Her er en julegave til min svigerinne: plommesyltetøy, honning fra egne bikuber, eplechips, 15 tea bags med min favoritt te, tindvedsirup laget av tindvedjuice og honning som man kan blande med vann og drikke som saft eller blande med boblevann hvis man vil ha brus.

Jul har vært min favoritt tid siden 2002.  Grunnen til det er ganske enkel. Jeg flyttet til Norge rett før jul 2002. For meg føltes det som en magisk tradisjon å feire ikke bare nyttårsaften som jeg var vant til, men Jul.  Jeg ble stormforelsket i Jul.  Alle som har slektninger og venner tilbringer mye tid med dem i julen. Jul er en tid når vi koser oss kun med dem vi har mest lyst til å treffe 😊

Julegaver hører til jul. Det er en gammel tradisjon. I gamle dager var det kun ting som alle hadde behov for som ble gitt som julegaver. Juleved er et enkelt eksempel på en gammeldags julegave. Ved for å fyre i ovn var helt vanlig å gi i gave i gamle dager. Alle trengte å ha det varmt hjemme, og juleved var en helt vanlig julegave tidligere. Det er ikke noe rart at fransk julekake som heter Bûche de Noël utformes akkurat som juleved.

Altså gaver har alltid vært forbundet med noe viktig eller noe som personen som skal få den trengter. I vårt liv har vi nesten ikke noen juleønsker lenger. Vi har alt.

Men hvis man tenker litt på hva våre nærmeste bruker ofte eller hva de liker, kan vi alltid finne noe som vi kan gi dem eller lage spesielt for dem.  Det trenger ikke å koste penger. Hvis du har noe som du kan gi til dem, og de blir glad, er det en god gave.

En av mine favoritt-ting hjemme på landet er tova tøfler som jeg fikk av min svigermor for snart 10 år siden. Året etter fikk jeg tova votter. Det var også kjempefine, og varme. Det er sånne votter man vil ha når man skal gå på ski. Tøflene bruker jeg på landet om vinteren.  Hver helg tenker jeg på min svigermor når vi kommer på landet, og jeg tar på meg tøflene i gangen. Det er altså gamle gaver som gir meg fortsatt mye glede.

I år sliter folk økonomisk.  Høye strømpriser, og ekstra høye matpriser i butikker gjør at folk ikke har råd til å kjøpe mat i butikkene. Det altså er ikke alle som har råd til å kjøpe julegaver i år. Men julegaver trenger man ikke å kjøpe for en blodig pris! Jeg skal bruke tid på å lage julegaver i år.

Hjemmelagde Julegaver

Jeg er veldig glad i å sanke urter, og har en god del urter som jeg pleier å lage te av.  Min favoritt-te får alle mine nærmeste i år. Jeg har allerede begynt å lage julegaver, og i går laget jeg 200 teposer som blir sortert i små poser eller esker.  Noen får i tillegg et lite glass med tindvedhonning (honning som er blandet med tindved),og en liten pose med eplechips som min datter har laget.  

Forresten, man kan fortsatt kjøpe norske epler i butikken, og lage eplechips. Jeg kjøpte de i dag på Rema1000.  

Eplene ble kuttet, og tørkes nå både i ovnen som står på 40 grader, og i min gamle dehydrator som er ikke noe annet enn en billig sopp- og urte-tørker fra Class Ohlson som jeg kjøpte for minst 15 år siden. Den fungerer fortsatt fint, selv om den har vært i bruk i mange år, og brukes hyppig hver sommer.

Vi skal i hvert fall lage mye eplechips av norske epler i desember, føler jeg.

Min datter skal lære at julegavene skal lages. Jeg laget nyttårs gaver til alle jeg var glad i når jeg var liten. Første julegaver som jeg laget var mine tegninger. Så begynte jeg å strikke siden jeg var 7. Hekling og brodering var mine neste trin. Det er altså mange julegaver barn kan lage selv.

Eplechips er et bra alternativ til hva som kan brukes i julegaver.  Vi har det hjemme, men siden jeg har en liten datter, så skal vi ha et julegaveprosjekt i desember. Min datter elsker å lage eplechips. Det var ikke jeg som lærte henne å lage de først. Hun lærte det i Norges eldste og første barnehage.

Det finnes mange gode barnehager i Norge, men jeg vil påstå at Norges første og eldste barnehage har de beste tradisjonene. Hver høst tar de barna på epleslang på Koengen i Bergen!  Jeg skjønte ikke hvorfor ransel til min datter var så tung når jeg hentet henne fra barnehagen forfjor.  Ranselen var stappfull av epler etter at de har vært på epleslang. Eplene tok hun med seg hjem for å lage eplechips!

Vi har bestemt oss å gi kun spiselige julegaver i år.

Av ting som skal brukes i julegaver har vi allerede ganske mange. Ca. 200 poser med te i te-bags laget jeg i går.  Hva som kan brukes i julegaver som mange hageentusiaster har hjemme? Mye!

Her er det flere tips til hva du kan bruke i julegaver til dine nærmeste:

Hjemmelaget syltetøy er noe alle setter pris på. Er du en flink bærsanker? Bruk syltetøyet du har laget i sommeren. Har du ikke mye syltetøy, men fryseboksen din er full av dine egne frukt og bær? Tyn bærene, og lag syltetøyet nå! Skogsbærsyltetøy kan godt lages av tynte bær på vinteren. Det har jeg gjort i flere år. Man skal ha flere bærsorter for å lage skogsbærsyltetøy, og i mange hager er det ikke sesong for jordbær når det kommer blåbær eller bringebær. Alle bær du har i fryseboksen, kan tynes først, og kokes for å lage deilig syltetøy.

Er du en flink sanker, og pleier å lage grannskuddsirup i juni? Grannskuddsirup er en kjempegod gave som mange vil sette pris på å få i gave. Det er overhode ikke alle som er flinke til å lage grannskuddsirup, eller har tid til å gå i skogen for å plukke grann-skudd i juni, og lage grannskudd-sirup når de kommer hjem, men absolutt alle vil sette pris på å få et lite glass i gave!

Er du flink til å tørke dine egne urter fra hagen din? Tenk at mange ikke har hager! Men alle elsker urter! Har du mye tørket persille, dill eller rosmarin fra din egen hage? Mange vil føle seg lykkelig hvis de får en liten pose med dine hjemmelaget krydder!

For dedikerte sopp-plukkere finnes det også gratis gave-alternativ!  Plukker du mye sopp som du tørker om sommeren? Da er du en gullgruve for mange! En pose med tørket sopp som traktkantareller er gull verd! Har du tørket steinsopp? Da er du en velkommen gjest i alle italienske hjem!  Her må jeg bare advare litt angående sopp. Man skal aldri ta sjansen når det gjelder sopp.  I Russland finnes det et uttrykk: alle sopp er spiselig, men noen bare en gang i livet. Men jeg antar at hvis du har tørket sopp hjemme, er du enten soppsakkyndig eller kan alle soppreglene 😊

Sanker du urter for å lage dine egne teer? Da har du mye å gi til dine slektninger og venner som er glad i te.

Hvilke urter brukte jeg i går i te-blandingen som jeg skal bruke i gavene?  Det er flere urter i den.  

Prikkperikum eller Johannesurt.

Den gir nydelig farge til teen. Jeg har en litt rar assosiasjon med prikkperikum. For meg er det en Cognac-urt. Tørket prikkperikum brukte min mormor for å få hjemmebrent vodka til å se mer eksklusiv ut.  Jeg aner ikke om urten ga noen smak eller bare farge.  Jeg husker at alle gjestene valgte hennes vodka med prikkperikum hvis de ble spurt hvilken alkohol de ville ha. Det er vanskelig å si for meg hva det smaker. Men te-blandinger med prikkperikum får riktig te-farge i hvert fall! Den gir altså Cognac-farge!

Her kan du se hvilken farge har te med prikkperikum

Svart hyll har vært min favoritt i mange år, siden jeg fant mange busker av svart hyll når vi var på ferie på Haramsøy som ligger på Ytre Sunnmøre i Møre og Romsdal. Det er kun blomster som er tørket som skal brukes i teen.

Her er svart hyll blomster

Mynte er en urt som mange har i hagene sine. Jeg har både peppermynte, og sjokolade-mynte. I teen bruker jeg begge deler. Te av sjokolademynte er en av mine favoritter om sommeren.   Sjokolademynte er en flerårig, aromatisk krydderurt med sterk duft av sjokolade og mynte.

Fermenterte og tørkete bringebærblader er også kjekt å bruke i teen. Man kan også bruke helt vanlige bringebærblader, men det er fermenteringen som fremhever smaken, og vil gjøre teen enda bedre.

Fermenterte blader til skogsjordbær er også kjekt å bruke i te-blandinger.

Mjødurt. Den vokser omtrent over alt i Norge, og kalles ofte for Nordens vanilje. Mjødurt er veldig lurt å bruke i desserter og te-blandinger. Den gir nydelig smak, og aromat.

Geitrams er også en urt som jeg bruker veldig mye i alle mine te-blandinger.

Når man har blandet alle urtene i en stor kasserolle, skal de også knuses litt med hendene. Da blir det enklere å putte te-blandingen i teposer.  

Her er et bilde hvor te-blandingen er blitt knust med hender, og er klar til å pakkes i tea bags.

Det er altså ikke så lett å finne papp poser for å lage te bags som akkurat passer til en kopp.  Ofte er det plastikk de selger til det formålet. I år klarte jeg å finne små papp poser (tea bags) med trå i som kan knytes slik at te-blandingen ikke kommer ut av posene når de puttes i en kopp med varmt vann.

Er man vant til å trekke te i en tekanne, er det enda enklere. Å få en pose med te-blanding som man kan trekke i en tekanne er en kjempefin gave!

Kreative gaver

Det eneste som kan begrense oss når det gjelder gratis julegaver er bare vår egen fantasi. Alle gaver som er hjemmelaget: strikket, heklet, brodert, sydd, er spiselige eller flettet av Makramé er de beste gavene. Det som er mest verdig full ved dem er at de som laget sånne gaver tenkte på deg, og laget de spesielt for deg!

Det er nemlig det som varmer hjertet mitt når jeg tar på meg tova tøfler hver fredag på landet 😊

God Jul 🎄🎁