Solbærte

Nå er det sommer, og alle grønne vekster har mye blader. Hvis vi fjerner bladene ved å klippe dem, kommer nye blader veldig fort. Det er en god egenskap som vi må bruke! Solbær er også en billig C og P vitamin kilde. Bare 50 gram dekker vårt dags behov for disse vitaminene, men da må du spise 50gr. solbær per dag 🙂 Det er egentlig ikke så mye. Det er jo ikke mer enn to never. Har du mulighet til å fryse ned en god del solbær, gjør det. Tinte solbær er gull verd på vinteren, og kan brukes i deserter, til is, i alle smoothier og for å lage deilig saft.

Solbærte brukes mye både i kinesisk medisin, og i forskjellige sunnkost medisiner.

Å spise solbær hjelper også for å bli kvitt tungmetaller i kroppen, og sunnkost-spesialistene sier at det senker kolesterol nivå. Det kan nok ikke brukes som eneste middel hvis man har helseproblemer, men kan hjelpe litt hvis man bruker den i kostholdet.

Ved alvorlige problemer anbefales det å snakke med lege, og tradisjonelle medisiner forskrevet av en lege bør nok brukes, men en kopp med solbær og en kopp solbærte daglig vil nok gjøre det litt bedre.

Følg vanlig regel uansett hvilken sykdom det er: bestill en time hos din fastlege, og få en lege-vurdering, samt ta blodprøve, urinprøve osv. Gode leger vil nok ikke anbefale å bruke en plante-te eller en type bær ved alvorlige helseproblemer, men kan nok bekrefte at noen endringer i matvaner kan senke eller øke et stoff-nivå i kroppen. Så bruk sunn fornuft. Alle helseproblemer skal først diskuteres og vurderes av noen som kan mye om det.  Har du en diagnose, og legen sier at det er podagra, kan du hjelpe litt kroppen din litt. Ikke drikk kaffe som inneholder et stoff som heter xantin. Det stoffet oksideres til urinsyre i kroppen. Ta heller en kopp solbærte som vil hjelpe deg å bli kvitt det stoffet du fikk i deg pga. inntak av andre matvare-produkter.

Solbærte er lett å lage. Alt man trenger er tørre solbærblader og kokt vann. En spiseskje med tørkete solbærblader er nok for å lage en liter te. Bladene skal bare fylles med 1 liter kokt vann, dekkes og trekkes i 40-50 min.

Det trenger du for å tørke solbærblader: solbærblader i så store mengder du bare klarer å plukke. Plukk helst ikke blader før bærene er plukket, og fryst ned 😊 Bladene har en jobb å gjøre: å få mye energi og næringsstoffer i bærene dine, og forberede neste års avling. Når bærene er plukket og puttet i fryseboksen kan du begynne med å plukke blader, men ikke plukk alle.

Plukk kun de ferskeste og grønneste. Har bladene begynt å miste farge, ble blitt litt gule eller røde, er det tegn at de er i høstmodus. Så bruk helst fine, grønne og de ferskeste bladene du finner.

Bladene skal tørkes. Det kan man gjøre ved å legge bladene i et tynt lag, og tørke ved romtemperatur, bruke stekeovn og en langpanne, eller investere i en dehydrator (sopp- og urtetørker).  Jeg bruker både dehydrator og vanlig stekeovn hvor temperaturen er satt på max. 40 grader, helst litt lavere. Høy temperatur vil sørge for at mange av de sunne stoffene blir ødelagt. Så pass på at temperaturen ikke blir for høy! Temperatur mellom 30 og 40 grader er passelig, men det vil ta lengre tid å tørke urtene.

Jeg liker også å bruke noen ferske solbær i teen. Smaken og fargen blir enda bedre! Man kan også bruke litt mynteblader i solbærteen. Det gjør smaken mer kompleks 😊 Kos deg med solbærteen hvis du har solbær. Den er både sunn, og smaker vidunderlig 😊

Jeg begynte å bruke solbærblader når jeg lager vanlig English breakfast te fra teposer for å minimere skadelig virkning av trimetylksantin som vanlig te inneholder. Xantin oksideres i organismen til urinsyre som jeg helst ikke vil ha.

Prøv solbærte hvis du har mulighet til det, og prøv å være selvforsynt 😊 Tørk bladene nå.