Jeg bor i Bergen hvor brunesnegler er et ekstremt stort problem!

I kveld så jeg en video til min favoritt hageblogger fra Hviterussland hvor han hadde et tips mot snegler! Det er altså ikke noe som dreper dem, men et tips om hvordan man kan redusere sneglebestand betraktelig! Gå og klippe snegler må du uansett hver kveld når dyrkesesongen begynner. Men med hans tips blir det sannsynligvis mer effektiv bekjempelse!

Jeg tror jeg har prøvd alle tips som finnes i Norge, og vet at verken knust eggeskall eller kobberteip beskytter mot noe i det hele tatt! Det eneste som hjelper mot snegler i hagen er saks. Man må ut og klippe dem uansett. Så plutselig var det en 7mnd. gammel video som jeg fant på youtube, hvor Vanja fortalte hva han bruker mot snegler. Det var en hyggelig overraskelse! Jeg som ser hans video nesten hver dag, trodde at jeg har sett alle hans video mange ganger. Tydeligvis ikke.

Vanja sine tips mot brunsnegler

For det første anbefalte Vanja å bruke det som jeg allerede bruker i hagen. Papir kan hjelpe deg å bli kvitt snegler! Jeg begynte å bruke aviser for flere år siden når jeg så at snegler liker å gjemme seg der.

Har du aviser, bruk de. Har du ikke aviser, bruk noen papp kartonger som du bretter ut helt flate. Kartonger eller aviser legges på plenen. Sneglene liker å gjemme seg under aviser som ligger på plenen, og man vet alltid hvor man finner dem. Det er veldig enkelt å løfte aviser eller kartonger, og klippe alle snegler som har gjemt seg.

Det som jeg ikke har tenkt på tidligere at både aviser og kartonger kan legges i drivhuset også! Sneglene liker sånne skjulesteder over alt, og i drivhuset velger de også aviser. Under aviser er det mye enklere å finne dem, og klippe uansett om de ligger på plenen eller i drivhuset. Fra tidlig vår skal jeg begynne å bruke aviser i drivhuset også! På plenen har jeg brukt aviser i flere år, og vet hvor jeg garantert finner snegler hver deg. – Under aviser! De gjemmer seg under aviser som ligger på plenen både om morgenen, om dagen, og til og med av og til om kvelden kan jeg finne de der. Selv om på kvelden er de som regel i gresset, og spiser.

Jernsulfat

Det som jeg fikk vite fra Vanja sin video i kveld at man kan bruke jernsulfat for å spraye på aviser eller kartonger! Man lærer så lenge man lever! Jernsulfat er toksisk for snegler. Har du lagt flere aviser eller kartonger på plenen mange steder i hagen, vil sneglene hjemme seg der uansett. Men de blir delvis forgiftet, siden jernsulfat er toksisk for snegler. Da blir hagen din lite attraktiv for dem etter hvert.

De tiltrekkes av skjulesteder uansett, og gjemmer seg under aviser, men blir enten klipt av deg eller forgiftet med toksiner. Etter hvert vil de forlate hagen din, og går helst til naboen din som verken har aviser hvor han klipper dem, eller jernsulfat som er toksisk for dem. Din hage blir på en måte et ukomfortabelt sted: Enten du klipper dem, eller blir de forgiftet med et toksisk middel.

5% jernsulfat løsning er nok for å bli kvitt snegler etter hvert. Det betyr at du blander 500gr. jernsulfat i en 10 l. bøtte med vann.

Jernsulfat kan brukes ikke bare mot snegler, men mot mose også. Det er lett å finne oppskrifter hvordan man kan bli kvitt mose i plenen hvis du googler bare to ord: jernsulfat og mose.

Når du har blandet jernsulfat med vann, sprayer du godt den ene siden, og legger aviser eller kartonger på plenen med jernsulfat ned mot gresset.

Håper det var et nyttig tips 😊 Jeg skal i hvert fall bruke mye mer aviser, og kartonger på plenen, men jeg skal også spraye de hver kveld med jernsulfat!  

Hvis du har noen tips som virker bra mot snegler, kommenter gjerne! Snegler et stort problem for alle dyrke-entusiaster! Hvis jeg noen gang skal nominere noen til Nobels pris, blir det nok en forsker som finner et middel mot brunsnegler!