Siden tidenes morgen var mennesker nødt til å ta vare på overskuddet fra avlinger for å sikre seg mat til vinteren. Alle plantene tar seg vinterdvale, og nye planter kommer på våren igjen. Hva skal man spise på vinteren? Mat må vi ha 365 dager i året uansett om det er sol og nydelig vær ute eller snø og iskaldt, og man ikke kan gå ut av huset uten ski. På vinteren bruker vi ganske mye energi for å opprettholde riktig og ganske høy kroppstemperatur, med mindre vi er innendørs sofagriser og fyrer for kråkene 😊

Vitaminer om vinteren

Vi trenger mye vitaminer og mineraler hele året rundt, men behovet for noen vitaminer øker faktisk om vinteren: vit. D kan vi heldigvis få i oss via tran, men C vit. som hjelper oss å forebygge f.eks. virus- og bakterielle sykdommer (influensa, forkjølelse osv.) er ganske avhengig av årstid. Høst/vinter er en typisk influensa/forkjølelse tid. Da har kroppene våre større beskyttelses behov. Det blir kanskje ikke så lett å få i seg nødvendig mengde C-vitaminer når avisene skriver at i år pga. dårlig innhøsting blir det vanskelig for vanlige folk å kjøpe appelsin juice: juiceprodusenter sliter med å få tak i nok appelsiner for å lage juice. Dårlig appelsinhøst skaper juice-problemer (dagbladet.no)

Hva skal vi gjøre da? Hvordan kan man sikre seg nok vitaminer for vinteren i så fall? Det er ikke så enkelt, men mulig. Det innebærer at vi må gjøre noen endringer i våre vaner. Vi er vant til å ta en mandarin eller appelsin når vi vil om vinteren. Å forestille seg en situasjon hvor appelsinene plutselig forsvinner fra livet vårt er helt utenkelig for oss. Men det faktisk kan skje. Hva skal vi gjøre da? Som mor til en femåring er jeg veldig opptatt av hun får i seg alle vitaminer og mineraler hun trenger.

Selvforsyning og tørking av bær

Det gjorde også min mormor når jeg (hennes barnebarn) var liten. Men livet hennes var ganske annerledes: 70 og 80-tallet i gamle Sovjet så annerledes ut enn vår bedagelig tilværelse hvor vi bare kan gå i butikken og putte i handlekurven det vi ønsker. Min mormor Anna var 17,5 år når andre verdens krig begynte.  Jeg husker at min oppvekst var ganske påvirket av hennes opplevelser fra krigs tiden. Hun har aldri stolt på politikere, og at andre skulle sikre hennes matsikkerhet. Hun har alltid kunne produsert sin egen mat. Det var hennes viktigste oppgave. En av de viktigste aktivitetene om sommeren var ikke bare dyrking av alt mulig godt. Å ta vare på overskuddet var like viktig som å dyrke. Det som jeg husker ekstra godt var faktisk ikke noe som hun dyrket selv, men som hun lærte meg å plukke i skogen. Å knaske tørkete blåbær- eller bringebærlefser var luksus for meg om vinteren. Hun tørket både bringebær og blåbær i tilfelle noen hadde blitt syk om vinteren: tørkete blåbær blandet hun med vann, kokte noen få minutter og laget saft av. Vi fikk det hvis noen av barna fikk løs mage. Tørkete bringebær laget hun også saft av som ble mye brukt som febernedsettende, og vitamintilskudd under epidemier.

Tørkede bær med sjokolade

Nå tenker jeg at vi bruker jo en god del tørkete bær i maten også, f.eks. rosiner. Kan ikke vi lage noe selv som er mye sunnere? Joda. Det kan vi! Både bringebær og blåbær inneholder betraktelig mye mer vitaminer enn karbohydrat-bomben som rosiner er! Man kan til og med lage snop av dem! Man også lage snop av tørkete jordbær, dyppe de i smeltet sjokolade og tørke. Det er så godt at datteren min ikke vil ha vanlig sjokolade nå lenger. Hennes favoritt-snop er nemlig tørkete jordbær med litt sjokolade-trekk. Det beste er jo at barn lærer å dyrke sin egen mat- jordbær, tørke de i dehydratoren (eller i vanlig stekeovn på lav temperatur), smelte sin favoritt sjokolade, bruke vanlig gaffel eller tannpirker for å dyppe bærene i den, og tørke dem. Du kan eksperimentere litt: hvit sjokolade, mørk sjokolade, Valrona sjokolade osv.

God kunnskap til barna

Man kan til og med lage det ekstremt billig: plukke bær i skogen! Tørkete tyttebær, blåbær, tranebær og bringebær kan brukes! Alle de inneholder mye mer vitaminer og mineraler enn rosiner. Hvis noen klarer å få meg til å forstå hvorfor i all verden kjøper vi usunne karbohydrat-bomber som rosiner istedenfor å lage våre sunne snop-erstatninger, blir jeg veldig overrasket. Alt handler bare om vaner, markedsføring og fokus! Skal vi endre fokuset da? Vil du gjøre barnet ditt sunnere, slutt å kjøpe rosiner.

Ta barnet ditt ut i skogen, kos deg i vakker norsk natur, og gjør noe fornuftig. Plukk sunne bær, og lær barnet ditt å renske bærene hjemme. Tørk de på lav temperatur i ovn eller i en avfukter. Barnet ditt kommer til å huske disse turene resten av livet. Det å lære sine barn å lage sin egen mat av plukkete bær er gøy. Det synes jeg fremdeles, selv om jeg blir 50-år neste ar!  

Selv om min mormor ikke hadde stort fokus på å lære meg å dyrke sin egen mat, plukket vi sopp og bær i naturen, og jeg ble svært flink til det. Det var en del av vårt liv. Det er vanskelig å ta fra en kunnskap om å skaffe mat til seg selv. Mat er viktig for vår overlevelse, selv om vi i vårt moderne liv nesten har glemt at det fremdeles er slik.

Slik kunnskap er ikke mulig å glemme. Det er alfa og omega for vår eksistens. Det så naturlig for barn å lære å skaffe seg mat at de lærer det med glede, og det er faktisk det som blir deres beste opplevelser som de kommer til å huske som mest spennende fra deres barndom.

Som et eksempel vil jeg bare nevne at en av de beste opplevelsene fra barnehagen til min datter er eplechips. Hennes barnehage er kanskje et unntak siden det er Norges eldste barnehage med ekstremt gamle tradisjoner, og svært flinke ansatte. Hver høst tar de barna på epleslang på Koengen i Bergen, og lager mye rart av epler: eplekaker, eplejuice og eplechips. En gang kom datteren min tilbake hjem med ranselen full av epler, og sa at vi måtte lage eplechips!  Vi laget det.  Det var faktisk beste eplechips jeg har smakt. Denne sorten skal jeg prøve å få tak i. Det er nok ikke så vanskelig, siden det var datteren min husker hvilket tre hun tok eplene fra. Sammen kan vi dra til Koengen, og finne ut hvilket tre jeg skal klippe grenene av for å kunne pode mine egne epletrær i hagen 😊 Den beste julegaven en mamma kunne fått har hun også laget i barnehagen- en flaske med eplejuice som alle barna fikk med seg hjem rett før jul! Det var juice fra eplene barna plukket selv. Jeg koste meg virkelig, og nøt hver eneste slurk når jeg drakk juicen min datter laget selv i barnehagen.

Hvor mange forskjellige frukt og bær vi kan høste og tørke i Norge?

Mange!

  1. Epler, 2. Jordbær, 3. Blåbær, 4. Bringebær, 5. Plommer, 6. Tyttebær, 7. Tranebær, 8. Kirsebær

Til og med Rognebær, kan man tørke og dyppe i sjokolade, men er kanskje ikke like gode som jordbær i sjokoladetrekk. Men er man tom for det beste, er rognebær svært sunt og C-vitamin rikt. Tørkete rognebær i sjokolade er faktisk mye mer spiselig enn rå 😊

Mitt favoritt snop nå for tiden er tørkete tranebær med hvit sjokolade trekk 🙂 Her er et bile av dagens kos på jobben etter lunsjen med arctic cranberrys og kaffe med melk 🙂 Jeg som spiser aldri vanlig snop klarer ikke å si nei til tørkete tranebær med sjokoladetrekk til kaffen 🙂

Tørkete tranebær i hvitsjokoladetrekk smaker vidunderlig 🙂

En av mine favoritt salater inneholder tørkete tranebær. Man kan bruke mange forskjellige ingredienser i denne salaten, men disse ingrediensene passer best til tranebærsalat: rukkola, brokkoli, grønnkål, cottage cheese, pinjekjerner, hvalnøtter, bacon, norsk eple. Man kan lett erstatte tørket tranebær med tørket bringebær i salaten, synes jeg, eller bruke begge deler 🙂

Det er sikkert andre bær-typer som jeg ikke kommer på, men kommenter gjerne hvis du har flere spennende ideer eller tips 😊

Selv om vi bor langt opp i nord, betyr ikke det at vi må importere mat fra sydlige strøk. Norge er et ressurs-sterkt land, og jeg vil nok påstå at vi kan bli selvforsynt med alt vi trenger i Norge.

Ved å dele kunnskap med hverandre kommer vi langt!