Våre venner

Vennskap er noe som er ekstremt viktig for alle mennesker. Har du venner, er du trygg. Det er venner som hjelper oss i tunge stunder, og det er de som deler med oss glede. Venner er de som kommer og hjelper oss uten at vi trenger å spørre. De gjør det automatisk. Det er det venner er for.

Ofte snakker vi om dyr som om våre venner. Hunder, katter, hester og alle andre kjæledyr er viktig for oss, og vi kaller dem ofte for våre beste venner. Det kan høres litt sprøtt ut å kalle et insekt for en venn.  Innsekter er ikke noe som man tenker på i første omgang når man snakker om vennskap.

Våre venner i hagen

Men innsekter kan også være våre venner, selv om det høres veldig rart ut. I min hage er det mange gode venner: humler, bier, sommerfugler osv.

Her pollinerer mine bier persisk løk. Jeg får både frø som jeg kan dyrke neste år, og honning som biene mine samler.

De pollinerer maten jeg produserer, slik at jeg får mye frukt og bær: plommer, epler, kirsebær, bringebær osv. Til og med tomater som dyrkes ikke i drivhuset, men ute på terrassen blir pollinert av humler. Jeg har mange eksempler som kan bevise at insekter er våre venner. Til og med blåbær som vi plukker når vi er på tur i skogen blir pollinert av humler. Hadde humlene ikke pollinert blåbær og bringebær, hadde vi ikke hatt blåbær- eller bringebærsyltetøy for å ta på pannekakene om helgen. Insekter er kjempeviktig i naturen. Og noen insekter er så nyttige at jeg vil ha mange av dem i hagen min. Hvilke insekter er det? Det er de som utrydder mine fiender i hagen. Det finnes dessverre ikke innsekter som tar brunsnegl, men heldigvis finnes det et insekt som tar bladlus!

Marihønen

Viste du at en liten marihøne som bare et vakkert innsekt spiser opptil 5000-6000 bladlus ila. sitt kort liv? Sånne venner vil jeg ha mange av. Hvordan kan vi få mange nyttige innsekter i hagene våre er et spørsmål som mange trenger svar på.

Ryllik og andre planter som marihønen liker

For å tiltrekke dere marihøner, er ryllik i hagen perfekt. Marihønen legger ofte egg på ryllik-blader.

Hvilke planter ser vi ofte marihøne egg på? – Ryllik, dill, persille, mynte, koriander osv. De legger også egg på noen tre-blader, gress, men har sine favoritt-planter allikevel.  Ofte foretrekker de våre urter som vi bruker i maten. Mye dill og persille i hagen skader altså ikke. Dill kan man i hvert fall så i alle bed med hvitløk og jordbær. Ikke så mye. Litt her, og litt der, slik at dill ikke skal dekke store områder. Min mormor hadde litt dill i alle sine bed i kjøkkenhagen. Hun sådde den bare en gang. Videre la hun dill frøså seg selv.

Det finnes flere planter som marihøne liker. Får du mye av de plantene som marihønen foretrekker, kommer de garantert til å frigjøre hagen din for bladlus.

Det er disse plantene du skal ha i hagen din for å tiltrekke marihøner:

Reinfann

Løvetann

Det er ikke rart at man finner marihøne egg på løvetann blader. Det betyr bare en ting- marihøner liker løvetann.

Kosmos

Ryllik

Kransvakkerøye (lat. Coreopsis)

Ringblomst

Tagetes

Generelle råd

Ikke bruk insekticider i hagen din. De vil utrydde ikke bare skadeinsekter, men også insekter som bekjemper dem. Marihøne er et av de første innsektene som forsvinner når man bruker insekticider.

Vann trenger alt levende på jorden. Marihøne er ikke unntak. Er det mye regn ute, klare de seg. Er det tørkeperioder, sett ut vann til innsekter i skåler f.eks. i et rose-bed. Pass på at det skal ligge stein eller mose i vannet i skålene, slik at insektene ikke drukner. De må lande, og ha noe å sitte på når de drikker.

Håper det var nyttige råd om marihøner som er vår virkelig venn i hagen.

Et rosebed med en liten vannskål med steiner eller mose i er alt marihønene larvene trenger: mye mat og vann 🙂
En marihønelarve som gjør det beste han vet om: spiser bladlus 🙂