Så mye kaffe kan man få i Halden fra 1 plante.

Coffea arabica er en kaffeplante fra Etiopia. Planten er antatt å være den første til å gjøres om til drikkbar kaffe, ettersom det har vokst i søndre Arabia i over tusen år. Kaffe fra Coffea arabica utgjør omtrent 60 % av verdens totale kaffeproduksjon.

Kaffe hører til Maurefamilien som omfatter ca. 600 planteslekter. Nå finnes det mer enn 50 forskjellige kaffearter, men bare halvparten av dem kan gi brukbare bønner som kan brukes for å lage kaffe.

Kaffe arabica kom til Europa på 1700 tallet takket være en italiensk lege som var på tur i Egypt, og hørte en spennende historie:

En gjeter fra Etiopia fortalte til en abbed på et lokalt kloster at geitene hans hadde spist noen bær, og fikk ikke sove i natt. De var veldig aktive uten noen spesiell grunn. Abbed i klosteret var tydeligvis en nysgjerrig fyr. Han valgte å teste rare «bær» selv. Abbed fikk faktisk samme effekt som geiter, og fikk ikke sove. Han begynte å anbefale til munker i klosteret å lage kaffebønne-avkok, og drikke det når de skulle ha nattebønn. Det ville holde dem våken. Senere begynte munker å eksperimentere: steike, og kverne bønnene før de kokte dem. Det ble altså en suksess!

Så jeg vil anta at ikke bare poteter vi må takke prestene for, men kaffe også! De siste årene i forbindelse med dyrking, har jeg lært ganske mye historiske fakta som jeg hadde null kunnskap om tidligere. Det er fakta om verdens utvikling. Med mine kunnskaper som bioøkolog vil jeg nok påstå at uten kristendom hadde vi fortsatt vært aper som hoppet i palmer, spiste bananer, og skreket som galninger.

Jeg er overhode ikke religiøs, og tror det er svært vanskelig å bli for en som har studert evolusjonsteorien i 5 år. Men jeg har skjønt nå at det er takket være kristendommen vi har lært oss å lære hverandre, og viderefører våre kunnskaper videre. Prester var nok mest utdannet folk som var veldig opptatt av kunnskapsoverføring. Så det var utrolig spennende for meg å få vite i dag hvorfor vi fikk kaffe, og hvordan.

Vi bor i Norge, men ikke i Arabia, Afrika eller Brasil hvor alle kan ha et par kaffe trær i hagen. Kan vi dyrke en eksotisk, og nyttig plante i Norge? Ja, det kan vi! Viste du at kaffe vokser fint som inneplante i Norge?

Plantasjen selger kaffeplanter i Norge. Jeg har prøvd å bestille kaffefrø fra en nettbutikk i fjor, og det ene frøet begynte å spire, men det ble ingen kaffeplanter på meg fra frø allikevel. Frøet stoppet i utviklingen.  Kaffebønner skal være ganske ferske for å kunne spire. Er det gamle frø, blir det dårlig resultat. Man vet ingenting om frøkvalitet når man bestiller via internett. Det er mye tryggere å kjøpe ferdige kaffe planter på Plantasjen, synes jeg.

Det eneste kaffeplanten trenger er jord, gjødsel, lys, og vanlig romtemperatur.

Et kaffetre er et stort tre som kan bli 4-9m høy. Når man dyrker mange trær på kaffeplantasjer, tilrettelegger man slik at det ikke blir så vanskelig for bønder å plukke kaffebønner. På kaffe plantasjer klipper man trær, slik at de ikke blir så høye. 2,5m høye kaffetrær er ikke noe uvanlig.  Hjemme kan vi klippe kaffetrærne våre også.

Kaffeplanter som inneplanter begynner å blomstre når de blir 2-3 år gamle. Blomstene har veldig fin duft som likner på en blanding av Jasmine og sitrus. Blomstene kan falle av hvis de ikke blir pollinert, men av og til gjør fluene jobben, og de blir pollinert allikevel. Er det en del luftbevegelser (hvis du er flink til å åpne vinduer ofte slik at det blir litt trekk), kan de pollineres sikkert også. Men det er litt tryggere hvis du har en liten kost, og gidder å jobbe som en bie, og pollinere blomstene selv.

Min datter elsker å pollinere både agurker, fersken, og aprikoser om våren. Når kaffeplantene kommer i blomst, vet jeg hun kommer til å pollinere alle blomstene, og synge en sang som hun pleier å synge når hun pollinerer:

I en hage der du bor, Maja
Våkner blomstene når dagen gryr
Et lite hemmelig paradis
Søte insekter, små dyr som flyr

Nå er bien Maja på vei
Og hennes bestevenner venter på deg
Nå er bien Maja på vei
Med en ny fortelling kun for deg og meg

Når man kan få en kopp med selvdyrket kaffe hjemme i Norge som belønning, er det verdt å bruke tid til å pollinere, synes jeg.

Man må vente flere måneder fra man får blomster til man kan høste kaffebønner. 6-9 måneder er ganske vanlig modningstid for Arabica.

Først kommer det små bær som jeg synes ligner på tranebær. De blir røde etter hvert.

Sånn så ut kaffe-bær i Halden
Avling 2010 som jeg liker å kalle for «Halden kaffe». Så mye kaffebønner ga en plante 🙂

Et bær vil inneholde 2 bønner. Første avling kan gi fra 300gr. til 0,5kg. kaffebønner. Maksimal avling som er 6kg.  begynner en kaffeplante å få når den blir 4,5-5 år hvis den trives.

Det er ganske stor sjanse at kaffeplanten din kommer til å gå i arv. Et kaffetre lan leve 70 år!

Tenk å få arve en kaffeplante fra sin bestemor, som kan gi deg kaffe! Det er jo helt topp, synes jeg!

Hvis man er heldig, og får avling, skal man ikke bare plukke, og steke bønnene med en gang. Ferske tørre bønner beholder kvalitet, og aroma lengst. Bønnene skal bare plukkes, og tørkes på en riktig måte. Tørre bønner kan oppbevares litt kjølig i 1 år. Blir de fort stekt, tapes smaken rimelig fort, og de sier at man merker forskjell allerede om et par dager etter steking. Aroma forsvinner.

Folk som har prøvd å dyrke sin egen kaffe inne, sier også at kaffe fra egen avling smaker alltid best. Så ikke steik bønnene med en gang. Kun tørk, og oppbevar dem tørre. De kan steikes/ristes ganske fort rett før du skal koke kaffe. Jeg kommer nok til å oppdatere artikkelen med informasjon om tørking, og steking senere.

Kaffe som er laget av egne kaffebønner er stas i Norge

Tør du la være å prøve kaffe-dyrking?

Det gjør ikke jeg. Jeg startet mitt kaffe-prosjekt 1. desember 2023 når jeg kjøpte to potter med kaffeplanter på Plantasjen.

Først bestilte jeg frø som jeg prøvde å dyrke selv, men det er svært vanskelig å få tak i kaffefrø av god kvalitet. Gamle kaffefrø spirer dårlig. Derfor blir det enklere hvis du får tak i ferdige planter.

Jeg vet at kaffeplanter vokser best når det vokser bare et tre i potte.

Hvorfor de selger så mange planter i en liten potte på hagesentre, vet jeg ikke. Det er litt for mange planter pr. potte. Alle planter trenger både lys og næring. En plante i potte får mye bedre vilkår.  

Så jeg kjøpte bare 2 små potter med kaffeplanter, men klarte å fordele dem, og fikk 20 små kaffetrær!

Kaffe er en tropisk kultur, og vanlig innetemperatur som er rundt 23-25 gr. liker den godt. Den vil nok tåle litt lavere temperatur som er 18-20 grader også. Vintertemperatur mellom 16-18 grader er veldig komfortabel for kaffe. Da blir det på en måte «vinter». Men temperatur +8…+10 grader er farlig for kaffe. Da begynner kaffetre å miste blader, og grenene dør.

Kaffe blomstrer som regel to ganger i året: på våren, og sommeren. Modne bær likner litt på små moreller eller tranebær. Fruktkjøtt er litt søtt og spiselig. Det var sikkert derfor gjeteren merket at geitene hans spiste kaffe-bær. Bærene var litt søte.

Inne i bærene finner man 2 frø som er ikke noe annet enn kaffebønner. De inneholder 0,8-3% koffein.

Lys

Kaffe er naturlig nok glad i lys som alle tropiske planter. Når den får lite lys, vokser den ikke, og gir ikke avling. En plass i sørvest, sørøst, eller sørvindu passer fint.

Kaffe er en typisk plante som avhenger av lysvinkel. Det vil si at den misliker å bli flyttet fra vindu til vindu. Blir lysvinkelen endret bare 30-40 grader, kan det føre til blomsterfelling og bladfelling. Så la den stå på samme sted uten å bevege potten noe særlig. En annen lysvinkel avhengig plante som de fleste kjenner er desember kaktus. Den kan også felle blomster hvis den blir flyttet.  

Kaffe er glad i vann, men den liker ikke å ha «våte føtter» hele tiden. La vannet tørke litt før du vanner godt igjen, men ikke la jordklumpen bli helt tørr mellom vanninger.

Jeg vil nok si at kaffe er helt vanlig inneplante, og trenger helt vanlig stell som de fleste inneplanter.

Ompotting etter behov, og plantene bør ikke få for store potter når de pottes om. Ingen liker å bruke klær som er for store. Det samme gjelder planter. De trenger plass, men bruk samme regel som gjelder babyklær- litt større, men ikke for stor. Ompotting hvert år til planten er blitt 5 år blir det sikkert behov for. Når planten er blitt høy nok, kan den pottes om hvert 2-3 år. Er planten blitt maksimalt høy, og du ikke har planer om å potte den om, men ser at det er plass til litt mer jord i potten, tilsett bare litt mer jord på overflaten.

Jord

Der kaffe kommer opprinnelig fra (Etiopia) vokser den i vulkansk jord.

Middelhavsjord selges på Plantasjen, men vulkansk jord selges ikke i Norge. En blanding av leirjord, sand og humusjord er god nok blanding for kaffe.  Bor du i et området i nærheten av Måløy, Tafjord, Åheim, Bjørkedalen kan du sikkert få tak i vulkansk jord, siden olivin som er påvist i omkring 1000 steder i Norge, og mineralet olivin utvinnes fra dypbergarten olivinstein. Olivin kommer på overflaten under vulkanutbrudd. Jeg hadde ingen vulkansk jord til mine kaffeplanter, men de vokser, og trives fint.

Drenering med lecakuler eller perlitt er også lurt å ha.

Kaffe vil ha jord som har PH ca. 5,0-5,5. Her er en liten tabell hvor du kan se jord PH:

PH 
4,0-4,5Veldig sur
4,6-5Middelsur
5,1-5,5Lettsur
5,6-6,8Nærmest Nøytral
6,9-7,3Nøytral
7,4-8Lett basisk
8,1-8,5Basisk

Gjødsel bruker man også når man vanner. Jeg bruker vanlig Superba, men noen bruker gjødsel til Rododendron.

Litt ovn aske kan brukes også når du lager jord til kaffeplanter, men buk veldig lite i så fall. 200ml. aske til 10kg. jord er mer enn nok.

Første år kommer planten til få tilvekst på ca. 15-20cm. Den kan toppes hvis du vil at den skal få nye sideskudd. Topping vil gjøre at planten blir mer fyldig. Den får flere grener. Første blomster kommer om 3-4 år på fjorårets grener.  Trives planten godt, kan man få ca. 300-500gr. bønner fra et tre inne. Altså, har du to store potter med en kaffeplante i hver, kan du høste 1kg. kaffe i stuen din hvis du er heldig! Det er ganske bra resultat for lille Norge, vil jeg si! Mest produktiv alder for et kaffetre er 6-30 år.

Topping vil nok med tiden føre til at planten får flere grener med blomster. Det er jo det som er poenget for å få bedre avling.

Så mye kaffe-bær fikk et kaffetre i Halden

Tar du en avlegger av en blomstrende plante, kan den begynne å blomstre nesten med en gang uten at den bruker flere år på å bli stor.  Den vil vokse sakte, men får samme egenskaper som mor-tre. Avleggere vil etter hvert få ganske rikelig avling.

Når planten blir 8-10 år gammel, blir den ikke så dekorativ, og bør beskjæres kraftig. Avstand fra jorden til beskjæringsstedet 10-20 cm. er grei, sier spesialister. Det kommer nye sideskudd etter hvert, og treet må vokse på nytt igjen. Det vil ta mindre tid å få et nytt tre etter beskjæring enn å dyrke helt på nytt uansett, siden planten har veldig sterke og godt etablerte røtter.

I Norge er det mulig å få tak i Caffea arabica, men er man heldig, kan man sikkert få tak i en lavere variant som heter Coffea Arabica Nana. Den skal være enda lavere. Jeg har bare vanlig Arabica hjemme, og kommer nok ikke til å stresse med å tak i NANA frø. Ser jeg den tilfeldig, vil jeg kanskje prøve å kjøpe den.

Når jeg begynte å skrive denne artikkelen, fant jeg noen bilder på internett av en kaffeplante med kaffebønner som ble dyrket i Norge!

Det var en dame som fikk avling på et kaffetre i Halden! Hun hadde en plante som hun fikk på 1980tallet, og den fikk plass på jobben hennes. Jeg ringte til Halden bibliotek, og spurte om de viste noe om det treet fikk avlingen.

De ansatte var ekstremt hjelpsomme, og jeg fikk til og med e-post adressen til vedkommende, tok kontakt, og fikk svar med flere bilder fra henne 😊   

Bildene og informasjon om planten fikk jeg lov til å bruke i denne artikkelen. Her er svaret jeg fikk:

«Det kunne vært skrevet en hel bok om det, men jeg har dessverre ikke alle data så det kan tidfestes nøyaktig. Planten ble flyttet til biblioteket i slutten av 80tallet når det var under 1m høy.

Men den vokste fort, for den trivdes ved de store lyse vinduene i det gamle biblioteket, og den vokste inn i større og større potter. 

Stor stas da de første hvite blomstene dukket opp, for de var pene og det luktet fantastisk. Det ble bare noen få bær den første gangen.

Sånn ser kaffeblomstene ut

Men det ble avling flere ganger. Planten vokste helt til taket, så vi måtte kutte av toppen med ca. 1/2 meter. Det samme måtte vi gjøre et par år etterpå, men etter det ble den mer pjusket, og ble tilslutt kastet i ca. 2015. Planten ble aldri pollinert av oss.»

Det var utrolig kjekt å finne en entusiast i Norge som har erfaring hun ville dele med andre!

Mye læring

Det blir nok en læringsprosess hvordan man tørker bønner på en riktig måte når de blir høstet. Hvordan de stekes: riktig temperatur, er det best å tørke de på en stekepanne eller i ovn på en spesiell temperatur, slik at de ikke blir brent… Det blir mye å lære, tror jeg. Men desto spennende det blir!  

Å lære er det beste jeg vet! Jeg føler at siden jeg begynte i barneskolen i 1981, har jeg lært noe nesten hver dag. Dager når jeg ikke får lært noe er bort kastete dager, føler jeg. Mennesker skal lære noe eller lære fra seg hele sitt liv. Det er det vi er best til! Det er derfor vi har IQ.

OPPDATERING:

Denne artikkelen ville jeg avslutte med et vakkert bilde som jeg fant på internett i går, og samme bildet fikk jeg senere av Anne Lise som dyrket kaffe i Halden. Prøv det du og! Mye glede, spenning, læring, positiv erfaring, og kunnskap lover jeg 🙂

Te av kaffeblader!!!

Etter at jeg var ferdig med artikkel om kaffe, postet jeg link til den på Stueplantelaug på KVANN.NO, og sa at folk som har erfaring med kaffedyrking kunne kommentere. Første svaret fikk jeg fra en person som jeg synes er verdens beste spesialist på alle verdens planter! Kommentaren var fra Stephen Barstow, og inneholdt informasjon som omtrent sjokkerte meg! Jeg fikk vite noe så viktig at ikke kunne drømme at jeg kunne så lett få tak i så viktig informasjon!

Jeg fikk lov å oppdatere artikkelen med informasjonen som var skrevet av forfatter av «Around the world in 80 plants» som i mange år har vært bestselger!

Har er kommentar fra Stephen Barstow :

«Jeg har kommet til at om man vil dyrke en koffeinholdig plante i stua er det best å satse på å bruke bladene heller enn frøene (de inneholder en god del koffein)! Min eldste plante er kanskje 15 år gammel og vil ikke blomstre lenge men produserer mye blad og det har ikke vært nok bønner til mange kopp kaffe… Men, plantene er ganske hardfør for en tropisk vekst. Jeg bruker annet en ved til oppvarming og da kan stuetemperaturen ned i 3-4C enkelte natter! Kaffe-te smaker litt som bærene (bærene også brukes til å lage kaffe-saft og alkoholiske drikker i Afrika). Bladene, som inneholder mer koffein enn frøene, brukes som teerstatning, kalt qut’i i Etiopia. Mine erfaringer har jeg blogget om:

https://www.edimentals.com/blog/?page_id=3996

https://www.edimentals.com/blog/?p=11799 

Nå kom det plutselig endringer i mine planer om kaffeplanter! Jeg har nå 20 planter, og tenkte å beholde bare 5 stykker. Nå skal jeg beholde nesten alle. De skal vokse i alle vinduskarmer, og jeg skal tørke bladene, tørke dem, og bruke i teen! Det er jo helt fantastisk! Jeg kan produsere te som hjelper meg å våkne om morgenen, siden de kaffeblader inneholder koffein fra mine egne planter! Kaffeblader skal brukes i svært moderate doser i te-blandinger jeg lager selv, og jeg skal huske å markere på alle teer hva de inneholder.

I dag har jeg hatt en fantastisk dag! Jeg har lært noe ekstremt nyttig 🙂