Nå er det sommer, og dill-sesongen er allerede i gang. Norge er et land som elsker dill. Det er ikke noe rart. Når man tenker hvilke matretter dill passer til, så skjønner man at det er en selvfølge at dill er en av de mest populære urter i våre butikker om sommeren. Hva liker vi å kose oss med når det er varmt, sol, og temperaturen kryper opp på gradestokken?

Reker selvfølgelig!

Nordmenn er ekstremt glad i reker, og med tanke på at det er både ureist og norsk-produsert sjømat, er det rett og slett fantastisk god mat. Og dill på rekene er som strøssel på iskremen 😊 Har du en liten hage, kan du dyrke din egen dill, og være helt uavhengig av butikker. Det er så enkelt å dyrke dill at hver man som har en liten hage, burde gjort det.

Dyrking av dill

Hva er viktig for å dyrke dill? For det første er det frø. Har du gode frø, er du trygg. Hvordan vet vi at dill frø er gode? Det er enkelt å forstå. Gode dill-frø vil gi deg et tegn som er vanskelig å forveksle med noe annet. De lukter. Hva lukter de? Joda, de lukter selvsagt dill 😊 Og jo sterkere dill lukten er, jo bedre. Da er det ferske frø som inneholder ganske mye eterisk olje som gir lukten.

Dill er en gressplante, og siden den er grønn, vil mange tro at den trenger mye gjødsel. Vær forsiktig med gjødsel til dill. Dill har sterke preferanser. Den hater aske, dolomitt, og alt som inneholder kalsium. Så prøv å unngå kalsium til dill. Hva skjer med dillen hvis den får overskudd av kalsium? Den spirer, vokser litt, begynner fort å krølle seg og blir gul. Hvem er interessert i å spise gull dill? Ingen. Så prøv å unngå kalsium. Dill vokser betraktelig mye bedre i jord uten gjødsel.

Har du god erfaring med dill i hagen, betyr det ikke at den vil vokse hele sommeren. Vil du ha dill hele sommer-sesongen, bør du enten så den jevnlig eller la den frøså seg selv. . Problemet er at den første som du sår på våren vil du spise opp ganske fort, og hvis ikke nye frø kommer i jord om tre uker, er hagen helt dill-fri etter en måned. Er du glad i dill, husk at du bør enten så den regelmessig eller la den vokse nesten vilt, slik at den kan selvså seg selv. Tre uker mellomrom er greit hvis du må så den; det funker i hvert fall for meg 😊

Selvsåing

Min bestemor Anna sådde dill en gang som hun likte å nevne mange ganger: Med en gang hun opparbeidet nytt kjøkkenhage, var dill en av de førte kulturene hennes. Den vokste i alle hennes dyrkebed. Til og med i jordbærbed var det litt dill her og der. Hun brukte mye dill i salater, gryteretter, supper, og tørket en god del dill til vinterbruk. Dill som selvsår seg selv er faktisk den tryggeste og sterkeste i kjøkkenhagen. Jeg skjønte ikke hvorfor mormoren min var så avslappet i forholdet til dill. Hun sa: dill sår seg selv. Jeg var en tenåring, prøvde å høste mest mulig kunnskap, og spurte henne om hva hun gjorde for å ha dill hele sommeren. Jeg gjør ingenting- var svaret hennes. Den sår seg selv, og du må bare høste.

Endelig svar fikk jeg når jeg ble stor, var ferdig utdannet bioøkolog, og hadde en lang erfaring som hageblogger 😊 Grunnen er ganske enkel: Frøene hennes var så ferske som mulig, og hvis man ikke gjødsler mye med kalk, opprettholder jorden riktig kalk mengde- så lite som mulig altså. Prøv å dyrke dill i år uten gjødsel, og la noen planter stå igjen, gå i frø og frøså seg selv. Da kommer de opp igjen neste år. Det gjorde min bestemor Anna for mer enn 40 år siden, og var strålende fornøyd med resultatet 😊

God dillsommer

Jeg husker at dill fra kjøkkenhagen og løk var de første plantene vi høstet hos min mormor. Så laget vi eggsalat med egg som vi fikk gratis av min mormors søster Tatjana. Dressing var enten rømme eller majones, og selvsagt litt solsikkeolje. Av og til droppet vi egg hvis det ikke passet smaksmessig. Men Dill, løk, reddik og senere kål og gulrøtter (de tidligste grønnsakene som kommer før agurker, tomater og paprika) i salater husker jeg meget godt.

Dill-smak er smaken av min barndoms sommer, vil jeg påstå.

Ha en hyggelig Dill-sommer 😊