En blomst av Holland er jeg!

Jeg er en ung tulipan.

Og er så vakker jeg at vil en flandske gjerrig gi

Alt gull, og all skjærgårdens prakt

Og hele Java! Hvis kroppen min er frisk og stolt

Med det vakre diktet begynte min hovedoppgave med tema «Biologiske og økologiske spesifikke for tulipandyrking i det ytterste Nord» i 1998

Det er litt rart at jeg fortsatt husker det diktet, selv om det er snart for 30 år siden jeg brukte det. Eller kanskje det er ikke så rart når jeg tenker at tulipanen alltid har vært en magisk plante for meg. Mange av mine første barndomsminner har noe med tulipaner å gjøre. Min farmor var en stor tulipan-produsent. Når jeg ble stor, og studerte biologi, følte jeg at det ikke var noen fri temavalg for meg når jeg skulle velge tema for hovedoppgave. Jeg måtte velge om tulipaner. Problemet var at det ikke var noe om tulipaner. Jeg fant en tulipan-produsent, og avtalte å jobbe gratis hos de for å få mulighet til å gjennomføre den praktiske delen hos de. Det gikk strålende! «Biologiske og økologiske spesifikke for tulipan dyrking i det ytterste Nord» ble det 😊 Jeg kan ganske mye om tulipandyrking. Derfor vil denne artikkelen handle om min blomst. Om tulipanen altså!

TULIPANER

De siste årene hører jeg støtt og stadig at folk ikke får til tulipan-dyrking i hagen nå lenger.  Det gikk fint tidligere, men ikke nå lenger. Man kjøper nye løk, setter de på høsten, og det kommer vakre blomstrer på våren, men de kommer bare en gang. Den første våren går det fint, men så skjer det noe etter avblomstring. De dør etter det. Det er ikke noe rart. Jeg skal prøve å fortelle hvorfor det skjer.

Det ligger mye penger i salg av vakre blomster at Nederlandske firmaer som selger setteløk fant ut at det som gir dem mest stabil og maksimal fortjeneste er salg av tulipan-sorter som dør kjapt etter avblomstring. Man må kjøpe setteløk hvert år for å få blomster. Egentlig er det genetiske misfostere de selger nå, men de kaller dem fortsatt for tulipaner.  Vanlige og normale blomster skal ikke dø hvert år. De kommer igjen hvert år.

Holland har hatt en tulipanfeber som endte med tulipankrakk på 16000 tallet. Hollenderne er ekstremt dyktige på tulipan-fronten. Tulipan-produksjonen er blitt en gedigen industri hvor folk blir lurt til å kjøpe noe som ikke varer lenge pga. at blomstene er så vakre, og attraktive. Man vil ha dem hvert år tidlig på våren uansett.  Men da blir man avhengig av å kjøpe setteløk hvert år. Altså produsentene er ute etter å selge løk hvert år, og selge like mye i år som i fjor. Det er en stor industri som har ansatt mange forskere som jobber med det: botanikere, gartnere, plantefysiologer, genetikere, sortsutviklere, men først og fremst økonomer og markedsførere. Det er svært mange som jobber med det.

Det er dumt at kunnskapsrike folk som kunne jobbe med å utvikle noe som ikke er bare vakker, men med heirloom sorter (som betyr kulturarv) som er omtrent evigvarende, blir nødt til å å utvikle dritt som er ment  for å lure folk. Men alle vil spise, og må kjøpe mat. De som betaler penger bestemmer dessverre hvilke produkter de vil ha. Derfor må kunnskapsrike folk utvikle noe helt ubrukelig i stedet for å jobbe med noe vakkert som mange kunne fått glede av i mange år. Men det er litt for mye som økonomene bestemmer nå i vårt liv. Jeg synes ikke hagene våre skal se ut slik økonomene har tenkt.

Jeg har oppvokst med tulipaner. Min farmor Lena begynte å dyrke tulipaner i sør Russland på grensen mot Ukraina et år før min far ble født. Min farmor har alltid hatt sine egne tulipan-løker.  Min tante overtok hennes business når farmoren min gikk bort. Hun ble først positivt overrasket når det kom nye spennende nederlandske tulipan-sorter på markedet. De var spesielle.  De så annerledes ut enn vanlige røde, gule, hvite, oransje tulipaner som min farmor begynte med når hun begynte med tulipan produksjon. Denne typen het Beauty Apeldoorn, en Darwin Hybrid.

Det er flere butikker som selger mange spennende og vakre sorter om høsten som alle vil kjøpe. Men vet du hva du skal kjøpe og sette for å få tulipaner flere år på rad, og slippe å betale for innkjøp av nye setteløk hvert år? Denne artikkelen skal handle kun om det.

Hvis du er mellom 40 og 70 år gammel, vil jeg anta at du forestiller deg nemlig de sortene når du hører ordet tulipan. Det er ganske stor sannsynlighet at det er den sorten min farmor begynte med.  

Darwin hybrider

Valg av riktig sort er viktig. Gamle heirloom sorter er det tryggeste, men hvilke sorter er det? Det er nesten ingen som vet det nå lenger!  Man må grave ganske mye for å finne frem sannheten. Prøv å finne noen butikker som selger gamle sorter. Jeg vet at disse sortene er så lite attraktive nå at de er nesten på grensen til utrydning.

Søk etter Darwin hybrider!  Hvis du finner dem, er du heldig.  Jeg fikk det til på høsten! Kvaliteten var overhodet ikke perfekt. Jeg bestilte Darwin hybrider fra to norske nettbutikker. Kvaliteten var ganske dårlig, men jeg klarte å sortere vekk de løkene som ikke kommer til å gi blomster på våren. Det var en god del jobb, men jeg fikk belønning! Jeg fikk mine heirloom gamle Darwin hybrider. Det var jeg glad for. Det var også min tante når jeg fortalte henne at jeg klarte det! Da sa hun: Du har gjort det umulige! Du er «baba Lena»! Det betyr «Du er «bestemor Lena» på russisk! Nå kaller hun meg for «bestemor Lena» kun for at jeg klarte å skaffe meg denne sorten som min bestemor begynte sitt tulipan-eventyr for 71 år siden.  😊

Min tante som tok over tulipan business etter min farmor måtte legge ned hele tulipan-driften pga. at når hun begynte å bestille nederlandske spennende sorter, ble det slutt. Det var mange tulipan-produsenter som plutselig gikk konkurs samtidig i hennes region. Spennende med nye sorter var det bare et år. Ingen løk kunne de beholde og ta vare på for videre bruk.  De nye løkene døde etter avblomstring, mens de som dyrket dem så også en rar planteutvikling.  Den gamle løken som på Darwin hybrider (og andre vanlige tulipaner) blir erstattet etter avblomstring av ny løk som kan brukes igjen til neste års produksjon. Det skjedde ikke med de nye løkene. Den nye løken som skulle komme etter avblomstring for å erstatte den gamle løken begynte å vokse i feil retning- nedover altså. Det kom aldri en ny ordentlig erstattende løk, men flere bitte små baby-løk. Det var helt tragisk, og tanten min skjønte at det var noe fullstendig feil med de nye sortene. De var genetiske misfostre. Jeg diskuterte det problemet med en venninne av meg som bor i Eikelandsosen i nærheten av Bergen. Hun har helt lik erfaring. Hun dyrker tulipaner hvert år, men mistenker at snart vil hun gå over til noe annet som varer mange år.

Min tante måtte bestille nye tulipan løk fra Nederland hver sommer. Hun skjønte etter hvert at det var lureri. Hun ville ikke bli tulipan-industriens slave, og avviklet hele tulipan-produksjonen. Hennes tulipan-business måtte legges om, og drivhusene måtte bygges om for tomat- og agurk produksjon. Det var en stor overgang, men hun fikk det til. Første år med agurk-produksjon gikk strålende, og hun fikk mye bedre avlinger på en agurk-sort som var under testing. Tanten min fikk til og med besøk av agronomen fra Moskva som jobbet med utvikling av denne sorten. Han skjønte ikke hvordan hun klarte å få så mange tonn agurker i et vanlig drivhus med hans sort når han ikke klarte å få så gode resultater.

Er det dette du forestiller deg når du hører ordet TULIPAN? Da er vi i samme båt! Det er gammeldags sort som hører til Darwin hybrider 😊

Historien til DARWIN HYBRIDER

Darwin hybrid-tulipaner var de mest kjente tulipanene, og jeg skjønner hvorfor. De ble plassert i sin egen gruppe (Darwin hybrider) i 1960.

De blomstrer lenge, er naturaliserende og de kan sprer seg eller deler seg naturlig. De er vakre, og har høye sterke stengler. De passer perfekt til en vase! Denne typen tulipaner er veldig god for masseplanting i hager. Som en snittblomst passer de perfekt med sin høyde på 60-80 cm. Diameter til en blomst kan være mer enn 10cm. Denne gruppen har klassisk rødvinsglass-form med klassiske vanlige tulipan-farger. Det er flere rødfarger som er i denne gruppen. Lilla farge er helt fraværende hos Darwin hybrider. Altså det finnes ikke lilla Darwin hybrider. Formerings koeffisient er høy. Alle Darwin hybrider tåler veldig godt frost. Når det gjelder sykdommer, er denne gruppen ganske resistent mot tulip breaking virus (et virus som forårsaker fargebrytende tulipanblomster).

Sånn ser ut tulipaner med tulip breaking virus.  Dette viruset er ikke farlig for Darwin hybrider.

Som snittblomster gir denne gruppen høyest kvalitet av snittblomster. De står fint og lenge.

Får du å få tak i setteløk til Darwin hybrider, er du heldig! Da kan du kjøpe løker bare en gang. Men du skal ha de i mange år! Det blir nok litt jobb med å ta opp løkene etter avblomstring om sommeren som vanlig, og det blir setting av løk på høsten igjen. Men får de bare litt gjødsel hvert år, blir du fornøyd med vakre tulipaner i hagen din, og sterke blomster. Er du spent? Jeg googlet ordet «Darwin hybrider+ tulipaner+kjøpe». Da fikk jeg i hvert fall to butikker som hadde det. Jeg bestilte de med en gang!

I dag (24.november 2023) var jeg jeg på Plantasjen. Jeg klarer aldri å gå forbi deres avdeling med tulipaner. Jeg stakk selvfølgelig innom, og ble veldig overrasket når jeg så dette:

Jeg har nok Darwin hybrider nå, men måtte bare kjøpe flere pakker av begge typene for at kvaliteten var noe helt annet enn de som jeg bestilte fra en internett-butikk. Begge var av toppkvalitet.

Fikk du tak i Darwin hybrider? Gratulerer hjertelig både fra meg selv, og tanten min! Nå fikk du tak i de sortene du ville ha, og hva skal du gjøre nå? 

Alle løkene skal sorteres godt!

Noen løker skal sikkert ha flekker. Flekker på løkene betyr at løken kan fort råtne vekk. Da blir det ingen blomstring på våren.

Løkene skal være hard. Er løken myk, er det et tegn på at råte kan være der.  Ikke ta sjansen! Kast de løkene som har råte eller ser mistenkelig ut. Sånn så noen av mine løker når jeg sorterte dem. Hva skal man gjøre med sånne løker? – Bare en ting! Kast dem! Dette er løk av svært dårlig kvalitet.

Hvis du ser at løken begynte å tørkes ut, er det sannsynligvis ikke farlig, men kjær vekk den delen som ikke er fin. Sånn vil løken se ut etter at de delene som hadde skavanker ble kjært vekk.

Løk som har fått kutt-sår bør behandles med noe som kan drepe bakterier.  Har du en ovn, og tilgang til tre-aske? Flott!  Da må alle løker med sår få aske på såret.  Tre-aske fra ovnen kan brukes mye i hagen. Den er veldig basisk, og dreper eventuelle bakterier. Det blir på en måte både desinfisering og gjødsling samtidig. Aske inneholder mange av de mineralene som løkene liker og trenger på våren.

Alle løker skal sorteres godt etter diameter som skal være minst 3, maks 4 cm. Altså det må være ganske store løk. Da har du garanti at du får fine blomster på våren. Framtidige blomsterknoppen ligger allerede i løken, selv om det er veldig lenge til våren.

Vanligvis pleier man ikke å skrelle tulipan-løk, men jeg husker at min farmor gjorde det av og til med noen løk.  Grunnen til det var mye bedre overvintring hvis noen løk ikke var helt kurante, og hun så noen defekter. Da skrelte hun hun dem. Har du tulipan løk med skavanker? Skrell dem! Skrelling tåler tulipaner godt!  I mine siste tulipanløk-bestillinger i år valgte jeg å skrelle alle løker på høsten. Minst 30% var av kjempe dårlig kvalitet. De ble kastet. Mange ble også skikkelig beskjært! Skal jeg ta sjansen og kaste bort tid på å spa jord, og sette løk av dårlig kvalitet som kan forårsake alvorlig smitte i min hage? Nei! Det gjør jeg ikke. Jeg skal ha løk av god kvalitet som varer lenge.

Alle løker ble skrelt, og kappet hvis det var behov for det. Sånn ser ut løk som nylig ble beskjært og behandlet med tre-aske.  

Løkene er hvite, men det som ser grå ut på bilde er sår som fikk vedaske på seg.

Noen opplever at tulipaner blir spist opp av mus. Mus er et ganske stort problem i noen hager. I min hage er det svært lite mus, men de forsvinner umiddelbart når de kommer. Vi har en levende musefelle hjemme. Vi har Leo som er en  Main Coon katt på 8-9 kg som fanger absolutt alle gnagere  😊

Leo som er en Maine Coon katt er verdens mest effektiv musefelle 🙂

Jeg vet at russere bruker sagflis som var på forhånd blandet med tjære der de skal sette tulipaner for å beskytte dem mot mus.   https://no.wikipedia.org/wiki/Tjære  

Å sette løk i løkkurver er også noe som kan hjelpe litt mot mus. Det er på en måte fysisk beskyttelse. Men løkkurver vil aldri gi 100% garanti mot mus. Er det mye mus i hagen din, vil kurvene hjelpe bare litt. Men de er grei fysisk beskyttelse hvis mus ikke er et stort problem.

Alle liker gjenbruk. Dopapir bruker alle, og noen samler dorull hilser. Det gjør også jeg. Det er greit å bruke de når man spirer noe om våren som f.eks. erter. Men de er helt kurante for å sette tulipan-lok på høsten. Har du mange dorull hylser, noen store plastesker, og jord, har du alt for å jukse litt, og kan få tidlige tulipaner på våren.

Jeg har flere plastbokser som jeg bruker for å forkultivere planter om våren. De skal nå brukes med tulipanløk i garasjen til våren.

Jeg pleier å sette tulipanløker om høsten, men i forbindelse med et nytt prosjekt som jeg skal gjennomføre neste år er det noen endringer i planer. Jeg har litt for mange løk som var av litt dårlig kvalitet, ble kuttet og behandlet med treaske.

EN LITEN INNFØRING I TULUPANERS PLANTEFYSIOLOGI

Nå skal jeg snakke om noe som er ekstremt interessant for meg. Det blir en dyp innføring i tulipanens plantefysiologi.

Tulipaner trenger avkjølings periode. Altså de må ha en vinter. På våren blomstrer de fint kun hvis de har hatt en vinterperiode. Sånn er det i naturen. Det skjer ikke pga. at tulipaner synes at det kjekt med vintersport, og at de er glad i å stå på ski om vinteren. De er bare avhengig av hormoner. Alt som skjer i naturen har stor påvirknings kraft på levende organismer.  Det er sånn livet på jorden eksistert i 4 milliarder år. Når tulipaner får riktig temperatur (den skal være lav om vinteren akkurat som skjer i det virkeligheten) og når det kommer vår, får de beskjed- Nå skal du blomstre.  Beskjeder får alle levende kropper via hormoner. Det er en lang rekke med forskjellige endringer som skjer i kroppen, og det kommuniseres i kroppen ved hjelp av kjemi. Organene våre trenger ikke å kunne snakke. De bare skyller ut hormoner. Hva er hormoner? Biologisk aktive organiske forbindelser som gir beskjed ved hjelp av kun et språk- kjemisk.

Tulipaner (Darwin hybrider) skal avkjøles i løpet av 18-22 uker til ca. +2 …8 grader. Det er i dvale-periode røttene dannes først.

Triumf tulipaner trenger litt mindre avkjøling enn Darwin hybrider, og 15-19 uker er nok for dem. Noen sorter som Christmas Marvel vil bli fornøyd med bare 13 uker avkjøling.

5-20 oktober er ganske vanlig for å sette tulipaner på høsten 🙂

15 cm. er vanlig dybde for tulipan setting. Altså tulipan løker vil ha ca. 15 cm. med jord over seg.

Nå er det slutten av november, og jeg har flere løker som må først avkjøles i 18-22 uker. Skal jeg sette de i dag, er de ferdig med avkjøling mellom 22.mars og begynnelsen av april.

Dorull hylser, jord og plastkasser skal settes med tulipan-løker i carporten vår snart. I år er det en grei løsning for meg! I carporten er temperaturen bite litt høyere enn ute, og plastkassene vil beskytte løkene om våren.   

Kanskje plastkassene skal settes ut i solen på våren med plast-lokk. Da vil sikkert tulipanene i dorullhylser komme litt tidligere enn vanlige utetulipaner. Det eneste jeg trenger å gjøre på våren er å flytte de kjapt ut i bakken når de begynner å vokse.

Jeg skal passe på at røttene ikke skal rives vekk når løkene i dorull-hylser skal flyttes ut. Det blir litt ekstra jobb på meg til våren, men jeg får i hvert fall Darwin hybrider som ikke vil forsvinne etter avblomstring.

Hvis du er glad i å strikke som meg, og har mye garn i forskjellige farger, kan du markere hver stilk med riktig farge på garnet når tulipanene begynner å blomstre. Når løkene skal tas opp etter avblomstring, kan du lett sortere dem etter garnfarge, og samle løkene sammen med samme farge for oppbevaring. På høsten blir det mye enklere å sette løk i riktige farger sammen.

Håper at artikkelen inspirerte deg litt til å begynne med trygg og langvarig tulipandyrking. Jeg er i hvert fall i gang med mitt tulipan-eventyr 😊 Artikkelen skal oppdateres etter hvert med nye bilder. Følg med!