Nå er det vår, og jeg vet at alle dyrkenerder er i full gang med å dyrke oppal. Jeg har mange spennende planter som gir meg ekstremt mye glede når jeg står opp om morgenen, og ser dem.

Som en ordentlig dyrkenerd ser jeg regelmessig video hva andre hagenerder gjør.

Nå har Vanja gjort inntrykk på meg igjen.

En liten forhistorie

Jeg husker når jeg begynte å dyrke. Det skjede helt tilfeldig i 1980. Min morfar omkom i husbrann, og min mor måtte dra i begravelse. Ingen kunne passe på meg, siden min far som jobbet på en båt var ute og reiste, og båten lå i land i Storbritannia. Jeg måtte bli med mamma på landet. Etter begravelsen sa mormor som var 57 år gammel, og har nylig blitt enke, at hvis mamma hadde det travelt med jobb i byen, kunne jeg bli med på landet, og mormor med sine to yngste søstre kunne passe på meg. Jeg ble på landet. I min oppvekst er minner fra det året noe av det jeg husker best. Så mye kunnskap jeg fikk den sommeren! Fra den våren har jeg mine første minner om Gullstjerne (lat. Gagea lutea) som er en vill plante, men spiselig. Jeg plukket den på markene i gresset. Det var så gøy, vakkert, og luktet litt løk! Mormor sin yngste søster som jobbet som budeie på en kommunal farm tok meg på jobb, og jeg har lært meg å melke kyr. Det var ekstremt gøy!

Min mormor dyrket, og søstrene hennes produserte all mat i kjøkkenhagen. Mormor sine søstre hadde to kuer, 4 sauer, to griser, en kalv, og mange høner. Alt i deres liv handlet om matproduksjon, og jeg skjønner hvorfor.

Mormoren min var en liten jente når bolsjevikene gjennomførte kollektivisering i Russland på 1930-tallet. Hennes mor som var en enke med fire små jenter i alder fra nyfødt til 7 år slet veldig. All mat ble konfiskert av bolsjeviker, og sendt til Moskva. Min oldemor fikk ikke lov til å beholde to egg til sine 4 døtre en gang. Bolsjevikene tok alt. Når min mormor var 7 år gammel måtte hun plukke skogsjordbær i skogen, gå til landsbyen og selge det på markedet for å kjøpe brød, og deretter gå hjem. 15 km. til markedet, og 15 km. tilbake hjem var det. Altså to små jenter måtte plukke jordbær i skogen, og gå 30 km. ila. en dag en gang i uken. Min mormor og hennes eldste søster hadde ikke noen valg. De måtte gå, selv om de var skrubbsultne. Jeg husker jeg kommenterte en gang når hun fortalte det til meg, og sa: Dere kunne jo spise jordbær som dere har plukket! Jeg husker godt svaret hennes: Da hadde vi ingenting å selge, og kunne ikke kjøpe brød til mor og våre yngste søstre som var hjemme. Det er brutalt å tenke nå at så små barn måtte jobbe så hardt, og de viste hvorfor. Det var ingen bønn. De måtte skaffe mat.

I vår tid har vi et annet forhold til mat enn min mormor hadde. Det er ikke så mange som dyrker sin egen mat nå.

Jeg er svært takknemlig for at jeg ble opplært av min mormor til i å ha en gammeldags holdning til maten. Det finnes ikke noe viktigere enn mat når man spiser 3 ganger om dagen 365 dager i året. Mat og oksygen er to viktigste vilkår for vår eksistens. Mat er hellig!

Min mormor var 18 år gammel når andre verdenskrig begynte i 1941. Det var mye sult, og kontinuerlig matmangel. Etter å ha opplevd så ofte at mattilgangen plutselig kunne forsvinne, var målet hennes å kunne produsere sin egen mat.

Nå er jeg en biolog som studerte biologi 5 år på universitetet. Jeg vet at matproduksjon tar tid. Det sosiale livet, Tv, og andre ting som de fleste er opptatt av eksisterer ikke for meg.  Det eneste jeg er interessert i er nye dyrkings metoder, nye sorter osv. Alt som er spiselig har høyt fokus. Overalt i mitt hus spirer det. Min mann må tåle litt planter i vinduskarmer før det blir flyttet ut i hagen på våren.

For noen dager siden så jeg en video til min favoritt hageblogger fra Hviterussland om en ny metode for oppal-dyrking.

Ny metode

Det er en ny metode som er ikke gunstig for hærmygg, samt får plantene all næring de trenger, og sliter aldri pga. mineralmangel. Metoden er helt jordfri som gjør det ikke mulig for hærmygg å legge sine egg der. Utgangspunktet er samme prinsipp som brukes i hydroponisk dyrking.

Man skal bruke kuber som er laget av mineralull, og gjødsel som likner på hydroponisk gjødsel som skal blandes med vann.

Mineralull er et isolasjonsmateriale som er produsert av mineraler (sand, stein eller glass). Det benyttes til isolering av installasjoner og bygninger mot kulde og varme i tørre omgivelser.

Støv fra mineralull kan være irriterende på hud, øyne, luftveier og slimhinner, men jeg skal ikke spise eller lukte på det. Jeg skal bare dyrke i dem.

Råmaterialet til mineralull kan være returglass eller sand. Altså det er vanlig SiO2 Silisiumoksid som vi kaller ofte for kvarts som er helt vanlig basisk bergart.

For å lage mineralull, smeltes råmaterialet ved cirka 1400 °C og den smeltede massen ledes til roterende spinnere som slynger glasset ut i små hull.

Noen få butikker i Norge selger både kubene av mineralull, og næring. Uten næring kan plantene ikke vokse. Det finnes litt forskjellig næring som er tilpasset forskjellige utviklingsstadier. Jeg var i hvert fall heldig som fant både næring, og mineralull kuber i samme nettbutikk.

Første næring som man skal bruke til å så er utviklet for røtter. Man bruker bare 4ml. gjødsel som heter Rot-juice til 1l. vann, heller det i potter, og legger mineralull kubene i det vannet. På toppen av kubene er det et hull hvor man kan så. Jeg brukte en bomullspadd som jeg delte i 3 deler, og la frøet oppå den.

Et spiret frø er det eneste man trenger for en mineralullkube

Så bare puttet jeg de oppdelte bomullsdelene i mineralull kubene, og dekket pottene med plastposen.

Her er frøene i oppdelte bomullspadd som ligger i kuber. Nå er det bare å dekke pottene med plast

Senere når de spirer, blir de plassert under plantelys. Enda litt senere når rotsystemet er etablert, får de neste gjødsel som er best tilpasset til aktiv produksjon av grønn masse. Altså til bladproduksjon. Dette kan egentlig brukes hele vekstsesongen, men siden jeg er interessert i få maksimal avling, skal de senere få en annen gjødsel som stimulerer blomstring.

Bio-Grow er i utgangspunktet en komplett gjødsel som kan brukes gjennom hele vekst- og blomstringsperioden. Det er en komplett gjødning, men jeg er litt for nerdete for å gi meg.

Den begynner å brukes så snart plantene er ca. 10-15 cm høye til slutten av produksjonen. Gjødsel er basert på 100 % organisk nederlandsk sukkerroeekstrakt, så det er fullpakket med sukker for å bygge Brix-avlesninger i planter og forynge livet til jorda eller den aktive komposten. Det har vært kjent for å gjøre underverker i matjord og øke smaken av herloom tomater, og andre vekster.

Mineralinhold i Bio-Grow:

• Nitrogen (N) 4 %

• Fosfor (P2O5) 3 %

• Kalium (K2O) 6 %

Dosering og fôringsplan:

For hele plantesyklusen (vekst og blomstring). 2 til 4 ml per liter vann. Bruk i hver vanning.

Her er oppal sådd, og skal forhåpentligvis spire snart. Det er en robust herloom sort som tåler lave temperaturer. Altså oppal til tidlige tomater i vinterhagen på landet. Jeg skal herde de. Disse pottene med mineral kuber skal settes i kjøleskapet om natten for å vekke de mest robuste gener som denne sorten har. Plantene blir bare mer robuste av den type behandling.