Når jeg gikk på skolen var det mange inneplanter i alle undervisningsrom, husker jeg. Jeg tror at alle sovjetere (folk som vokste opp i gamle Sovjet: Russland, Ukraina, Hviterussland, alle Baltiske land osv.) husker godt både husvandrer (tradescantia), svigermorstunge, og selvsagt grønnrenner (Chlorophytum) som alle klasserom hadde flere potter med. Navn Chlorophytum husker jeg fra skolebenken, og at den renser inneluften veldig effektivt. Det var  en geografi-lærer som fortalte det når vi hjalp henne med å potte om grønnrenner.    Så denne artikkelen skal handle om den vidunderlige planten. Grønnrenner altså! Det var ikke slik at grønnrenner var min favoritt-pante når jeg var liten. Overhodet ikke! Jeg begynte å like den lite grann når jeg ble stor. Jeg fant en grønnrenner på Plantasjen som ikke var bare grønn, men litt stripete. Det var litt variegering i bladene som gjorde at den så litt mer attraktiv ut enn vanlig grønnrenner. Altså, det var kjærlighet ved første blikk. Den måtte jeg bare ha! Jeg har hatt den i 15 år nå.  Variegering betyr bare at planten har litt farge-variasjon, siden variegare betyr «gi variasjon». Mønsteret blir sprettet. Det kan for eksempel være mørkegrønne, lysgrønne, hvite, gule felter som skyldes varierende klorofyllinnhold. Klorofyllet er alltid grønt, siden  klorofyll er ikke noe annet enn grønt pigment. Når det er blader med variegering, finnes det noen steder hvor det er veldig lite eller intet klorofyll. Variegerte steder fotosynteserer ikke. De har ikke klorofyll som skal jobbe for å  skape mat til planten. Jeg som alle andre plantenerder liker planter med variegering litt bedre. Velger jeg å kjøpe en Monstera, vil jeg klart finne en variegata. Min monstera variegata har jeg ikke kjøpt med vilje. Jeg var nok  litt heldig, og bare vannet blomster hos en venninne av meg, og passet litt på hennes vaktler når hun var på ferie i Mexico. Det var rett etter jul for noen år siden, og hun ville gi meg en lite julegave. Gaven ble altså ikke liten, men stor, mente jeg. Det var en avlegger som hun laget av sin egen plante til meg. Jeg fikk hakeslepp når jeg kom for å vanne plantene hennes, og så at det var den gaven jeg skulle hente. Jeg visste hvor mye Monstra Variegata kostet når den kom på markedet.
Slik ser et blad fra Monstera variegata ut  🙂 
Venninnen min som var en fattig student da, og  kunne tjent gode penger hvis hun ville selge den. Men det var altså meg som ble så heldig som fikk den.  Så variegerte planter er litt stas å ha! Jeg liker dem. Men visste du at noen planter har til og med spesielle krefter, og er sunnere å ha inne enn andre planter? Grønnrenner er tydeligvis en av dem! Hvorfor er det så sunt å ha den inne? Den har en kjempeviktig egenskap! Jeg tør å si at den har superkrefter!  Den renser luften din, og øker litt fuktighetsnivå inne. Den bekjemper til og med noen bakterier og virus. Sikkert i bite små mengder, men det er jo bedre enn ingenting! Altså denne planten kan hjelpe oss å få renere luft inne! Det er ganske lurt å ha den inne for dem som vil ha luft som er ren fra aceton, formaldehyd, bly, og kvikksølv!  Den trekker også fuktighet fra luften når luften er fuktig, men gir fuktigheten tilbake til luften når luften blir for tørr. Det er en bra egenskap om vinteren når vi fyrer i ovn eller har elektriske varmeovner på. Oppvarming om vinteren gjør at luften blir fort tørr. Hva som gir mye urenheter til huden vår som vi ser ofte i speilet, og rynker på nesen? Det kan være flere ting, men tørr luft om vinteren inne er langt ikke på siste plass! Grønnrenner er en ganske robust plante som tåler så å si alt. Så lenge temperaturen er mellom +18 … og +22 grader, og den får av og til litt vann, og litt sol, men ikke direkte sollys, blir den fornøyd. Så lite innsatts, og så mye positivitet man får i gjengjeld. Det er bra, synes jeg. Jeg gjødsler den er ikke oftere enn en gang i året (egentlig enda sjeldnere). Og glemmer ofte å vanne den. Av og til når vi kommer på landet om helgen, ser jeg at det er alltid gulrenner som må få vann med enn gang.  Men samtidig vet jeg at det er ingenting som kan drepe den. Jeg har hatt den i 15 år 🙂 Så dårlig samvittighet får jeg ikke heller. Grønnrenner tåler alt. De sier at chlorophytum comosum har faktisk blitt testet av NASA for sin evne til å rense luften. Testen viste at den kan rense luften for giftgassen formaldehyd. Etter 24 timer var 95% borte. Dette er ganske bra egenskap, synes jeg 😊 Grønnrenner gir avleggere som bare det! Jeg pleier bare å klippe de av de stilkene som henger på utløpere for å få avleggere av og til. De formeres så enkelt! Det er bare du som bestemmer om det er en plante du velger å ha inne, eller orkideer som ser litt mer sofistikerte ut blir prioritert. Jeg velger å ha begge deler 😊 Har du ikke grønnrenner inne? Spør dine venner om du kan få en avlegger hvis de har den! Den formerer seg ekstremt lett! Jeg gir vekk avleggere til grønnrenner nå i Bergen via KVANN, og hvis du har mulighet til å hente de selv, send en melding via KVANN sin til nettside til «Stueplante-laug». Til sommeren blir det sikkert mulig å sende avleggere til andre regioner i Norge, men ikke i denne kulden som vi har nå for tiden. Godt nytt år!!! Og lykke til med dine inneplanter uansett om du velger å ha grønnrenner hjemme eller andre planter 😊