Denne artikkelen skal handle ikke om dyrking, men om selvforsyning.  Jeg er genuint opptatt av selvforsyning.

I vårt vakkert land finnes det ekstremt mange matressurser. Man må bare forstå det.

Norske skoger bugner av bær: bringebær, skogsjordbær, blåbær, blokkebær, tyttebær, tranebær, bjørnebær, molter. Det er mye gratis mat. Ramsløk, og grannskudd som kan plukkes, og brukes for å lage grannskuddsirup eller ramsløkpesto kan nevnes.

Hva trenger man for å konservere mat?

Glass

Norgesglass eller vanlige syltetøyglass er lurt å ha i huset. Begge deler passer fint til å konservere mat i. Man kan bruke store glass fra sylteagurker, syltede rødbeter eller noe annet. Store glass passer best til å konservere makrell i for å bruke det senere som middag. Jo mindre glassene er, jo enklere blir det å få små porsjoner med makrell som skal brukes på brødskiven til lunsj. Jeg bruker til og med bite små glass fra lakserogn som selges av og til i vanlige butikker eller bite små glass fra italienske ansjos.

Små glass til italienske ansjos kan brukes til å lage en porsjon som kan brukes på brødskiven til lunsj, og lett å putte i en veske.

Jeg tar vare på alle ekte glass vi får i huset, og kaster aldri ekte glass fra syltetøy, majones og liknende. Materialet som glassene er laget av er evigvarende. Det er ikke plastikk-fantastikk, men ekte vare.  Jeg tror at det blir litt enklere å forstå hvorfor jeg tar vare på alle glass, når jeg sier at jeg jobbet som analytisk kjemiker. Alle ingeniører som jobbet på et kjemisk laboratorium vet at glass hvor de blander sine kjemikalier er dyre, og de er evigvarende. Det er lurt å ta vare på alle glass, siden man kan konservere mye i dem.

Hvis det er noen etiketter som er limt på glassene, fjerner jeg etikettene først. Noen produsenter limer etikettene med spesielt lim som er vanskelig å fjerne selv ved blottlegging. Jeg bløtlegger de allikevel. Da blir det mye enklere å skrape av pappetiketter. Limet som henger igjen kan lett fjernes med vanlig neglelakkfjerner.

Gjentagelse av oppskrift hvordan man fjerner etiketter:

Alle ekte glass: fra syltetøy, sylteagurker, rødbete osv. er lurt å sette i vann først, da blir det mye enklere å fjerne papir fra dem. Etter at papiret er fjernet, og de er godt vasket med såpe, eller i oppvaskmaskin, kan små papprester fjernes. Lim fjernes lett med neglelakkfjerner. Original lokk som glasset hadde når du kjøpte det skal ikke kastes! Ta godt vare på lokkene. De kan gjenbrukes flere ganger, og vaskes i oppvaskmaskin!

Norges viktigste matressurs er FISK

Makrell i tomat spiser veldig mange, og sardiner i olje er også populære.

Jeg har oppvokst i et land hvor man lager ikke bare makrell i tomat, men makrell i olje. Makrell i olje er populær blant ungene.

Min mormor bodde sammen med min familie. Gjett hvem som laget god mat til hele familien hver dag? Selvsagt min mormor (Babushka). I Norge uttales ordet Babushka på en feil måte takket være en gammel sang. Trykket i ordet Babushka skal alltid være på første vokal A. Vil man fornærme en Babushka, kan man si Babushka med å trykke på U. Norsk måte å uttale det ordet er egentlig veldig fornærmende. Babushka trykk på U er «en gammel kjerring».

Babushka er et kjærlig ord som de fleste østeuropeere forstår. Babushka betyr bestemor. Både mormor, og farmor kalles for Babushka.

Svært sjeldent når min mormor ikke hadde tid til å lage suppe eller noen gryterett når vi var på landet, kokte hun poteter, og åpnet en boks med makrell i olje. De dagene husker jeg veldig godt. Det føltes ut som en fest for meg. Makrell i olje på boks smaker veldig godt hvis man får kokte poteter, og en sylteagurk som tilbehør.

Makrell

I Norge har vi mye makrell i sjøen, og de fleste kan enten fiske makrell selv, eller kjøpe det billig i fiskedisken.

I min familie er det to stykker som er glad i å fiske. Mannen min liker å fiske, men jeg er helt ekstrem. Jeg er fiskegal. Min tålmodige mann sliter å få meg hjem fra fisketuren hvis fisken biter. Jeg nekter å gå hjem, finner forskjellige unnskyldninger, og utsetter hjemreise så lenge jeg klarer.

Min morfar var både jeger, og fisker. Han var fiskegal. Det er ikke noe rart at min mor lærte meg å fiske når jeg var 6 år gammel. Altså 1 år før jeg begynte i barneskolen. Hvis jeg var heldig, og fikk noen fisk, laget mamma fisken til meg til middag når vi kom hjem.  Først fikk jeg fisk, så spiste jeg min egen fangst når vi kom hjem fra fisketuren. Jeg husker mine følelser. Jeg var stolt når jeg spiste min egen fangst! For et lite barn er det stort: å kunne produsere sin egen mat.

I Norge kan man få mange gode fisk på kroken: torsk, lyr, uer, lange, makrell, sei.

Sei er nesten ikke betraktet som god fisk i Norge. Den er helt grei, men man foretrekker andre fiske arter på en måte. Hvis jeg sier høyt at man kan lage gode fiskekonserver av sei, kommer folk til å le seg i hjell, og si at jeg er gal. Men det er faktisk sant! Man kan lage fiskekonserver med all fisk: torsk, sei, lyr, makrell, kveite, uer, sild. Det var ikke skrivefeil! Til og med sild!

 Laks og ørret er selvsagt gourmet-mat, men det er ikke så lett å få de på kroken.

Jeg har testet mange fiskearter, men oppdrettslaks er ikke aktuelt å kjøpe uansett, så jeg har ikke testet det. Jeg har ikke spist oppdrettslaks i minst 10 år. Det er prinsipielt. Produksjon av min mat skal ikke føre til at sjøen vår skal se ut som en død orkan uten krabber, og ville fiskearter. Strandkrabber har like store rettigheter til norsk kyst som oss, synes jeg.

Jeg har alltid vært glad i å fiske, og det var det første jeg gjorde når jeg kom til Norge. Pappa Magne var nok ikke så begeistret når jeg kom hjem med flere handleposer fulle med makrell, men han sa: hvis du liker makrell, sløy den, og vi kan fryse den ned, tine, og lage til deg senere når du skulle ønske det. Det var det vi gjorde.

Jeg fikk både torsk, lyr, sei og makrell de første gangene når jeg fisket i Norge. Det var paradis for en fiskegal som meg.

Så hvis du var «uheldig», og fikk mye makrell, ikke bli trist! Du kan lage mye gratis, og god mat hvis du gidder å bruke tid til å konservere den.

Det eneste du trenger er Norges glass eller syltetøy glass i forskjellige størrelser med lokk, salt, krydder, en suppekasserolle eller pinnekjøttkasserolle, og et kjøkkenhåndkle.

Man trenger ikke å ha autoklav en gang. Har du autoklav, kan du gjerne bruke den. Men du trenger ikke å kjøpe den for å konservere makrell. Jeg har aldri hatt noen autoklav, men jeg har konservert veldig mye mat i mitt liv.

Oppskrift på konservert makrell i olje og makrell i tomat

Makrell

Salt

Svart pepper

Hvit pepper

Koriander frø

Tomatpure

Raps olje

Salt, og krydder i forholdet til fiskemengden passer best til 500ml.  glass.

I et 0,5l. glass, putter man 3-4 st. svart pepper, 5 koriander frø., og 0,5t.sk. salt.

Hvilken salt du bruker spiller ikke så stor rolle, sier de. Du kan bruke både havsalt, og helt vanlig fint salt.

Det eneste jeg passer på at det er salt uten jod. For mange år siden leste jeg at man ikke skal bruke salt med jod til å fermentere kål. Den ene gangen hadde jeg bare salt med jod når jeg skulle fermentere kål, og tenkte: salt med jod kan ikke ødelegge kål. Joda! Kålen ble faktisk ødelagt, og jeg fikk en lærepenge. Jeg bruker aldri salt med jod til konservering, og fermentering.

Fisken skal ikke fileteres. Det eneste du trenger: å fjerne innvollene, og klippe av finner.

Så kuttes fisken i 2,5-3cm. tykke biter. Av en bite liten makrell blir det kanskje 5 biter.

Alt du trenger:

Fisk, salt, krydder, glass med lokk, en stor kasserolle med lokk, et kjøkkenhåndkle

Oppkuttet makrell skal puttes i glassene, slik at det blir 2-3 lag med fiskebiter i et glass. Fisken skal puttes i glassene ganske tett, slik at det ikke blir mye plass rund og mellom bitene. I et 0,5l. glass er det som regel plass til en oppdelt fisk. Glass størrelse er det eneste som spiller rolle her. Har du små glass, blir det plass bare til 1 lag.  Har du store glass, kan du putte inn både 3, og 4 lag, men da må du bruke litt mer pepper, og salt, vil jeg tro. Denne mengden av salt og krydder passer best til å konservere makrell i 0,5l glass som sagt. Har du større glass, og mye fisk, kan du bare regne ut hvor mye salt og krydder du trenger.

Hvis du har lyst til å lage makrell i tomat, trenger du bare å tilsette 1s.s. tomatpure i hvert 0,5l. glass. Så tar man et lag til med makrell.

I hvert 0,5l. glass tilsetter man 2s.s. med kokt kaldt vann, og 2s.s. med olje som passer til steking. Hvilken olje du vil bruke spiller ingen rolle. Det kan brukes både solsikke olje eller rapsolje. Det skal brukes kun olje uten duft og aroma. Jeg bruker kun raps- eler solsikkeolje til steking, men aldri oliven olje når jeg konserverer. Lokale produkter er best egnet, synes jeg.

Til slutt drysser man 0,5 t.sk. salt over fisken, og tilsette 4-5 koriander frø pr. glass.

Lokk som du skal bruke for å ta på glass skal være sterile. Man steriliserer lokk ved å koke dem noen minutter i vann.

Så skal man dekke glassene med lokk, og skru lokk godt igjen. Hvis du har Norges glass, steriliseres lokkene på samme måte.

Etter at alle glass ble godt lukket, settes dem i en suppekasserolle hvor det ligger bare et kjøkkenhåndkle i bunnen. 1 cm. avstand eller mer mellom glassene er grei avstand. Så fylles kasserollen med vann. Slik at det blir 2cm. vann over glassene.

Komfyren skrus på, slik at vannet begynner å koke. Når det begynte å koke, skru ned varmen, slik at det ikke skal foss koke. Det skal bare koke så vidt.  Nå skal glassene stå, putre, og konserveres minst 6 timer eller bite litt lengre.

Kasserollen hvor glassene står dekkes med lokk under koking, slik at vannet ikke blir fordampet. Sjekk underveis. Hvis vannet begynner å fordampes, fyll litt varmt kokt vann. Glassene skal alltid være dekket med vann!

Hvis vannet begynte å fordampes, fyll aldri kaldt vann i kasserollen! Trenger jeg å fylle litt kokt vann, koker jeg vannet i vannkokeren først. Som regel i løpet av 6 timer trenger man å fylle vann max. 2 ganger.

Etter 6 timer eller mer skal komfyren slås av, og glassene skal stå der til de blir helt avkjølt. Jeg pleier å lage fiskekonserver på kvelden, og slår av komfyren rett før jeg skal legge meg. Så står de, og avkjøles ila. natten. Hvis du bruker syltetøy glass, kan du se at lokkene sitter så fast at overflaten av lokkene blir på en måte som sugd inn. Det er helt vanlig.

Nå skal fisk med krydder og salt stå minst to uker slik at det blir stabil smak. Glassene kan oppbevares like lenge som vanlig makrell i tomat.

Makrell i tomat og makrell i olje lages helt likt. Det eneste som er forskjell: i makrell i tomat er det tilsatt tomatpasta/tomatpure.

Man trenger ikke å oppbevare glass med makrell i tomat, og makrell i olje i kjøleskapet. Du kan gjerne gjøre det hvis du er vant til å ha makrell i tomat eller sardiner i kjøleskapet. Jeg gjør det ikke 😊 Det er samme regler for oppbevaring av konservert mat som passer for vanlige makrell bokser.

Nå har du laget mye gratis mat som du kan bruke lenge. Håper du fikk det til, og fikk litt makrell dilla! Hjemmelaget makrell i tomat og makrell i olje smaker mye bedre enn kjøpte i butikken! God mat kan være billig eller gratis. Det eneste man trenger- å bruke litt tid til å lage det.

Når du åpner et glass med makrell som skal brukes på brødskive, er det lurt å presse alt med gaffel først, og blande.

All fisk som makrell, sei, torsk, lyr, uer kan konserveres. Denne oppskriften er tilpasset til makrell. Jeg skal lage flere oppskrifter når jeg får mye fisk. Gratis matressurser er viktig i beredskaps perspektiv, synes jeg. Kommenter gjerne hvis du har gode tips ang. gratis mat ressurser 🙂