Så sesongen er godt i gang, og alle dyrkenerder vet at det er svært viktig å markere alle planter med sortsnavn. Glemmer man det, vet man ikke hva man dyrker. Det skaper utfordringer ingen vi ha. Planteetiketter mangler alle hagenerder. Det vet jeg. Man kan ikke ha for mange planteetiketter!

Heldigvis finnes det mange alternativer. Man kan klippe en melkekartong i strimler, og skrive sorts navn på dem. Det gjorde jeg tidligere. Helt greit, men de er ikke optimale, synes jeg.

Plaster går også an å bruke, men det er ikke helt optimalt heller når man skal plante oppalet ut. Da forsvinner plaster fort.

Plastikk er et banneord nå, og alle prøver å redusere plastbruk. Jeg gjør det naturligvis også. Men planteetiketter som er laget er plast er best, synes jeg.

Man kan selvsagt bruke svipenn og tre, og lage fine etiketter hvis man har god tid. Jeg har som regel ikke det. Her er det dyrking, og produksjon av mat 😊

Viste du at nesten alle hagenerder har et gratis alternativ til planteetiketter hjemme? Jeg kom på det i dag når jeg så at den ene plastpotten fikk et hull i bunnen. Plastpotter blir av og til ødelagt, og man kaster de i søppelspannet.

En vanlig saks som kan klippe plastpotte, en permanent tusj og neglelakkfjerner for å fjerne permanent tusj fra etikettene hvis man skriver feil sort er alt man trenger.

Planteetiketter kan som regel brukes i flere år. Alle mine planteetiketter er flere år gamle. Når jeg sår, vil jeg ha planteetiketter hjemme. Jeg har ikke tid til å dra til et hagesenter for å kjøpe dem når det er behov.  

Jeg har altså ikke spart mye penger i dag, men jeg har spart tid til å gå på hagesenter for å kjøpe planteetiketter. Jeg har også spart miljø, siden gjenbruk er alltid lur.

I dag så jeg at den ene potten fikk hull i bunnen, og måtte kastes. Saks har alle hjemme. Jeg klippet av bunnen, og toppen, og klippet midten i tynne strimler. Av en stor potte ble det 30 stimler. Et rømmebeger eller isbeger og lokk til den vil gjøre samme nytte som en plastpotte.

Ang. isbokser var det et tips fra en hageentusiast som kommenterte min post når jeg var var ferdig med denne artikkelen, og postet den på FB side til Hagebonden. . Isbokser er faktisk noe som jeg ikke har ikke tenkt på, siden jeg bruker all trygg plastemballasje for å sette oppal potter i dem. Men lokk til isbokser er noe jeg aldri bruker. De firkantete, og veldig lett å klippe i strimler. Gjennomsiktig plastemballasje fra kjøttdeig og kjøtt er også grei alternativ, tenker jeg.

Gjenbruk av all plastemballasje som for eksempel rømmebeger/yoghurt er smart for alle. Mine hjemmelaget planteetiketter kommer jeg sikkert til å bruke flere år nå.  Det er ikke verst 😊 Alle rømmebegere vasker jeg, og bruker til oppal, men nå er det et alternativ til de også 🙂

Ønsker alle en god oppal sesong! Kommenter gjerne hvis du har et alternativ til planteetiketter 🙂