Dette er bare en liten artikkel med noen få tips som jeg plukket opp fra en hviterussisk hageblogger. Han kjenner ikke meg, og vet ikke hvem jeg er en gang. Jeg betrakter ham som en av de som har høyest kunnskap på hagefronten. Hva er grunnen til at han fikk så høy skår hos hagebonden? Hans kunnskapsnivå er formidabelt!

De som kjenner meg, vet at kunnskap har alltid vært noe som har høyest verdi for meg. Kunnskap skal man ikke bare ha for seg selv. Kunnskapen må deles. Det på den måten har evolusjonen fungert i 4 milliarder år. Min favoritt hageblogger fra Hviterussland er veldig flink biolog. Jeg vet at tidligere jobbet han blant annet med sortsutvikling. Når jeg ser hans video, skjønner jeg at han er ekstremt flink i kjemi. Jeg jobbet som en analytisk kjemiker selv på universitetet i Russland, og kan forstå hvem som kan kjemi, og hvem som bare later som de kan det.

Navnet til min favoritt-hageblogger er Vanja. Vanja er en forkortelse for Ivan som er et vanlig øst-Europeisk herre navn.  

Hærmygg

Her er tips mot hærmygg fra Hagebonden, som jeg fikk fra Vanja 😊 Han har delt sine kunnskaper med alle hans følgere, og jeg gjør det samme som han. Jeg deler minne og hans kunnskaper med deg.

Jeg kunne sikkert testet hans tips i første omgang selv, og skrevet artikkel etter uttesting, men så tålmodig er jeg ikke. Jeg er ikke en kommersiell hageblogger, og tjener ikke penger på å blogge om planter. Men jeg vet at mine tips blir fort plukket opp av andre hageentusiaster som har helt like problemer med oppal som meg. Hærmygg!

Det finnes flere tiltak som vi kan iverksette for å bli kvitt de ekle fluene!

Mye hærmygg gjør at plantene vokser dårlig. Plantene tar ikke opp næringen optimalt, og blir mer utsatt for forskjellige sykdommer, siden små hærmygglarver gnager planterøtter. Altså små åpne sår er mye mer utsatt for forskjellige råtesykdommer i et frø enn hos en stor og robust og etablert plante. 

Hva som kan hjelpe mot hærmygg? Forskjellige hagebloggere anbefaler å vanne mindre, og la jorden tørkes først på overflaten. Det hjelper litt, men dette trikset er lurt å bruke uansett. Men dessverre bør man iverksette flere tiltak for å bli kvitt hærmygg. Kombinasjon av alle tiltak er litt tyngre artilleri, synes jeg.

Limfeller hjelper litt, og de må brukes også. Jeg tar aldri sjanser når det gjelder hærmygg, og limfeller bruker jeg uansett når på året det er.

Mikroskop

Den ene gangen når jeg så hva hærmygg larvene kan gjøre med et frø, fikk jeg sjokk. Jeg er litt nerdete botaniker, og mikroskopet har vært mitt favoritt-verktøy, siden jeg gikk i 5 klasse, og for aller første gang i mitt liv så planteceller for en løk i mikroskopet når vi hadde undervisning i botanikk. Jeg lurer på om det var kanskje da jeg bestemte meg for å bli en biolog?

Det er litt rart, men livet mitt ble som det ble takket vært et mikroskop faktisk! Det er litt morsomt å tenke at uten et mikroskop (som jeg tilfeldig så på kontoret til min mann under vår første date), kunne livet mitt blitt annerledes.

Jeg var ung, og lovende, og ble kjent med en sivilingeniør via sukker. Vi hadde vår første date, og stakk innom hans kontor som lå midt i Bergen, med nydelig utsikt mot Vågen. Poenget hans var å imponere meg med en genial oppfinnelse som han utviklet selv. Jeg ble virkelig imponert av oppfinnelsen. Men på kontoret hans så jeg noe som har gjort enda sterkere inntrykk på en biolog. Han hadde det jeg har ønsket meg hele mitt voksent liv! Et skikkelig mikroskop! Tankene løp løpsk, og jeg begynte å forestille meg hvor mye pollenkorn jeg kunne sett i det mikroskopet! Blomster pollen er noe av det mest fascinerende jeg vet, og siden jeg var student elsket jeg å se pollenkorn i mikroskopet.

Mikroskopet brukte han ganske lite egentlig, kun når han utvikler avanserte kretskort. Da kunne han se de stedene hvor komponentene skulle loddes.

Det skjebnes mikroskopet ligger nå i skapet i stuen vår, og jeg bruker det litt for sjeldent. Men hvis jeg jeg trenger å studere noe nøye, ellet bare vil kose meg, er det bare å hente frem mikroskopet, og sette det på bordet. Jeg forsvinner øyeblikkelig for resten av verden, og det er ingen vits å kommunisere med meg. Jeg lukker ørene, tror jeg 😊

For noen år siden når jeg sådde jordbær til en sjeldent jordbær sort, ville jeg bare se hvordan frøene utviklet seg. Jeg visste at noen jordbær frø begynte å klekkes. Jeg så det i mikroskopet dagen før. Hele potten ble plassert under mikroskopet, og jeg husket godt hvor frøet som holdt på å klekkes lå i potten. Jeg fant frøet, men det manglet noe! Roten var vekke!

Jeg vet at hvis et frø holder på å klekkes, er det ikke mulig å stoppe prosessen. Neste dag blir roten litt større. Men denne dagen var hele roten vekke. Jeg skjønte ingenting! Plutselig så jeg noen rare bevegelser der roten skulle vært.  En liten mark holdt på å titte ut av frøet.

Sånn så skurken ut

Jeg satt bare der, og så på en raring som holdt å stikke hode ut av frøet, og tilbake inn. Altså jeg ble vitne til en prosess: hvordan hærmygg larver ødelegger våre planter! De spiser røttene til plantene. Er det en rimelig stor plante, er det ikke så farlig. En stor plante kommer ikke til å dø pga. en liten hærmygg larve. For frø som holder på å spire er det mye verre! En baby hold på å bli født- et jordbær frø begynte å danne en rot, men så kom det litt større, og sulten baby (hærmygglarve) som var dobbel så stor som den nye roten, og spiste opp jordbær babyen min! Jeg ble forbannet når jeg så hva den ekle larven har gjort! Frøet ble plukket ut med tannpirker, og skvist mellom neglene med en gang, siden frøet allerede var ødelagt av larven. Skurken måtte få sin straff!

Siden det har kampen mot hærmygg larver blitt helt vanlig aktivitet for meg! Jeg hater de ekle insektene! Jeg så hva de gjør med mine baby-planter!

Krydder

For noen dager siden har Vanja (hviterussisk hageblogger) lagt ut en video hvor han fortalte hva som kan hjelpe litt mot hærmygg i pottene. Altså det er ikke et middel som dreper hærmyggene umiddelbart og for evig. Men det hjelper i hvert fall litt, og bør brukes.

Jeg hadde følt meg som en hykler hvis jeg valgte å teste hans tips selv først. Jeg vet hvor stort problem hærmygg egentlig er. Derfor skriver jeg en artikkel nå mens jeg holder på å teste Ivan sine metoder, og putter noe i pottene. Jeg vet at veldig mange kommer til å bruke disse tipsene nå, siden man har begynt å så oppal i romjulen. Det er altså noe som nesten alle har hjemme, er glad i, og bruker av og til i maten! Jeg er ganske sikker på at du har det på kjøkkenet!

Krydder gjør livet vårt mer fargerikt, vil jeg påstå. Alle er glad i krydder. Men viste du at noen krydder inneholder noen kjemiske stoffer som gjør miljø til noen innsekter ubehagelig? Jeg har brukt kanel mot maur i drivhuset mitt i mange år. Det fungerer litt. Men kanel kan også brukes mot hærmygg! Om du har ekte kanel (fra Ceylon) eller vanlig billig kassia (billig kinesisk kanel-erstatning som selges i alle matvarebutikker). Begge inneholder kumariner (som jeg mistenker hærmyggene hater). Den billige kinesiske versjonen inneholder faktisk høyere doser av kumariner. Så spar gjerne ekte Ceylon kanel til rømmegrøten din på 17.mai, og bruk helt vanlig kanel av kinesisk Cassia i potter (den billige kanelversjonen fra matvarebutikker). Man kan bare strø bite litt kanel på jordoverflaten. Man skal ikke bruke mye, man bare pudre litt. Så kan du drysse litt mer om noen dager igjen hvis du ser at det blir behov.

Andre krydder som vil hjelpe deg å gjøre livet til hærmygg vanskelig er nellik. Helt vanlig nellik som vi pleier å putte i appelsiner i desember for å få litt julelukt i husene våre. 3-4 nellik er nok til en vanlig potte som er ca. 10 cm. i diameter. Jeg lurer på om det er eugenol fra nellik som hærmygg ikke tåler. Jeg er ikke entomolog, og bryr meg ikke hvilke stoffer de ekle fluene reagerer på. Men tydeligvis inneholder våre favoritt-krydder noe som ødelegger for livssyklusen til hærmygg. Nå er det stor aksjon i huset: Jeg holder på å putte 3-4 nellik i potter, og pudrer overflaten med kanel. Det lukter det både jul, 17. mai, og kanelboller i huset samtidig. Utryddelse av hærmygg er veldig koselig, vil jeg påstå!

Et annet tips som jeg har brukt lenge mot hærmygg er steking av såjord i ovnen.  Jeg bruker ikke så jord når jeg sår oppal. Så jord er ikke noe annet enn lureri fra jordprodusenter. Så jord inneholder svært lite næring.

Jeg bruker vanlig grønnsaksjord fra Plantasjen når jeg sår oppal. Det har jeg gjort i mange år. For tre eller fire år siden ble jeg rimelig sjokkert når jeg kjøpte grønnsaksjord, og så hvor mye hærmygg det var i sekkene. De var over alt! Jeg begynte å sjekke alle sekkene, og det så ut som hærmygg var omtrent i alle sekker! Det så ut som en oppdretts fabrikk for hærmygg. Jeg sluttet ikke å kjøpe grønnsaksjord når jeg så det, men jeg sår aldri frø i jord som ikke har vært oppvarmet i ovn til ca. 140-200 grader ca. 1 time. En norsk hageblogger (Anders Nordrum som driver Datsja) har en flott artikkel om hvordan jorden kan stekes i ovn: https://www.datsja.no/blogg/2019/2/23/egen-sjord-fra-skog-og-strand   

Steking av jord dreper både hærmygg egg, og alle larver.

Man kan gjerne bruke 1 t.sk. salmiakk pr. 1 liter vann for å redusere hærmygg bestanden også, men da er det litt vanskelig å ha kontroll på næring. Salmiakk inneholder Nitrogen, og bruker man ofte salmiakk, er det lett å få nitrogen overdose. Plantene dør nok ikke, men det blir ikke så sunt å spise tomater som får ofte salmiakk. Men som en gangs middel for å drepe hærmygg er det greit.

Hvis du har noen tips som du synes fungerer fint mot hærmygg, kommenter gjerne, og del med oss din erfaring! Livet vårt blir mye rikere hvis vi skal dele våre kunnskaper med hverandre.