Nå er dyrkesesongen i gang, og jeg sår noe så å si daglig. Enten er det persille, tomater, gulrøtter, paprika, agurker, squash, gresskar, poteter fra egne frø, reddiker, løk eller noe annet spiselig for oss eller for Plantemarkedet på Lystgården hvor jeg skal representere KVANN, men får mulighet til å selge noen planter. Dette blir spennende, og jeg dyrker mye og forkultiverer mange spennende sorter.
Tørke i Europa
Spania
Når jeg leser sånne artikler som NRK publiserte i går https://www.nrk.no/urix/spania-gar-tomt-for-vann-_-bondene-gir-opp-arets-avling-1.16391165, får jeg lyst til å gjøre noe.
I Spania kom tørke så tidlig som allerede i april i år, og mange kornbønder ga opp årets avling. De har ikke tenkt å så hvete, og produsere mat i år. Hva betyr det for oss?
Selvforsyningsgrad
Klimaendringer er et så alvorlig problem nå at det er skummelt å tenke på fremtiden. Livet som er blitt så uforutsigbar de siste årene gir oss igjen en tankevekker at noe må gjøres. Hva kan vi gjøre i Norge som hadde så lav selvforsyningsgrad i 2020 som 46,5%.
I tillegg er krigen i Ukraina noe som har begrenset vår mulighet til å kjøpe korn i Russland og Ukraina. Oljefondet er en god ting, men det hjelper ikke å ha penger investert i utlandet, når muligheten til å kjøpe mat forsvinner.
Når mat ikke skal produseres og selges, så kan vi ikke kjøpe det. Hva kan vi gjøre? Produsere vår egen mat selv, og det som ikke kan produseres i Norge, bør vi lære å erstatte med ureiste alternativer.
Potetdyrking
Jeg har allerede en plan klar 😊 Jeg skal produsere mye mer poteter i år enn jeg gjør vanligvis. Ikke for at jeg er så ekstrem glad i å spise poteter, men for at jeg kan lage potetpannekaker og erstatte brødskiver i tilfelle jeg blir nødt.
Poteter inneholder vitaminer, mineraler, og mye energi, og vokser i alle fylker i Norge. Min familie har vært selvforsynt med poteter i en del år nå, men i år skal jeg dyrke så mye poteter at jeg også kan dele det med slektninger som ikke dyrker selv.
Blir det krise, og man ikke får mulighet til å kjøpe mat, skal man dele den maten man har med sine nærmeste. Mine venner dyrker poteter selv, og trenger ikke mine poteter, men min svigermor som ikke kan begynne å dyrke poteter, blir nok vårt ansvar hvis en krise inntreffer.
Har du en liten hageflekk, så har du en strålende mulighet til å dyrke den fantastiske grønnsaken, gjør det i hvert fall i år! Nå har de fleste norske hagesentre, Felleskjøpet, og hagerelaterte nettbutikker settepoteter. Bare ikke bruk poteter fra matvarebutikk som du har i kjøleskapet som settepoteter. Mattilsynet blir nok ikke blide hvis det kommer potetsmitte fra utlandet og setter matsikkerheten vår på spill.
Man skal alltid bruke kun sertifiserte settepoteter for å dyrke poteter i Norge. Dyrk gjerne flere sorter. Les hvilke potetsorter som trives i din region, og hvilke sorter du kan dyrke. En melen sort som Mandel, Pimpernell osv. er godt å ha som tilbehør til kjøtt og fisk, men det er kokefastesorter man bruker for å lage chips 😊 Tenk deg godt hva du kan erstatte med poteter: pasta og ris er utgåtte alternativer. Prøv å planlegge så godt og å langt du klarer. Forberedelse er kjempeviktig i vårt tilfelle. Å dyrke veldig mye poteter i Norge – det klarer vi! Hvordan vi skal vi dyrke poteter har jeg flere artikler om 😊 Så bli selvforsynt med den fantastiske og ureiste grønnsaken i år!
Jeg kommer til å hjelpe deg med mine faglige råd. Spør hvis du har noen spørsmål om potetdyrking 😊 Potetdyrking er så gøy at alle bør gjøre det. Særlig er det gøy med barn. Har du aldri dyrket poteter tidligere?
Da misunner jeg deg! Så mye glede, og mestringsfølelse som nemlig poteten kan gi deg er vanskelig å få oppleve med en annen grønnsak!
Denne grønnsaken er helt ekstrem på alle de positive kantene! Les gjerne en bok som er favorittbok til min femårig datter 🙂 Hvis hun får velge lesestoff om kvelden, blir det Superpoteten. Hun kan den den utenat, men vi leser den flere kvelder i uken allikevel 🙂 En utrolig god og koselig bok som bør tas inn i skoleprogrammet på barneskolenivå 🙂
https://www.ark.no/boker/Lise-I-Osvoll-Superpoteten-9788202658724
joakim
I fjor dyrka vi masse potet. Ikke bare for selvforsyning, men også for å konvertere (u)gressplen til nytt dyrkingsareal. Resultatet ble hundrevis av kg poteter, og nå har vi et luksusproblem. Vi har ikke vært gode nok til å bruke potet, kombinert med et langt opphold utenlands, så vi har fortsatt kassevis som begynner å spire. Så den andre siden av å dyrke masse potet er at man må også bli god til å bruke potet.
Løsningen vi kom fram til er (ikke himkok, men) å lage potetmos og fryse ned i fyreposer. Potetmos kan fint fryses og senere brukes til middager eller som en ingrediens i lomper, brød, boller, vafler/pannekaker osv. Med frysern full av potetmos blir det også veldig lettvint.
Til neste år må vi bli flinkere til å spise potet. Der har vi nordmenn mye å gå på!
Jana
Ja, mennesker er vanedyr. Vi er vant til at potetene skal kokes eller stekes. Ingen fryser ned rester av potetstappe. Hvorfor? Svaret er enkelt: vi er ikke vant til det. Men det er jo god mat! Hvorfor skal man kaste små restene hvis det som ikke blir spist som middagsrester til lunsj dagen etter kan fryses ned. Samtidig snakker vi om matmangel i verden. Vi har overproduksjon av mat, men feil bruk av ressurser må vi gjøre noe med! Taco til middag om fredagen er blitt ny tradisjon i Norge. Men hvem som har prøvd å lage taco med norske bondebønner, poteter, og tacokrydder istedenfor kjøttdeig? Ingen! Men det er jo god og lokalprodusert mat! Poteter vokser i alle fylker i Norge! Fra Kirkenes i Finnmark til Sørlandet! Norge kan forsyne hele Europa med poteter med riktig markedsføring!
Jana
De potetene som spirer nå på våren ville vår gammel Hjørdis som var mormor til min man bruke som settepoteter. Jeg fortalte henne om mørkegroing. Da sa hun med en gang: Det er sånne poteter som fikk ganske lange groer i kjelleren om våren de pleide å sette under andre verdens krig i Gaular. Potetene uten spirer ble brukt som mat, men knoller med groer ble brukt som settepoteter. Det var mye kunnskaper folk hadde i gamle dager.
joakim
Det er mer eller mindre det vi skal gjøre! Virker som sunn fornuft for meg 🙂
Veldig enig i det du sier om matrester og overproduksjon.
Poteten er seriøst undervurdert i dag. Den er mye bedre enn ris og pasta når det kommer til ernæring, pris (spesielt hvis dyrket selv), bruksområder og klima. Men folk vil heller ha ris og pasta, mange ser på potet som noe gammeldags. Alt styres av trender i dag, så potet må vel bli trendy igjen før det endrer seg.