Selv om det er et sommerbilde av sørbøken min med bisverm i juli 2023 som kom ut av bikuben når biene skulle sverme. De skulle fore videre når speiderbier fant et trygt sted hvor de kunne etablere en ny koloni, men jeg så det i vindu, og de ble fanget av meg i full fart, fikk en ny bikube i hagen ganske i nærheten av morskube. Men det er eneste bilde jeg har av sørbøken som skal nevnes i artikkelen 🙂

Om et par måneder er det vår, og mange har allerede begynte å så oppal, meg blant dem: chili, paprika, tomater, inne-agurker, artisjokk osv. Det er koselig å så, og mange begynner å planlegge hva som skal dyrkes i hagen, og hvor. Men egentlig er det mye som kan gjøres ute før første hestehov og løvetann blomster begynner å våkne.

Jeg kan fortelle hva jeg skal gjøre i januar-februar ute i hagen.

For det første skal jeg fjerne alle busker og trær som jeg ikke skal beholde i mine to hager. I byen er det bare et tre som ryker i år. Det er en kanelsørbøk (Nothofagus antarctica). Treet er veldig fint, men hagen er ikke noe permanent. Siden vi har bestemt å bygge en pergola der kanelbøken står, må treet fjernes. Etter mitt syn er det best å fjerne det før våren kommer.

Når våren kommer, våkner alt til liv. Alle trær begynner å suge inn vann med røttene sine, og saften transporteres opp til alle grener. Selv om et tre ikke har nerver som dyr, er det mer skånsomt å fjerne de før våkner. Hvilke trær man skal ha, og ikke skal ha i hagen sin bestemmer hage-eieren selv. Jeg skal fortelle hvilke trær jeg skal fjerne fra mine to hager. 

Allelopater

For et par år siden skrev jeg en artikkel om samplanting hvor jeg nevnte allelopati.

Allelopati- bekjempelse av konkurrenter med spesifikke biomolekyler. Opprinnelig ble ordet allelopati brukt i forbindelse med gjensidige ulemper plantene forårsaker hverandre. Videre ble denne betegnelsen brukt i forbindelse med både ulemper og fordeler. Dvs. samspillet mellom plantene. Allelopatiske interaksjoner mellom planter spiller en viktig rolle i alle økosystemer.

Plantene kan påvirke hverandre via. stoffer som skilles ut av røtter og blader.  Som regel er det aminosyrer, forskjellige sukkertyper, enzymer, antibiotika, phytohormoner osv. som skilles ut. Bladene skiller ut flyktige kjemiske stoffer, men kan også skille ut vannløselige stoffer som kommer i jorden med nedbør.

Den gjensidige påvirkningen ble utviklet ila. evolusjonen når alle plantene vokste sammen i sine naturlige phytocenoser. Det var på en måte bekjempelse av konkurrenter.

Nå i hagene våre hvor plantene får ganske mye hjelp av oss, spiller allelopati ikke så stor rolle som i naturlige phytocenoser som for eksempel i skogen.

Luking av ugress i hagen et av tiltakene som hjelper plantene våre, slik at plantene ikke kjemper selv for å få nok næring. De trenger ikke å utrydde naboer ved hjelp av kjemisk våpen som i naturen skjer. Plantene skyller ut stoffer som kan utrydde deres konkurrenter, men de gjør det kun hvis de må.

I mine hager har jeg nesten ingen allelopater. Jeg har bare et tre på landet som er en ekstrem allelopat, og det treet skal vi fjerne i år, selv om treet er fint. Jeg har et spesielt forhold til nemlig det treet, siden det var første tre som min stefar plantet i hagen når har bygget huset på 1980-talet.

To av de sterkeste allelopater som kan dyrkes i noen få regioner i Norge er vanlig valnøtt, og svartvalnøt. De inneholder et stoff som heter juglone som forårsaker døden til alle planter i Søtvierfamilien. Jeg skulle så en svartnøtt i år for å dyrke nøtter i hagen. Etter jeg jeg fikk vite om at den skyller ut juglone som er ekstremt skadelig for tomater, og paprika er det uaktuelt å ha svartnøtt og valnøtt! Tomater og paprika er mye viktigere for meg enn valnøtter.

Det treet som kommer til ryke fra hagen vår på landet i januar er eik. Eik er en ekstrem allelopat, på samme måte som kastanje. De påvirker negativt alle bær-busker og frukt-trær. Jeg har planer om å ha både surkirsebær, og druer der eiken står. Eiken kommer til å gjøre at avlingen blir dårlig. Surkirsebær, og druer er viktigere å ha i hagen for meg enn en eik.

I det store utlandet kan man finne noen stoffer som hagen kan sprayes med for å ødelegge juglone, men det er betraktelig mer vanskeligere med eik og kastanje, siden begge har ganske kompleks allelopatisk virkning.

Hva er endre eksempel på dårlige naboer til våre frukt-trær? Det er planter som tiltrekker sykdommer eller parasitter som er like farlige til våre vanlige kulturer i kjøkkenhage.

Planter som er mellomverter for sykdommer

Planter som kan betraktes som dårlige naboer er de som kan ha samme sykdommer som våre grønnsaker eller frukttrær.

Heldigvis har jeg ikke mange av sånne planter, men to busker ryker i år.

Einer er en av de dårlige naboene.

Samme type rust er like farlig for einer som for epletrær og pærer. Einer er mellomvert for rust. Har du einer rundt hagen din, må du behandle epler og pærer mot rust hvis du vil ha avling. For meg er det enklere å fjerne einer som jeg ikke har noen forhold til enn å spraye alle epletrær.  

Mange synes at enebærbusk er ekte norsk plante, takket være julesanger. Som en branningeniør vil jeg bare advare her. Den er ganske brannfarlig hvis det oppstår en gressbrann eller skogbrann. En einebær busk som er bare 1m. høy, gir flammelengde på 5m. Det er opp til deg om du vil ha en brannbombe i hagen. Jeg er både en bioøkolog, og branningeniør som jobber med skogbrannprosjektet i brannvesen. I min hage skal jeg ikke ha noen potensielle brannbomber. Jeg har jobbet i brannforebyggende avdeling i snart 10 år, og man blir jo påvirket av jobben sin. Her er det brannforebygging til og med i hage som er ekstremt viktig 🙂

Andre dårlig naboskap er poppel hvis du dyrker løk og hvitløk. Poppel er utsatt for samme sopp-type som forårsaker rust hos løk og hvitløk. Vi har ingen poppel rundt hagene våre, men hvis du dyrker løk eller hvitløk, og har poppel i nærheten, ikke bli overrasket hvis det blir problemer med rust.

Mus er interessert både i grønnsaker og tulipanløk

Har du problemer med mus i hagen? Sjekk om du har berberis i nærheten av hagen din. Fjern den umiddelbart.  Mus elsker berberis. Grunnen til det er at berberis busker med torner beskytter dem mot fiender som katter, og rovfugler: ugler, hauk og ørn. Mus liker å lage trygt rede under berberis. De vet at da blir ungene deres beskyttet godt mot rovdyr.

Jeg vet at det vokser noen få berberis rundt hagen vår på landet. Jeg skal fjerne alle de.

Alle trær og busker som skal fjernes fra hagen, og området rundt hagen vår blir til ved. Nå er strømprisene ganske høye, og siden vi har vedovn både på landet, og i byen, skal alt treverk som blir fjernet fra hagen plasseres i garasjen hvor vi har god plass. Treverket skal tørkes først, og kappes. Det er første gang i mitt liv jeg skal lage ved selv! Vi pleier å kjøpe ved, men siden jeg er ekstremt opptatt av selvforsyning, gleder jeg meg til selvforsyning av ved fra egen hage 😊 Det blir ikke hvilken som helst ved, men ved av best kvalitet, siden både eik, og sørbøk gir oss svært god ved.

Nå kommer det noen tips om hva du kan så nå, for å ha gode naboer til dine planter.

Alle hageentusiaster er glad i å dyrke tomater, paprika og chili.

Viste du at basilikum er beste kompis til tomater?  De liker hverandre!  Tomater får faktisk enda bedre smak hvis de har basilikum som nabo. Satureja (sar) kan også brukes, blant annet som nabo til tomater, paprika, og chili.

Men aller beste nabo til tomater er rosmarin. Har du rosmarin ved siden av tomater, chili, og paprika, vil de vokse litt bedre og fortere. Man kan til og med bruke eterisk rosmarin olje for å spraye tomatplanter i drivhuset. 1ml. rosmarin olje er nok til 1l. vann for å spraye plantene. De skal ikke sprayes ofte. 1 gang pr. 10-12 ganger er nok. Eller kan du bare plante 1 rosmarin pr. 10-15 tomater i drivhuset, og riste litt rosmarin daglig. Rosmarin lukt skjermer trips, mellus, spinnmidd.  

Her kommer det bare noen tips som du kan bruke for å planlegge hva og hvor du skal plante.

Planter mot insekts-angrep

Noen eksempler på hvilke planter er gode naboer som alltid kjekt å ha i hagen:

Det er plantene som skadeinsektene velger først.

Hvis du er redd å få bladlus i hagen, husk at mais og solsikke blir angrepet fort. Mange typer bladlus foretrekker først mais og solsikke før de går videre.

Roser er ikke bare en vakker blomst som alle er glad i.  Bladlus liker roser veldig godt også.  Det er en plante som garantert får noen bladlus ila. sommeren, men det er også en plante hvor hagebonden vet at bladlus dukker opp først. Derfor stikker jeg innom rosene mine daglig, og klemmer alle bladlus jeg finner. Man kan spraye bladlus med kjemikalier. Det har jeg ikke gjort i mange år. Alle meiser synes at bladlus er en delikatesse. Jeg skviser de insektene om kvelden som fuglene, og marihøner ikke utryddet. Jeg har aldri så mye bladlus at jeg har behov for kjemikalier. Å skvise bladlus hver kveld er det miste problemet for meg. Det er mye verre å klippe brunsnegler hver kveld enn å skvise noen bladlus, synes jeg 😊

Det var noen tips til hva jeg skal gjøre i januar-februar ute i hagen. Kommenter gjerne hvis du har noen smarte tips 😊