Skvallerkål er et forhatte ugress som burde ha fått mer respekt av oss. Hva er grunnen til det? Den er proppfull av vitaminer, og kan brukes som første vitamintilskudd om våren i Norge før man begynner å dyrke grønnsaker. Andre grunnen er at man kan lage gourmet-mat av den! Det gjorde jeg nemlig i dag. Den beste komplimenten en kokk kan få var selvfølgelig sagt av min datter. Det er ikke så verst når en femåring sier til sin mor at den beste retten i dagens middag var skvallerkålsuppe som mamma laget til forrett. Jeg er glad i å lage mat, og eksperimenterer veldig mye. Skvallerkål er den første grønnsaken vi får i Norge tidlig på våren. Den kommer før reddiker og spinat, og trenger ikke noe spesielt stell. Har du den i hagen, bruk den så mye du klarer om våren! Litt informasjon fra en nettside som er Norges beste nettside om planter:

https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/aego_pod.htm

Jeg bruker mye skvallerkål i maten, og pesto med skvallerkål og ramsløk er noe av det beste jeg vet.

Jeg bruker kun unge blader som ikke har åpnet seg helt. Dvs. at bladene skal være så unge som bare mulig. Jeg var veldig heldig som klarte å plukke nesten en hel skål med unge skvallerkål blader i dag, og det var de som ble hovedingrediensen i suppen.

Skvallerkål og litt hvitløkblader
Suppen ble servert med 1s.s. rømme

Planen var også å plukke litt brennesle, men så heldig var jeg dessverre ikke i dag. Kombinasjon skvallerkål/brennesle i supper er nydelig, men i dag har jeg lært noe nytt. Finner jeg ikke brennesle, er det ikke noe problem. Gourmet-suppe kan jeg lage allikevel 😊

Ingredienser:

5 store Mandel poteter, 1 gulrot, 2 kepaløk, 25 hvitløkblader, 3 blader til kubansk oregano, salt, 1 s.s. rømme pr. serveringsskål. Rømme brukte jeg helt på slutten i serveringsskåler når suppen skulle helles i tallerken. Gulrot og poteter ble kuttet i ca. 2-3 cm. lange, og ca. 5mm. brede strimler. Først kokte jeg poteter, løk og gulrøtter. Når de ble ferdig kokt, tilsatt jeg salt og kuttet skvallerkål og hvitløksblader, slo av varmen, og la suppen stå ca. en halv time.

Suppen kan serveres som hovedrett eller som forrett. Jeg serverte den som forrett i dag, siden vi hadde rødspette til hovedrett, men i morgen skal restene spises som hovedrett.

Skvallerkål, kan forresten brukes som urt, og man kan selv velge om den skal tørkes på forhånd eller ikke. Jeg har bestemt meg for å plukke unge skvallerkålblader i sommer, forvelle de i vann, fryse ned i porsjoner, og bruke i supper på vinteren. Jeg skal også tørke skvallerkål som persille eller en annen urt og bruke i suppene som krydder.

Har du mye skvallerkål som du ikke klarer å bli kvitt, ikke vær lei deg. Kjenner du en gourmet kokk? Inviter ham på besøk, og server en skvallerkålsuppe 😊 Kanskje du kommer til å tjene litt penger på skvallerkålsalg i fremtiden- selge den til gourmet restauranter?

Litt info om skvallerkål fra Rolv.com:https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/aego_pod.htm

Skvallerkål inneholder flavonoider (inklusive hyperosid, isoquercitrin og kaempferol rhamnoglukosid), furanokumariner (bl.a. umbelliferon, peucedanin og xanthotoxin), eterisk olje, fenolsyrer (kaffesyre og klorogensyre), flavonoider, polyacetylener og fytosteroler (betasitosterol m.fl.). Urten er rik på vitamin C.

Skvallerkål har noen medisinske egenskaper:

Beroligende, antirevmatisk, urindrivende, betennelseshemmende, mildt krampeløsende, kløestillende, antibakteriell og sårhelende.

Urinsyregikt, revmatisme, hemoroider, åreknuter, smertende ledd, fordøyelsesbesvær, nyresykdommer, blærelidelser, hudbetennelser, forbrenninger, insektstikk og sår.

Skvallerkål er en svakt beroligende urt som har urindrivende og betennelseshemmende virkning. Den kan brukes innvortes i form av en urtete laget av bladene, roten eller frøene ved urinsyregikt og revmatisme. Utvortes kan man legge på skvallerkålblad i form av en kompress, eller vaske med skvallerkål-te mot hemoroider, åreknuter, hudbetennelser og forbrenninger. Knuste blad kan legges på sår og brukes til å lindre kløe etter insektstikk. Man kan lage et lindrende fotbad for trøtte føtter ved å bruke en sterk urtete av skvallerkålblad i fotbadevannet.

Fruktene og bladene av skvallerkål har urindrivende egenskaper og tas innvortes som et avkok eller uttrekk. Det kan brukes ved fordøyelsesbesvær og ved nyre- og blæresykdommer. Uttrekk av fruktene kan tas innvortes samtidig med utvortes behandling med friske blad. Urtete av skvallerkål lages av unge blad, to teskjeer til en kopp kokende vann som får trekke i 10 minutter før bladene siles fra. Te av skvallerkålblad sammen med salvie er god medisin mot hoste og lungesykdommer. Et homeopatisk preparat blir laget av den friske planten. Det brukes mot gikt og revmatisme.

Skvallerkål inneholder flavonoider (inklusive hyperosid, isoquercitrin og kaempferol rhamnoglukosid), furanokumariner (bl.a. umbelliferon, peucedanin og xanthotoxin), eterisk olje, fenolsyrer (kaffesyre og klorogensyre), flavonoider, polyacetylener og fytosteroler (betasitosterol m.fl.). Urten er rik på vitamin C.

Skvallerkål har noen medisinske egenskaper:

Beroligende, antirevmatisk, urindrivende, betennelseshemmende, mildt krampeløsende, kløestillende, antibakteriell og sårhelende.

Urinsyregikt, revmatisme, hemoroider, åreknuter, smertende ledd, fordøyelsesbesvær, nyresykdommer, blærelidelser, hudbetennelser, forbrenninger, insektstikk og sår.

Skvallerkål er en svakt beroligende urt som har urindrivende og betennelseshemmende virkning. Den kan brukes innvortes i form av en urtete laget av bladene, roten eller frøene ved urinsyregikt og revmatisme. Utvortes kan man legge på skvallerkålblad i form av en kompress, eller vaske med skvallerkål-te mot hemoroider, åreknuter, hudbetennelser og forbrenninger. Knuste blad kan legges på sår og brukes til å lindre kløe etter insektstikk. Man kan lage et lindrende fotbad for trøtte føtter ved å bruke en sterk urtete av skvallerkålblad i fotbadevannet.

Fruktene og bladene av skvallerkål har urindrivende egenskaper og tas innvortes som et avkok eller uttrekk. Det kan brukes ved fordøyelsesbesvær og ved nyre- og blæresykdommer. Uttrekk av fruktene kan tas innvortes samtidig med utvortes behandling med friske blad. Urtete av skvallerkål lages av unge blad, to teskjeer til en kopp kokende vann som får trekke i 10 minutter før bladene siles fra. Te av skvallerkålblad sammen med salvie er god medisin mot hoste og lungesykdommer. Et homeopatisk preparat blir laget av den friske planten. Det brukes mot gikt og revmatisme.