Denne planten er en av mine favoritter. Jeg har allerede en artikkel om den fra forfjor. Nå er det en stund igjen til den skal våkne, siden det er vinter nå.  Det er ca. tre-4 måneder til vi får de første vakre gule blomstene.

Løvetann bør bli spredt for vinden

Det et er nok smak og behag hva vi velger å ha i hagene våre, og jeg vet at folk har forskjellige meninger om denne plantens eksistens. Birøktere elsker den. Eneste grunn til at birøktere elsker denne planten er at de har mye kunnskap om hvor viktig den er for alle pollinerende innsekter som vi er direkte avhengig av. Kunnskap er alfa og omega uansett hva det gjelder i livet. Jeg vet at mange hage-entusiaster har kjempet i mange år for å utrydde den fra hagene sine. Mange hagesenter har tjent gode penger for å selge noen verktøy som skal fjerne løvetannrøtter fra plenen. Bortkastete penger, sier jeg. Du kan kjøpe så mye ugress-fjerner du bare gidder, men du blir aldri kvitt løvetann så lenge sånne hagebønder som meg lever. Jeg har spredt løvetann i flere år over alt hvor jeg går, og lært barnehagelærere fra Norges eldste barnehage å lage frøbomber. Nå er det ikke bare meg som sprer løvetann i Bergen, men en helt ny generasjon som lager frøbomber, og sprer den over alt hvor små barneføttene ferdes.

Selv om mange synes at løvetann ikke er så vakker, er den veldig nyttig både for pollinerende innsekter, og for deg. Humler, bier, og sommerfugler får både pollen og nektar som larvene deres spiser tidig på våren. Pollinerende innsekter gjør at prisene for bringebær, squash, gresskar, plommer og epler om sommeren og høsten blir lavere. Altså jo mer løvetann, jo billigere kan fruktene dine bli. Da pollinerer humlene frukt som du spiser, og bøndene sparer penger. Uten humler må de betale til birøktere som leverer sine bikuber når frukt skal pollineres. De leverer flere bikuber til bønder når det er behov. Birøkteren får betalt for det, siden det tar tid å kjøre flere bikuber på en stor tilhenger. Birøktere får nok litt honning som de kan selge, men det er bonden som får mest fortjeneste pga. pollineringen, og de betaler til birøktere for å få nok pollinerende insekter ved gårdene sine hvor de har jordbær, raps, plommer, epler, squash, gresskar osv. Hvis du klarer å leve med løvetann i plenen din, kan det bli på sikt litt billigere å kjøpe frukt og bær hvis vi klarer å få nok pollinerende innsekter som skal gjøre jobben, og bonden kan spare litt.

Som en bioøkolog og kjemiker har jeg ganske bra forståelse hvor viktig løvetann er.  Jeg skal prøve å argumentere så godt jeg bare klarer, og jeg tror jeg har nok kunnskap til det, og er en flink formidler som klarer sikkert å overbevise selv en skeptisk løvetann-hater.

Løvetann som mat

Viste du at løvetann hører til samme familie som våre vakre blomster astrer som vi kjøper om høsten? De er også i samme familie prestekrage, tusenfryd osv.  Løvetann er vitamin og mineral rik, og inneholder blant annet vit A, B, C, jern, kalsium og fosfor. Den inneholder mer vit. A enn vår favoritt-grønnsak- gulrøtter! Løvetannrøtter inneholder en god del kalium.  2,45%, og de overjordiske delene inneholder 4,5% kalium. Overjordiske delene det er altså blader, stilker og blomster.  Vil du vite mer om løvetann, les gjerne en av mine favoritt-nettsider om den: LØVETANN – Taraxacum officinale (rolv.no)

Jeg blir veldig overrasket hvis noen klare rå overbevise meg om at løvetann bør utryddes. Den er så sunn at jeg ikke skjønner hvorfor folk gjør det. Men når folk ikke har nok kunnskap, gjør de mye rart.

I Frankrike er det annerledes! Jeg var veldig overrasket en gang i en blomsterbutikk som ligger rett utenfor Notre Dame de Paris når jeg så at de solgte løvetann blader. Franske menn har peiling på mat! De plukker, og selger løvetann blader som kan brukes i salater. Noen løvetann sorter smaker godt. På KVANN kan man få tak i frø til forskjellige arter. Noen av dem smaker veldig godt. Uansett hvordan du vrir og vender på løvetann, er hele planten sunn. Man kan bruke både blomster, blader, og til og med røtter for å lage en drikk som likner litt på kaffe! Og det finnes flere blomstervariasjoner her. Alle er vant til gule løvetann blomster. Men det finnes også hvite, og rosa blomster!

Har du en liten datter?  Jeg lover deg at løvetann er en blomst hun blir forelsket i hvis hun får en blomsterkrans av løvetann og engkarse.  Lær henne å være kreativ, og lage blomsterkrans. Jeg lærte det når jeg var 6-åring. Nå er det min datter som er 6-åring som gjør det.

Her fikk min datter sin første løvetann og engkarse krans i hagen vår når hun var 6 eller 7 mnd. gammel 🙂 Nå spør hun alltid når hun ser løvetann: kan du lage en krans til meg?

Hva kan man bruke løvetann til?

Her er liste med alternativer til hva den nyttige planten kan brukes til!

  1. Blader kan brukes i salater. Noen løvetann arter har mye mer bittersmak enn andre. Bitterhet forsvinner hvis bladene bløtlegges i kaldt vann på forhånd. Noen anbefaler å bruke litt salt i vannet.
  • Blomster kan også brukes i salater, men de har også bittersmak, og bør også bløtlegges. Blomstene bruker jeg sjeldent i salater, men de gjør salaten mye vakrere. Små gule spiselige blomsterblader er jo vakre i maten!
  • Kaffe av røtter. Røtter inneholder også bittersmak. Kanskje det er det som gjør at løvetann likner litt på kaffe som har i hvert fall litt bitterhet i smaken? Røttene skal i hvert fall ikke bløtlegges. De kan bare vaskes godt, kuttes og tørkes før de skal males.
  • Uttrekk av honning med løvetannblomster gjør at honning får mer eksklusiv smak. Den kan brukes blant annet som leskedrikk hvis man blander den med boblevann.
  • Sirup med løvetann blomster som skal oppvarmes en liten stund og trekkes litt kan brukes som et eksklusivt tilbehør til pannekaker. Sirupen må siles før man skal bruke den.  
  • Små løvetannknopper er utrolig gode til å steke et minutt i smøret! Knoppene skal være helt nye. De skal ikke komme helt på overflaten og holde på å åpne seg. Det er altså for sent. Knoppene skal finnes og dras ut av blad-rosetten når de bare så vidt begynner å titte ut av bladrosetten.  Husk at løvetann har en vanndrivende effekt, forresten.
  • Vin av løvetannblomster. Første gang hørte jeg om løvetann-vin når jeg jobbet på Havforskningsinstituttet med videoanalyse av bunnhabitatter.  Biologer er rare folk som eksperimenterer mye med naturen. Om våren plukket både min sjef og konen hans som også var biolog mye løvetannblomster, og laget vin.

Løvetann-vin

Til 5 liter vin bruker mann: 3 liter løvetannblomst uten stilk, 4 liter vann, 2kg. sukker eller litt mindre, 1-2kg. sukker, og 3 sitroner som er kuttet i skiver.  Sukkermengde avhenger av hvor søt vin du foretrekker. Det er spennende å teste forskjellige mengder. Husk å notere hvor mye sukker du bruker i hver flaske. Jeg vil nok anbefale å være nøye med å notere hva ble brukt i flasken, og hvor mye. Det blir kjipt hvis man lager kjempegod vin, men oppdager at for et år siden glemte man å notere hva, og hvor mye som ble brukt.

Det er viktig å huske at blomstene for å lage vin skal plukkes når det er fint vær, og sol ute er viktig vilkår. Regner det, vent litt, og sjekk værmelding til neste dag.  Når været blir fint igjen, kan blomstene til å lage vin plukkes.  

Bruk en stor kasserolle. En kasserolle som man bruker til å lage pinnekjøtt fungerer utmerket. Vannet som er målt nøye skal kokes opp og heles over blomstene. Luk kasserollen med lokk. Slik skal de stå i et døgn. Videre skal blomstene siles, sukkeret og sitron-skivene tilsettes. Noen fjerner kjernene fra sitroner. Jeg vet ikke hvorfor de gjør det, men noen gjør det i hvert fall, hørte jeg. Lukket kasserolle skal stå 3 uker til gjæringen er avsluttet.

Videre skal vinen filtreres gjennom kaffefilter eller flere lag med gasbind, og helles i en stor vinballong. Nå skal vinen stå helt stille og rolig i et år eller mer. Etter et år kan du se om det er bunnfall i vinballongen. I så fall må du unngå at bunnfallet kommer i mindre flasker som er best egnet til vinoppbevaring.  Nå er det ferdig vin som kan stå et år hvis flaskene er lukket.

Gjæringen vil starte uten at du tilsetter noen start-kultur for vin. Etter den oppskriften får man som regel 10% alkohol i vinen. Noen velger å bruke startkultur allikevel. Har du god erfaring med startkultur, bruk gjerne det! Erfaring med forskjellige tekniker i matlaging, vinlaging, øl-laging er bare spennende.

Man kan bruke løvetannblomster som tilsetning når man lager både mjød og øl. Jeg har ikke testet det, men vet at noen gjør det.

Syltetøy

Syltetøy av løvetannblomster, sukker og sitronsaft er også godt. Husk at alt som er grønt inneholder løvetann-saft som har bitter-smak. Grønt må fjernes! Blottlegging av blomsterblader i 2 timer i vann fjerner som regel bitter smak. Vannet hvor blomster-blader ble trøkt skal siles av. Men husk at pollen vil helles vekk med vannet. Er du interessert i løvetannpollen, unngå blottlegging.

Det er bare gule blomster som har åpnet seg som skal brukes til syltetøyet. Blomsterblader som bare begynte å åpne seg eller har lukket seg skal ikke brukes pga. at blomsterpollen som er i blomstene er enten overmoden i de lukkete blomstene, eller umoden i de blomstene som ikke har åpnet seg enda. Det kan påvirke både smak og næringsinnhold. Blomstene skal bløtlegges i vann ca. 24 timer for å ta ut bittersmak. Vannet skal siles av.  Man bruker 1kg. sukker, og 1l. vann, og koker blomstene på svakt varme i 40minutter. På slutten kan man tilsetter sitron saft fra 2 sitroner, men smak gjerne. Sitron saft tilsettes alltid på slutten.

Man skal bruke en god del sukker til å lage syltetøy: 1l. vann, 1kg. sukker.  og saft fra 2 sitroner er helt vanlig. Hvis du siler vekk blomstene fra syltetøyet, blir det løvetann-sirup som kan brukes i desserter eller til pannekaker. Men blomstene er helt spiselige, og inneholder litt fiber. Syltetøyet kan også kjøres med stavmikser hvis man liker å ha litt mer smørbar konsistens.

Annen mat med løvetann

Er du glad i supper eller stuinger? Bruk gjerne løvetannblader i disse rettene.

Folk som er glad i å fermentere grønnsaker kan bruke både blader, og helt nye og ferske knopper som man drar ut av blad-rosetter når de bare så vidt begynner å titte ut til det formålet.

Jeg håper dere har fått litt inspirasjon til å bruke løvetann i maten, og at dere ser på løvetannen med andre øyne enn å betrakte den som ugress!

Kommenter gjerne hvis du har noen tips eller har noen alternativer som jeg ikke nevner. Løvetann er vakker, livlig, og nyttig plante både for mennesker og pollinerende innsekter. La den blomstre. Ikke utrydd den!

Hvis du er interessert i andre løvetann-farger enn vanlig gul, bli medlem i KVANN 🙂

Der finnes det flere entusiaster som har forskjellige løvetann arter. Jeg fikk rosa løvetann frø nylig fra en hyggelig medlem som sendte de til meg. I går fikk jeg en vakker konvolutt som var sannsynligvis designet av en liten kunstner med rosa-løvetann frø (lat. Taraxacum pseudoroseum) 🙂