Jeg er en hagebonde, og trives godt med det. Jeg elsker å dyrke grønnsaker.

Forgårs postet en bonde som vi kjøper mat av på REKO ringen i Bergen sentrum et innlegg om mat på sin FB side. Hun har blant annet skrevet om dyrking av mat.

Hun skriver at naturen gir oss alt hvis vi behandler den riktig, men de fleste i vår industrialiserte verden glemte det. Mat er ikke hellig i vår moderne verden. Maten som vi spiser blir som regel produsert langt vekke fra oss. De fleste er dessverre vant til livløs og fattig mat. Folk glemte hvordan ekte mat smaker og kjennes.

Samtidig forventer vi at maten skal være billig. Den er faktisk billig fordi den reelle kostnaden til matproduksjon reflekteres ikke i prisen.

De reelle kostnadene ble betalt av naturen, underbetalte arbeidere, fattige bønder, og av forbrukere selv gjennom stadig dårligere helse.

Ekte mat er det mest verdifulle vi kan kjøpe. En vakrere verden innebærer at vi må endre våre prioriteringer.

Vi må komme tilbake til Jorden og Solen. Maten må bli hellig igjen.

Det var ikke jeg som har skrevet denne teksten.  Den er skrevet av en bonde. Jeg delte hennes post på min blogg relatert FB-side.  Jeg måtte bare oversette teksten fra nynorsk til bokmål, siden jeg har mange utenlandske følgere som bor i Norge. Det er folk fra hele verden: England, USA, Polen, hele tidligere Sovjet osv. De bor i Norge, og kan norsk, men nynorsk er ikke så lett å forstå for utlendinger. Jeg jobbet både i nynorsk kommuner (Lindås og Samnanger), og i Bergen som er en bokmål kommune. Så jeg kan heldigvis begge språk.

Jeg er helt ening med bonden vår. Som bioøkolog vet jeg at mat er svært viktig for alle levende organismer. Også for mennesker. Hva kan være viktigere enn mat? Vi spiser 3 ganger om dagen 365 dager i året.  Bare oksygen!  Mat og oksygen er to viktigste vilkår for vår eksistens! Å kunne produsere sin egen mat betyr å ha trygg fremtid! Uten mat er det ingen fremtid!

Jeg vet at alle mine følgere produserer sin egen mat selv! De fleste har mye oppal nå. Noen av dere sender meg meldinger, og stiller av og til spørsmål eller deler med meg bilder og deres gleder i forbindelse med dyrking. Det er veldig hyggelig!

Nå er min tur å dele noe med dere.

Jeg fikk besøk av en venninne, og måtte lage små kaker. Etter at hun smakte kakene sa hun: denne oppskriften må du legge ut på bloggen din. De små kakene er veldig gode, enkelt å lage, og sunne.

Jeg har ikke tenkt å omgjøre min hageblogg til matblogg, men å lage en rubrikk om mat med oppskrifter er kanskje ikke dumt!

Jeg prøver!

De små kakene er svært enkelt å lage, og alle ingrediensene er både billige, og tilgjengelige. Det er små sjokoladeboller/sjokoladepølser som er laget av havregryn.

OPPSKRIFT

Ingredienser:

6 dl havregryn

2 dl melis

En god del vaniljesukker (bruk så mye du liker. Jeg brukte et par ss)

4 ss kakao

200 g smeltet meierismør

4 ss sterk kaffe

2dl. tørkete aprikoser som er kuttet i små biter

2dl. cashewnøtter som var enten kuttet med kniv i veldig små biter eller presset i morter (hvis du ikke har cashewnøtter, bruk det du har. Raspet kokosnøtt eller presset hvalnøtter er en god erstatning, tenker jeg)

  1. Først blandes kaffe med smeltet smør
  2. Havregryn blandes med melis, vaniljesukker, kakao og aprikoser som er kuttet i ganske små biter
  3. Alle tørre ingredienser unntatt cashewnøtter blandes sammen
  4. Smeltet smør med kaffe tilsettes i tørr masse. Alt blandes godt med hender.
  5. Siden det er brukt smeltet smør i oppskriften, må massen avkjøles først i kjøleskapet ca. 30 minutter.
  6. Mens massen avkjøles i kjøleskapet, kutter du cashewnøtter med en stor kniv. Det blir lettere hvis man presser først nøtter med kniven flat (på samme måte som franske menn presser hvitløkbåter), videre er det bare å hakke de med en stor kniv.  Men det viste seg at å presse cashewnøtter med morter fungerte enda bedre. Det blir fortere å gjøre det med morter.
  7. Massen tas ut av kjøleskapet, og blandes kjapt igjen med hender.
  8. En neve med masse knytes godt i hånden for å lage enten en ball eller en pølse. Hvilken form du vil ha: pølser eller store og runde kuler, bestemmer bare du. DU kan til og med lage de som små kuler. Da blir det konfekt.
  9. Når bollene eller pølsene er laget, rulles de i cashewnøtter. Hvis man presser de bitte litt i nøttene, blir det lettere å feste nøtter.   

Min datter kaller disse bollene for sjokoladepølser, siden jeg laget de som små sosisser. Hun likte de veldig godt.

Bakekakao var det eneste jeg hadde hjemme når jeg laget sjokoladepølsene. Jeg var tom for Valrona kakao som vi kjøper alltid til jul, og jeg giddet ikke å dra til Kolonialen for å kjøpe den. Så skikkelig kakao ble erstattet av meg med vanlig bakekakao. Har du vanlig kakao, bruk den. Har du bare bakekakao, er det helt greit også. Jeg tror egentlig ikke at kakao vil påvirke smaken så mye. Det blir sjokoladesmak uansett.

Neste gang skal jeg prøve å lage sjokoladepølsene med svarthavre, siden jeg fant en norsk produsent av svarthavre, og all vanlig havre ble fort erstattet av meg med svarthavre. Svart havre er et urkorn som folk begynte å dyrke i Norge siden før vikingtiden.

Denne gangen glemte jeg hvor jeg har svart havre, og jeg hadde litt lettkokte havregryn i posen som måtte brukes opp. Ingen spiser vanlig havre i min familie nå lenger, men vi kan jo ikke kaste mat! Så vår gammel lettkokt havregryn som ingen ville spise ble til skikkelig gode sjokoladepølser.

Disse sjokoladebollene/pølsene inneholder ikke noen usunne ingredienser eller mye sukker. Jeg vurderer å putte et par sånne pølser i matpakken til min datter neste uke. Både hun og lærere får først instruksjoner at det ikke er snop, men sunn mat som hun får lov å spise helt på slutten av lunsjen etter at brødskivene blir spist opp.

Kommenter gjerne hvis du har en ide om hva du ville brukt i oppskriften!