Trichoderma

Sopp finnes overalt hvor man kan finne organiske stoffer i naturen. De har en viktig rolle, og skal bryte ned organisk materiale. Mange parasittsopper kan forårsake store skader på frukt, bær, grønnsaker og korn f.eks.: meldugg, skurv, rust, sotskader osv.

Om høsten eller ved sesong-slutt kommer det mer og mer sopprelaterte sykdommer. Kombinasjon av høy luftfuktighet og litt lav temperatur skaper som regel bra klima for skadesopper i kjøkkenhagene våre. I frøproduksjon og setteløk-produksjon bruker man kjemiske forbindelser for å drepe skadelige sopper: produsentene beiser materiale slik at vi kjøper trygge frø/settepoteter/setteløk osv. Det er derfor det ikke er anbefalt å bruke grønnsaker fra matvarebutikker som settemateriale. Å få skadelige sopp og bakterielle sykdommer er lett, men bekjempelse av dem er svært vanskelig. Vekstskifte er et bra forebyggende tiltak. Setteløk og settepoteter er lurt å kjøpe eller bruke sine egne frø og lage settepoteter og setteløk fra sine egne avlinger som er friske og fine.

Noen sopper opptrer som antagonister. De virker som motstandere. Dvs. at de har motsatt virkning. I kjøkkenhager er Trichoderma sopp en motstander. Noen sopper har veldig sterk antagonistisk virkning, og de brukes ofte for å bekjempe skadelige sopptyper som kan forårsake noen plantesykdommer. Trichoderma er en slik antagonist. Den har karakteristisk grønnfarget mycel som er lett å gjenkjenne.

Bilde av Trichoderma til min venninne som ble dyrket av min venninne og som jeg fikk avlegger av

Den blir ofte brukt i biologisk bekjempelse av forskjellige sopper som kan forårsake plantesykdommer. Den kan brukes flere ganger i løpet av sesongen. Det er lurt å begynne å bruke den på oppal-stadiet i jorden, men kan også sprayes på bladene ved behov. Den er ganske dyr, hvis man skal kjøpe nok Trichoderma til hele hagen, men den kan gjerne dyrkes hjemme, blandes med vann, og sprayes etter behov. Jeg har god erfaring med å dyrke Trichoderma hjemme. Det finnes flere dyrke-metoder. For tre år siden ble jeg vant til å dyrke den på korn, men i år fikk jeg Trichoderma-avlegger av en venninne som også er en dyrke-nerd som meg selv. Jeg fikk også oppskrift til hennes nye metode. Den er mye enklere, og kjappere enn min vanlige korn-metode.

Alt man trenger er: avlegger til Trichoderma mycel, vann, bitte litt salt, litt sukker og litt potetmel. Jeg brukte: to liter vann, to teskjeer med potetmel, litt salt og noen få skeier med sukker. Potetmel er mat til soppen. Først blander man potetmel med kaldt vann, tilsetter varmt vann, blander godt, og avkjøler. Man kan også jukse litt som jeg gjorde. Jeg brukte stavmikser for å blande varm klumpete potetmelblanding med kaldt vann. Avlegger (mycel) skal tilsettes på slutten når blandingen er avkjølt. Ikke tilsett den tidlig når blandingen ikke er kaldt nok. Da er risikoen stor at du dreper Trichoderma, og prosjektet blir mislykket. Romtemperatur er helt grei temperatur for å blande inn mycelet. Glasset hvor mycelet skal stå skal bare dekkes lett med gasbind eller tørkerull. Det skal altså ikke dekkes med lokk, men må ha mulighet til å puste. Det skal dekkes for å beskytte mot vanlige soppsporer som kan komme via luften eller via fluer.

Trichoderma skyller ut naturlig antibiotika som dreper noen sopp typer, og gjør miljøet ubehagelig for disse sopp-typene. Den kan hjelpe å bekjempe råtesopper: Phytophtora, storknollet råtesopp, meldugg, svartskurv osv. Testing i produksjons-hus med agurker ga strålende resultater: bruk av Trichoderma minimerer fare for Storknollet råtesopp betraktelig, og øker avling med 34,5%.  Det er ikke så verst. Jeg har i hvert fall veldig gode resultater med bruk av Trichoderma i hagen, og er ekstremt glad for at jeg fikk tak i Trichoderma avlegger av en venninne av meg. Hun kjøpte den på Mat og hage. Dette er et lite tips til dem som blir nysgjerrig, og vil lage Trichoderma selv for å hjelpe plantene sine. Jeg kommer til å dele min Trichoderma med KVANNs-lauget Vestland i Bergen med dem som gidder å hente den. Beklager at det er KVANNs-lauget Vestland som er prioritert i første omgang. Til høsten skal jeg prøve å lage ekstra mye Trichoderma for å dele med andre folk i Norge 😊 Jeg har en 100% jobb og hobby som selvforsyning, pluss en femårig datter. Dette opptar all min tid. Tiden strekker seg dessverre ikke til alt jeg ønsker. Men jeg kommer til å gjøre mitt beste for å prøve å dele Trichoderma med alle som vil prøve. 

Jeg kommer nok til å lage en artikkel om Trichoderma som kan også brukes til jordforbedring. Det er litt mer avansert oppskrift, da det skal brukes korn (hvete, rug, bygg) som må gjennomgå varmebehandling for å drepe alle andre sopp-sporer som kan være der.

Trichoderma deler seg (reproduserer seg) aktivt ved temperatur fra + 10 til +30 grader. Er temperaturen lavere, skjer det ingen utvikling. Den dør nok ikke, men går i dvale. Høy temperatur som +40 eller over dreper Trichoderma.

Fakta om Trichoderma:

Høy konkurranse med patogene (andre sopper og bakterier) for mat (stort sett Carbon og Jern). Trichoderma tar opp disse stoffene så ekstremt effektivt at det ikke blir noen mat igjen til konkurrenter som dør pga. matmangel.

Mikroparasitism: Trichoderma blir gjerne en snyltesopp ved behov. Den klarer å komme inn i patogene, og spise dem opp. Dvs. den dreper først patogene, og spiser dem opp.

Trichoderma har også en vanlig bra sopp-egenskap. Den aktivt bryter ned organisk materiale i jorden, og gjør flere kjemiske forbindelser lett tilgjengelige for planter. Det er nemlig N (nitrogen), P (fosfor) og K (kalium). Disse forbindelse blir brutt ned til nemlig denne formen som plantene kan ta opp med en gang. Altså kan man spare ganske mye penger, ved å bruke Trichoderma fremfor kunstgjødsel.

Antibiotisk virkning. Trichoderma skiller ut antibiotika som enten forsinker utvikling av patogene eller fullstendig nøytraliserer dem.  

Trichoderma induserer også et resistent-system hos planter. Dvs. at den hjelper planter å begynne å skille ut stoffer som øker deres immunforsvar, og beskytte seg selv mot patogene.

Endophyte aktiv virkning: Trichoderma har en ganske spesiell egenskap: den kan beskytte ved å vokse ikke bare på plantenes overflate, men også inne i selve vevet. Når den kommer inni i selve vevet gjør den ikke noen skade på plantene, men fører til genuttrykk. Dette fører til at planten får mer effektiv fotosyntese, blir mer robuste mot stress og tar opp nitrogenet mer effektivt.

Det finnes også en helt gratis metode for å få tak i Trichoderma enn å kjøpe mycelet i butikken. Er du flink med sopp? Da har du nok kunnskap, og kan finne Knuskkjuke (Fomes fomentarius) i skogen og plukke den. Det er nemlig knuskkjuke som vil ha mest Trichoderma sporer 😊 Sporer til vill knuskkjuke er betraktelig mer aktive enn det som selges av forskjellige produsenter. Det er ikke noe rart. Grunnen til det er at man ikke får bare en art. Som regel er det Trichoderma Harzianum som selges i butikkene. Knuskkjuke har forskjellige Trichoderma arter fra ville vekster. Den ene art vil være mest effektiv på å drepe patogene. Andre art vil være mest effektiv til å bryte ned organiske rester, og gi jorden mest næring. Tredje art kan være en spesialist på å bryte ned kitin: Kitin er et stoff som finnes i hudskjelettet hos insekter. Til og med knuskkjuke som ble funnet i skogen på vinteren inneholder Trichoderma sporer. Er du heldig som har funnet knuskkjuke i skogen, ta den med deg hjem fra soppjakten. Hjemme skal knuskkjuke behandles litt (dyrkes altså): Putt den i en skål eller kasserolle, bruk sprayflaske, og spray godt med vanlig vann. Videre skal knuskkjuke legges i plastposer. Posene skal knytes godt, og plasseres i kjelleren eler et annet sted hvor de kan ligge 3 uker. Den skal ikke utsettes for direkte sol. Jeg har et 3-liters glass med Trichoderma som er dekket med vanlig tørkerull. Den står ikke i mørket, men ikke i direkte sol heller. Om ca. tre uker får den et grønt lag på overflaten. Det grønne laget er Trichoderma.

Bilde av min avlegger til venstre og stort glass med potetmel-vann som den ble bandet inn

Slik kan Trichoderma leve ganske lenge, og man kan bruke den etter behov.

En ikke så stor Knuskkjukke som er like stor som en liten og vanlig smørpakke fra Tine er nok for å lage spray-medisin til plantene dine til areal på 2 m2 😊 Er du nysgjerrig?

Prøv og del gjerne dine erfaringer med oss! Lykke til både med Trichoderma, jordforbedring og dyrking 😊