Denne sorten skal se ut som helt vanlige tomater alle er vant til 🙂

norsk NAVN: SARAEV sin vårfrost

russisk navn: ВЕСЕННИЕ ЗАМОРОЗКИ САРАЕВА

engelsk navn:  VESENNIYE ZAMOROZKY Saraeva

Det er utrolig kjekt å ha vinterhage. Jeg har dyrket mat i vår vinterhage på landet i flere år. Alle måltider spiser vi kun i vinterhagen fra tidlig vår til jul. Alle mine familiemedlemmer (både min datter og mann) liker å være der, selv om det er selvsagt meg som bruker den mest.

Jeg dyrker veldig mye oppal i vinterhagen. Vi pleide å ha oppvarming der i mange år, men i år er strømprisene skyhøye, og vi har skrudd av varmen i vinterhagen for lenge siden. Om vinteren er det litt kaldt der. Men selv om vinteren er det pluss grader der om dagen. Når det er skikkelig kaldt ute, er det minus i vinterhagen om natten.  Om dagen er den rundt +8 grader.

I år skal jeg starte et nytt prosjekt. Jeg har frø til en tomatsort som hører til Saraev sin kolleksjon.

Saraev var en av de mest unike sortsutvikler i USSR. Han har utviklet mange kulderesistente tomatsorter. Alle tomatdyrkere vet at av og til er tomatdyrking i Norge en risikosport. Oppal kan blant annet dø av uforventet kulde. Kort sommer, reduserte soldager, mye nedbør, tåke. Det er mange utfordringer med tomatdyrking i Norge.

På slutten av 1930 tallet begynte Pavel Saraev seleksjon av tomat- og agurksorter som skulle tåle kulde, tørke, og få sykdomsresistens. Takket være ham ble det utviklet mange kulderesistente tomatsorter som kunne dyrkes i Nord Russland, Karelia, Komi osv. Noen av hans sorter tåler temperatur -2 … -3 grader i begynnelsen av juni.

Kulderesistente gener sovner etter hvert når temperaturen blir høy. Tomater som har kulderesistente gener må av og til få kuldesjokk, slik at genene vekkes, og aktiveres. Uten å utsette dem for kulde kan de miste kulderesistens etter hvert.

Jeg fikk tak i en denne sorten via en Ukrainsk frøbutikk. Den skal herdes, og trenes nå i Bergen. Jeg har grundig lest hvordan Saraev forsket, og utviklet sine sorter. Jeg har veldig lyst sil å teste hans metoder. I Norge trenger vi flere kulderesistente sorter. Jo mer kulderesistente sorter vi har, jo bedre. Da blir tomatsesongen mye lengre!  

I dag ble tomatfrøene bløtlagt i våt tørkerull. Med en gang frøene begynner å klekkes, skal de plages på det groveste! De plantene som klarer seg, og ikke kreperer, skal dyrkes videre. De skal herdes skikkelig. Kun de sterkeste får leve videre. -3 … -10 grader skal de utsettes for i hvert fall, tenker jeg. Plantene må ha 3-4 ekteblader når torturering kan begynne for fult.

Saraev sin vårfrost er en determinant sort. Utviklingstid: 80-100 dager fra spiring. Høyde 50-60sm. Veldig høy kuldetoleranse, og den fortsetter å vokse fint når det er +7 … +10 grader. Den blir mer robust hvis den utsettes for kulde fra oppal. Fruktene flatrunde, røde, 100-200gr. frukter som er saftige og søte. Passer perfekt til salater, og konservering.

«Den må tidlig krøkes som god krok skal bli» er et kjent norsk og dansk ordtak. Får en lærdom og erfaring tidlig i livet, er det mye bedre resultater 🙂

Jeg tenkte å begynne med vekking av kuldegener veldig tidlig. På frøstadiet altså. Jeg pleier å bløtlegge frø i våt tørkerull før jeg sår dem. Denne gangen skal frøene begynne med trening i lave temperaturer når de klekkes. Da skal frøboksen settes i grønnsakskuff i kjøleskapet om natten. Om morgenen skal jeg ta dem ut, og sette under kjøkkenbenk hvor det står varmtvanns bereder, og temperaturen er ca.+25 grader. Så skal frøene som er bløtlagt i våt tørkerull settes i kjøleskapet til overnatting igjen. Etter hvert blir de sådd i små potter, og pottene skal settes i kjøleskapet om natten. Når plantene blir etter hvert store, skal de flyttes i vinterhagen, da blir det naturlig herding i store potter.

Det som er mest spennende for meg: å se om plantene skal utvikle fosformangel eller ikke. Vanligvis får tomatene fosformangel når temperaturen er under 18 grader. De får lilla blader, og vokser svært sakte.  

Dette blir veldig spennende prosjekt for hagebonden! Jeg gleder meg! 😊

Dette bilde fant jeg på internett ved å Google sortsnavn