeg har god erfaring både med Meyer sitron, og Kumquat i stuen, og vinterhagen vår. Hvorfor skal jeg ha Phalaenopsis orkideer hjemme? De er vakre. Men jeg synes det er kulere å ha mat hjemme i vinduskarmer.

Vil du ha mat i dine vinduskarmer? Følg med! 😊

Det er ikke alle sorter som kan dyrkes inne, men sorts utviklere jobber kontinuerlig med å utvikle noe nytt, og spennende! De utvikler nye sorter som kan dyrkes inne. Det finnes til og med papaya som kan dyrkes i potter inne!

Det er et bilder av papayaplanter med frukt dyrket i potter som jeg fant på internett.

Å dyrke eksotiske frukt er ekstremt spennende for meg. Vi spiser 365 dager i året minst tre ganger om dagen. Det er et stort behov for mennesker å kunne produsere sin egen mat. Mat = trygghet. Det er kult å kunne produsere sin egen mat, og egne epler, plommer, og poteter er kjekt å ha. Men alt dette har jeg produsert i mange år. Jeg vil ha noe som er mer eksklusiv og sjelden.

Produksjon av eksotiske frukt er ikke noe vanlig i Norge. Sitrus frukt og fiken er eksoter. Man kan kjøpe de av og til på Meny, men det er luksus mat. Nå har hagebonden startet produksjon av eksoter hjemme. Både Kumquat, og fiken sort LITTLE MISS FIGGY som er høytytende sort med små mørk lilla skall, og utrolig velsmakende søtt rødlig fruktkjøtt flyttet fra vinterhagen på landet til vår stue i byen. Begge kultivarene er høytytende, og egnet for containerdyrking hjemme. For en uke siden fikk de nitrogenholdig gjødsel, og kom med en gang med bladproduksjon. Neste gang blir de nok gjødslet med BioBloom for å stimulere dem til blomstring 😊 Nå har jeg en følelse at datteren min kommer til å synge snart sangen til bien Maya, og pollinere Kumquat i stuen 😊

Mat i vinduskarmer

Kumquat

Kumquat kan de fleste ha i sørlige vinduskarmer. Det er en liten sitrusfrukt som opprinnelig kommer fra Kina der den fortsatt vokser vilt. På størrelse er kumquat litt mindre enn valnøtt. Formen er oval. De sier at det finnes også en rund form, men jeg har aldri sett den. Den ovale skal være mest aromatisk.

Dette bilde fant jeg nå på internett, når jeg googlet Kumquat. Altså den selges på mange hagesentre som vanlig inneplante.

Jeg kjøpte min kumquat for en stund siden på Plantasjen. Man skreller ikke kumquat som mandariner eller appelsiner, men spiser med skall. Det er kult! Jeg liker frukt hvor alt blir spist opp, og ingenting kastet!

Min kumquat kom med bladproduksjon med en gang den ble flyttet fra uoppvarmet vinterhage til stuen vår i byen.

Min kumquat hadde vi i uoppvarmet vinterhage på landet, men den ble flyttet til vår stue i byen, siden vi er nå ferdig med oppussing. Vi har nå mye plass i vinduskarmer hvor inneplantene kan stå, og produsere mat.

Min kumquat likte temperatur i stuen mye bedre enn i uoppvarmet vinterhage, siden nye skudd kom ila. bare noen få dager. Med en gang nye skuddene kom, ble den gjødslet med nitrogenholdig gjødsel. Den fikk også vann fra erter som jeg bløtlegger når jeg sår erter for å produsere erteskudd. Blottlegging av erter gjør at ertene spirer litt kjappere, samt kan jeg bruke vann hvor ertene ligger for å vanne grønnsaker. Det vannet inneholder nitrogen. Jeg dreper to fluer i en smekk 😊

Når nye spirer blir større, og får flere blader, blir kumquat gjødslet med gjødsel som stimulerer blomstring.

Jeg skal bruke Bio-Bloom som er en naturlig organisk gjødsel lagget i Holland. Den inneholder den optimale mengden nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K). I tillegg til de listede makroelementene, inneholder den også sekundære næringsstoffer og plantehormoner som forbedrer modningsprosessen til blomsterstander og frukt generelt.

Den inneholder noen aminosyrer og spesielle enzymer som garanterer en forbedring av smak og aromatiske egenskaper, og en økning i innholdet av aktive stoffer i frukt. Bio-Bloom kan brukes fra blomstring til høsting hver gang man vanner.

I naturen blir sitrus frukt pollinert av innsekter. Hjemme hos meg er det ingen insekter. Når første blomstene kommer, skal min datter garantert synge sang til bien Maya, og pollinere dem med en malerkost. Hun elsker å pollinere blomster, og er vant til det. Det kan være at jeg kommer til å skaffe meg tropiske sommerfugler på sikt. Men det blir senere. Både i Ukraina og Russland kunne tropiske sommerfugler bestilles på internett før krigen.

Jeg så sommerfugl oppdrett første gang på et gartneri i Wien når jeg var der på julemarkd-ferie i desember 2008.

Dette bilde tok jeg i Wien. Jeg syntes at det var utrolig fascinerende å se tropiske sommerfugler som flydde blant tropiske planter midt på vinteren, og spiste nektar fra frukt som var kuttet i biter.

Her er en link hvor man kan se vakre sommerfugler som man kunne kjøpe i Ukraina før krigen: https://babochki.kiev.ua/chto-edyat-babochki/

Fiken

Fiken er andre eksot som skal produsere mat til oss i stuen vår. Fikentreet er blitt en veldig populær plante, og brukes ofte av interiørkonsulenter og stylister.

Sol til halvskygge er den beste plasseringen for et lite fikentre.  Innendørs må de stå så lyst som mulig. Fikentreet bør plantes om i en større potte enn potten det selges i. Da trives de bedre, og det blir lettere å stelle dem. Bruk gjerne middelhavsjord både til fike, og sitrus. Middelhavsjord kan man kjøpe på Plantasjen når man planlegger ompotting. Pass på at den har nok vann, slik at jorden ikke blir helt tørr.


Gjødsel trenger alle planter. Å gjødsle fiken 1 gang i måneden i sommerhalvåret er nok. Sitrus trenger å gjødsles like ofte om sommeren.


Fikentreet feller bladene i løpet av vinteren og kan derfor overvintre på et mørkt sted. Temperatur på 0–5 grader er ideell, men inne i stuen er det mye varmere. Hvis treet står varmt hele vinteren, setter det ikke frukt neste sesong. Jeg er interessert i å få frukt hvert år, så jeg kommer nok til å flytte potten med fiken enten til kjelleren, eller sette den i garasjen, og flytte inn i kjelleren senere hvis temperaturen i garasjen blir lavere enn 0 grader. Om vinteren skal fiken vannes veldig sparsomt. Det er litt styr med flytting av potter, men det tåler jeg.

LITTLE MISS FIGGY

Litle Miss Figgy er en fiken sort om passer perfekt til inne-dyrking. Den er utmerket dekorativ, og fruktbærende. Det er en kompakt dverg sort. Den er også robust, og bærer store frukter.

Jeg kommer til å oppdatere artikkelen med mine egne bilder etter hvert 😊

Jeg googlet nå sorts navn Little Miss Figgy, og fikk dette bilde:

Borgholms diamant

Det er en annen fiken sort som kan dyrkes inne i stuen.

Den kan også plantes direkte i bakken på et beskyttet sted i de varmeste delene av landet, siden den er veldig robust. Herdighetssone 1–2 er greit, sier de. Ute kan den bli opptil 3–4 meter høyt. Altså den er veldig lav for et fikentre! Vanlig fikentre kan bli 10m. høy i naturen! At den er så pass lav betyr bare at den kan beskjæres for å ha den enda lavere i stuen!

Borgholms diamant er en slektning av den populære ‘Brown Turkey’-varianten, og pålitelig værtolerant i Storbritannia. ‘Bornholm’ er ganske hardfør, selvfruktbar fiken. Den gir søt, smakfull sensommerfrukt som modnes til en skinnende lilla, lys rød innside med en aromatisk smak. Fiken er modne og klare til å høstes når de henger ned, har myknet litt og skallet har blitt litt rynkete. Denne sorten har kort holdbarhet og bør derfor spises så fort som mulig. Godt med pisket krem eller is. Fiken kan lagres i flere måneder hvis de tørkes.

Denne sorten formeres lett ved å ta stiklinger. Bare ta en grenbit ca. 10 cm lang, og stikk ned i en potte med blomsterjord. Ha i lecakuler først for å sikre at overskuddsvann renner ut. Det tar noen måneder før det kommer blader på grenen.

Med en gang første bladene kom på mitt fikentre i stuen, ble det gjødslet med nitrogenholdige gjødsel, og vann hvor ertene ble bløtlagt.

Mitt fikentre Little Miss Figgy begynte å utvikle blader bare etter noen få dager når det ble flyttet til stuen vår. Nå er bladene blitt mye større.

Er du nysgjerrig på hvor store fiken plantene kan bli, bruk gjerne søkefunksjon på internett. Det er forskjellige bilde-forslag man får opp når man søker via Google, og på duckduckgo.com. Dette bilde dukket opp når jeg søkte Little miss figgy dwarf fig. Så vær kreativ når du søker 😊

Little miss figgy dwarf fig fant jeg ved å bruke duckduckgo, men ikke via Google

Hvis min Little Miss Figgy klarer å produsere 12 frukt i år, blir jeg lykkelig. 12 fiken frukter er dobbelt så mye som det jeg pleier å spise ila. et år, tror jeg! 6 fikener pr. år er max. jeg spiser.

Jeg har egentlig tre fiken-sorter. Alle skal dyrkes hjemme i stuen, men akkurat nå er det bare Little Miss Figgy som står i stuen min. To andre sorter står i uoppvarmet vinterhage på landet.

Tredje sort som muligens kan passe til inne-dyrking er All Year Hector. Denne sorten vet jeg ikke så mye om. Jeg googlet, og dette bilde var nesten det eneste jeg fant. Det ser ganske greit ut.  Jeg tør å teste i hvert fall 😊

Det finnes mange eksoter som kan dyrkes i stuen, men det er svært vanskelig å få tak i dem. Jeg var heldig, og tok kontakt med et hagesenter i Stavanger som spesialiserer seg på planter som andre hagesentre ikke har. Jeg spurte dem hvilke sitrus kultivarer de kan skaffe, og fikk en lang liste med sitrus planter deres leverandør fra Italia har. Hvis leverandøren ikke er utsolgt, blir det snart både Cafir lime, en ny veldig god og søt kumquat sort Tondo, en remonterende  rosa sitron Limon Rosso, og mye annet spennende.

Kanskje en sitron sort med variegerte blader blir det også, siden deres leverandør har Limon Variegata på listen sin.

Limon Variegata er veldig dekorativ, synes jeg 🙂

Hvis leverandøren deres ikke er utsolgt for Citrus Orange Arcobal, får jeg sikkert den skjønnheten også!

Hvis du er nysgjerrig hva det er, bruk duckduckgo.com. Forunderlignok har duckduckgo den mye mer bilder enn Google!

Det er bilde av dataskjermen min når jeg skrev Citrus Orange Arcobal i søkemotoren Duckduckgo.

Dessverre er det veldig få hagesentre i Norge som har eksoter. Heldigvis fant jeg et hagesenter som forhåpentligvis har mulighet til å skaffe de plantene jeg vil ha. Grunnen til at jeg ringte dem, og sendte en epost er enkel. Jeg satt hjemme, og leste en artikkel om sitrusplanter i et gammelt hageblad fra 2014. Hageblader kaster jeg sjeldent! Jeg må innrømme at et finnes mange hagerelaterte rariteter huset mitt. I artikkelen var både Flo og Fjære, og Hove hagesenter nevnt. Så begynte jeg å tenke logisk: to steder som har veldig høy plantefaglig kompetanse ligger i samme by: Stavanger altså! Sjansen til at de kjenner hverandre er ekstremt stor! De har litt for mye til felles for å unngå hverandre. Flinke folk finner fort hverandre. Folk med høy faglig kompetanse tiltrekkes av likesinnede. Jeg aner ikke hvem som leverer eksoter til Flo og Fjære, men jeg blir ikke overrasket hvis Hove hagesenter leverer noe til dem! Det hadde vært spennende å få vite det 😉   

Dessverre har ikke Hove hagesenter nettbutikk, og sender ikke planter til andre regioner. Men kanskje man kan ta kontakt med et lokalt hagelag, slik at hvis det blir flere som vil bestille, kan Hove sende en samleforsendelse til et sted? Det er jo verdt å prøve! Da kan de kanskje pakke halvpall eller helpall som er lett å pakke, og sende. Sendes pakkene enkeltvis, kan plantene bli fort ødelagt i postpakke. Det er vanskelig å estimere pris på frakt, tenker jeg, siden fraktene endres hele tiden, og kalkuleres etter størrelse, og vekt.

Eller hvis du kjenner noen som bor i Stavanger, kan du spørre om vedkommende kan stikke innom Hove, kjøpe en plante til deg, pakken den godt, og sende. Å finne en riktig kultivar er største problem. Fant du den kultivaren du vil ha, kommer du til å finne mulighet til å kjøpe den 😉

Vi begynte å handle på Hove når vi kjøpte huset vårt i 2014, og Hove var eneste hagesenter som hadde store bøk for ferdig bøk-hekk for ganske rimelig pris. Første gang når jeg handlet der fant jeg så mye spennende. Det ble fort en tradisjon å kjøre fra Bergen til Stavanger. Vi måtte leie en minibuss, og kjørte fra Bergen til Stavanger for å kjøpe 100 bøk-trær som var 1m.20cm. høye. I Bergen er det dessverre utvalget på hagesentre tragisk, og ingen hagesentre hadde så høye bøk til hekk.

Jeg er fortsatt en ukommersiell hageblogger. Så dette er ikke reklame for Hove hagesenter, selv om det kan se ut som reklame. Det er bare et tips til andre hagenerder om hvor man kan finne noe sjeldent som andre hagesentre ikke har 😊 Jeg vet hvor vanskelig det er å finne riktige sorter og kultivarer. Det ser ut som jeg fant et hagesenter som kan få tak i dem! Det blir spennende!