En liten forhistorie som hører til denne artikkelen. 
Nå er det snart jul, og julegaver er en god tradisjon som kom tidlig i middelalderen. 
I år var jeg litt heldig, og fikk tak i hele franske valnøtter med skall i butikken. I juletider selger alle matvarebutikker valnøtter. Jeg aner ikke hvorfor det alltid er franske varer som smaker best. Franskmenn har alltid hatt peiling på hvordan maten skal smake. Den Franske konditoren Pascal https://www.pascal.no/produkter/ som lager Norges beste makroner, er en bekreftelse på det! 
Jeg har dyrket min egen mat i mange år, og hvis jeg velger en gammel fransk sort, får jeg smaksgaranti. Min franske squash sort smaker alltid best.
Her var det en liten fransk julekos med Garou, https://www.youtube.com/watch?v=i-xkZUZbhYc og hans vakre franske sanger på Yutube, som jeg hørte på mens jeg skrelte franske valnøtter og drakk fransk kakao 😊  
Men fransk julekos er en kortvarig glede for en dyrkenerd.  Jeg måtte også finne en video med min favoritt-hagenerd for å gjøre jobben enda gøyere. 
Med dagens teknologier er det blitt mye enklere å finne gode tips med youtube video som legges ut av forskjellige hagebloggere i verden. Jeg forstår heldigvis flere sovjetiske språk, og kan se både ukrainske og hviterussiske video. De fleste sovjetiske hagebloggere snakker russisk, men i tilfelle de bruker noen ukrainske eller hviterussiske ord, er det ikke et hinder for meg. Jeg forstår dem uansett. Denne gangen så jeg noen filmer om tomat-sorter som smaker vidunderlig, og er tilpasset vårt klima, siden hviterussisk klima er omtrent lik vårt klima i Bergen. Men så fant jeg en video hvor min favoritt-hageblogger fortalte hva man kan bruke for å bli kvitt et skikkelig problem. Alle hage-entusiaster ville nominert ham til Nobels skadedyr-pris for den informasjonen! 
Jeg googlet umiddelbart om det middelet finnes i Norge. Og, de fleste norske apoteker har altså et middel som kan hjelpe oss å bli kvitt mange skadeinsekter! Flere hage-entusiaster, inkludert meg, har noen tips på bloggene sine om hvordan man kan forebygge eller gjøre problemer med hageinnsekter mindre. 
Men å finne et middel på apoteket som dreper skurkene virket helt uvirkelig for meg! Det er et middel som hjelper å bli kvitt: hærmygg, bladlus, ull-lus, trips og spinnmidd. Jeg har bestemt meg å teste det mot brunsnegl til sommeren også! Jeg er overhode ikke sikker om det vil fungere mot brunsnegler, men det er verdt et forsøk.

Benzilbenzoat

Tipset til den hviterussiske hageblogger er helt genialt. Jeg vet at han kan både biologi og kjemi. Etter å ha googlet og lest om det middelet mye, skjønte jeg hvorfor han bruker nemlig det middelet! 
Jeg antar at i tillegg til at det middelet dreper edderkopper, kan andre barnetaxa også rammes. Det er også stor sannsynlighet at det vil ramme andre leddyr også. Etter å ha googlet det middelet på norsk, skjønte jeg hvorfor det dreper spinnmidd! Det er et middel som er godkjent mot hudmidd på mennesker. Får man skabb som er forårsaket av hudmidd, skal man bruke det middelet i Norge. Det samme middelet vil drepe andre typer midd som f.eks. spinnmidd også. 
Så fant jeg ut at Benzilbenzoat inngår i mange innsektsmidler, til og med i midler som brukes mot mygg. Kjemisk formel til det middelet er C14H12O2. 
Som alle andre kjemiske midler har den noen bivirkninger som f.eks. kløe osv. 
For gravide eller barn finnes det sikkert noen spesielle regler for å bruke det middelet. Er du gravid eller under 18 år, vær forsiktig uansett. Sjekk bivirkninger. Siden det middelet ikke skal sprayes av meg på hud, svelges osv. velger jeg å bruke det. Det er ikke fare for meg å bruke det. 
Det er et helt vanlig stoff som inngår i mange sprayer mot insekter som lus, lopper og midd. Det middelet brukes også av veterinærer mot lopper og lus hos dyr. Det middelet kan være toksisk for katter. Men jeg har ingen planer om å spraye det på katten min som har null interesse for oppal. 
Det middelet inngår også i midler som er laget for mennesker som skal brukes mot mygg, og flott når man skal på tur i skogen. 
Bare 50ml. av det middelet skal blandes med 1 liter vann!
Nå har du laget det som kan beskytte oppalet ditt! Å tilsette litt grønn såpe (svært lite såpe) kan være lurt, men ikke nødvendig. Så sprayer du bare plantene dine, og vanner bite litt på hele jordoverflaten. Såpe har bare en funksjon her- fysisk! Det middelet festes litt bedre på bladene eller jorden hvis man tilsetter såpe. Samme festefunksjon som såpen gir vil også vanlig melken eller myse gjøre. Sprayen blir ikke påvirket om du bruker eller dropper såpe, myse eller melken. 
Plantene skal sprayes og vannes på jordoverflaten 3 ganger ila. en dag. Så kan du glemme å gjøre noe på en hel uke! Om en uke kan du gjenta prosessen igjen. Videre må du se og vurdere om det kom flere spinnmidd, trips, bladlus, ull-lus igjen, og prosessen bør gjentas igjen.  
Trips kan plantene få fra flere smittekilder. En persille eller basilikum i potte fra matvarebutikken kan ha både trips, og hærmygg.  Har du nettopp sådd urter eller oppal i kjøpt så- eller plantejord?  Så eller plantejord kan ha både trips og hærmygg. Til og med en bukett med snittblomster fra butikken, eller egen avling av løk eller hvitløk fra egen hagen er en potensiell smittekilde. Det viktigste spørsmålet her er altså ikke: hvor skurkene kommer fra, men hvordan man kan bekjempe dem. 
Siden jeg var liten, har jeg likt et uttrykk: «Предупреждён — значит вооружён»!  På engelsk er det: Praemonitus praemunitus. 
På norsk betyr det: Er du advart, har du et våpen! Nå vet du hva du kan bruke for å bli kvitt problemet. 
Nå har jeg ikke testet det middelet selv lenge. Jeg har bare begynt med testing. Oppdatering kommer etter hvert. 
Tør du å teste det mot ekle hærmygg, eller trips, gjør det! Verre blir det uansett ikke 😊 
Jeg kunne først teste dette middelet selv lenge, og komme med mange kommentarer, og bilder. Men da ville publiseringen av denne artikkelen utsettes.  Jeg er en ukommersiell hageblogger. Og jeg vet at skadeinsekter er et stort problem for mange. I romjulen skal mange så både paprika, chili, artisjokk osv. 
Dette middelet fra apoteket er ikke godkjent som spray mot skadeinsekter i Norge.
Det er en anbefaling av en hviterussisk sorts-utvikler som er biolog, og ekstremt flink i kjemi. 
Det er bare du som bestemmer om du tør å prøve eller lar vare. 
Uansett hva valget ditt blir, ønsker jeg deg en riktig god jul! 😊