Kjølmark

I dag har jeg lest en artikkel på NIBIO sin nettside om kjølmark. Artikkelen var veldig bra, og den inspirerte meg til å gjøre noe lurt i hagen som jeg har tenkt å gjennomføre i to eller tre år. Nemlig å lage feller til kjølmark i potetkasser. Alle mine dyrkekasser står på plenen, og kjølmark er noe vi har i hagen. Selv om jeg bruker vekstskifte hvert år, kommer de allikevel for å kverke omtrent alt som vokser i hagen min; alle favoritt-rettene mine, og kjølmarkens. I plenen vår er det utrolig mye kjølmark da alle potetkassene mine ble etablert på plenen. Jeg brukte flere lag med aviser eller pappkartonger i bunnen direkte på plenen, men papir blir til jord etter hvert, og er ikke en trygg beskyttelse mot kjølmarken.

Her kan man se tydelig at alle dyrkekasser er etabler på plenen

Jeg skal ikke fortelle mye her om selve insektet. Forskere fra NIBIO har gjort jobben sin utmerket, så det er bare å lese deres artikkel.

Kjølmark-felle ideen

Jeg vil bare fortelle litt om hvorfor jeg fikk ideen om kjølmark-feller. Ideen er ikke min egen, men ved en tilfeldighet begynte jeg å prate om kjølmark med en dame på en eller annen FB side for to eller tre år siden. Hun hadde veldig høy faglig kompetanse, og sa at hun jobbet i NIBIO med kjølmark problematikken. Hun fortalte ikke om deres forskning, men nevnte at de brukte feller til kjølmark. Fellene vekket stor interesse hos meg. De var laget av helt vanlige plastpotter hvor det ble presset inn blanding av jord med korn frø. De plasserte potter der de ville fange kjølmarken. Kjølmarken kommer deretter inn via huller i pottebunnen, da de ble tiltrukket av høyt CO2 nivå som kornrøttene dannet. CO2 nivået blir ganske høyt ved spiring. Det vet alle biologer. Plantene puster veldig aktivt når de begynner å vokse. Kjølmarken kjente det høye CO2 nivået, og kom fort når maten begynte å lage denne lukten.

Når jeg snakker om kjølmark og at de synes at den beste lukten er CO2, så begynte jeg å tenke på meg selv på julaften 😊 Hvem som ikke begynner å smile av å kjenne deilig lukt av pinnekjøttet og kålrabistappe på julaften? Alle retter har sin aroma, og vi kjenner våre favoritt-lukter ekstra godt. For meg er de viktigste luktene ikke planterøtter, men pinnekjøtt og kålrabistappe, ukrainsk borsh (rødbetsuppe), georgisk lammesuppe kharcho, og thai suppe Tom Yum 😊

Kjølmarken har heldigvis ikke så kompliserte preferanser. Den er glad i røtter, og finner dem fort pga. høyt CO2 nivå. Han skynder seg fort til fellene med korn som holder på å spire, og utvikle røtter.

Det er jeg glad for. Kan tenke meg hvor slitsomt det hadde vært å lage flere feller med forskjellige retter (Tom Yum, eller pinnekjøtt osv.). Det trenger vi heldigvis ikke 😊

Hva skal fellene lages av

Jeg har ganske mye økologiske hvetefrø som våre høner er glad i. Det var de jeg brukte i dag.

Økologiske hvetefrø som ble brukt i fellene

Man kan sikkert bruke hvilke som helst korn (hvete, bygg, rug, mais osv.) siden kjølmarken er glad i røtter til gressfamilien.  Så ble de blandet godt med jord, og blandingen ble presset inn i vanlige plastpotter med store hull i bunnen.

Alt man trenger: potter med store hull i bunnen og jord blandet med frø

Videre ble de plassert på flere steder i potetkassene og dekket litt med jord.

Pottene står på de stedene hvor de ble gravet inn og dekket med jorden

Det er sånn det ser ut nå 🙂

Neste år skal jeg lage feller når jeg skal sette poteter. Grunnen til det er at nye potetrøtter kan bli ødelagt når man plasserer feller i pallekarmer når potetrøttene er i utvikling. Jeg skadet et par røtter i dag, og måtte være ekstra forsiktig.

Plassering av kjølmark feller

Etter at jeg har plasser kjølmarkfellene i pallekarmer med poteter i dag, kom jeg på at vil lage mange feller: til løk, gulrøtter, rødbete osv. Jeg skal plassere kjølmarkfeller i alle mine pallekarmer.

Da blir våre høner Chicolina og Koshild veldig glad. Kjølmark er deres favoritt-rett 😊 Hver gang jeg finner kjølmark i jorden, får de mat. Til og med i hagen på landet hvor jeg finner kjølmark, tar jeg vare på dem. De blir puttet i et lite glass med jord i og lokk på, og fraktet fra landet til byen. Å gi noe godt til høner er noe av det beste datteren min vet. Skvallerkål er litt kjedelig å plukke, men vi gjør det allikevel. Samling av kjølmark som hønene våre er veldig glad i er en av de viktigste aktivitetene om sommeren i hagen.

Fellene skal sjekkes om en stund, og bilder og oppdatering av artikkelen kommer etterhvert😊

Resultat

03.august. Dagens fangst

I dag er 03.august. Jeg tok opp poteter fra den største pallekarmen med kjølmark feller. Jeg har spadd hele pallekarmen skikkelig godt etter at potetene ble tatt opp. Se bilde. Det var alt jeg fant: 10 kjølmark fra pallekarmen som er ganske stor: ca. 1,5×1,5m. På våren når hvete frø har spirt, og vokst litt, fjernet jeg fellene. Det var bare noen stykker kjølmark i de. Ikke så mange som jeg forventet. Potetene jeg tok opp i dag var veldig fine, og ingen knoller hadde kjølmark skader. Om det var fellene som reddet dem eller det var generelt lite kjølmark i denne pallekarmen er vanskelig å si. Nå er det rødbeter og gulrøtter som deler denne pallekarmen. Det blir spennende å se om det blir kjølmark skader på de senere på høsten når de skal høstes 🙂 Jeg skal ikke lage nye feller, men vil sjekke jorden godt på høsten og se om jeg finner noen kjølmark der 🙂