Løvetann. En uskyldig plante som vokser vilt i hele vårt vakre land.

Det er rundt 370 løvetann-arter som sprer seg vilt her i landet i følge NIBIO. De sprer seg og skaper glede hos pollinerende innsekter som er avhengige av å ha nok mat på våren for å utvide kolonien sin til den tiden vi trenger dem mest. Til den tiden når våre frukttrær, grønnsaker, raps osv. kommer i blomst, slik at vi som forbrukere får norsk produsert mat i butikkene.

Uten pollinerende innsekter kan vi altså ikke få norske epler og plommer på høsten. Norsk raps olje får vi heller ikke hvis rapsen ikke blir pollinert. Dette vet heldigvis våre bønder. De som driver med fruktproduksjon bestiller bikuber hos birøktere, som velger sterke kolonier på våren, og kjører dem på pollinerings-oppdrag.

Hvor viktig er det for oss? Som bioøkolog, hagebonden, og birøkter har jeg og min 5-års gamle datter nok kunnskap til å forstå konsekvensene av biologisk mangfold.

Det er dessverre for lite kunnskap om det i Norge, og det finnes fortsatt mange som utrydder den vakre og uskyldige planten fra hagene sine. Nå har jeg bestemt meg at jeg som er bioøkolog, birøkter og mor, må gjøre noe med situasjonen. Hva kan jeg gjøre?: Spre kunnskapen om løvetann blant folket, og det har jeg mulighet til å gjøre.  Jeg som har en hagerelatert blogg har en strålende anledning til det.

Som plantefadder i Norges eldste barnehage har jeg også en strålende anledning- jeg kan fortelle til de flinke barnehageansatte og via dem til alle barna om en spennende aktivitet – frøbomber.

Frøbomber som var laget i Norges eldste barnehage i 2022

Det gjorde jeg i fjor, og barna har laget mange frøbomber som ble spredt videre i Bergen over alt hvor barna gikk. For meg er det riktig måte å spre mine kunnskap videre, og gjøre at våre pollinerende innsekter får også mulighet til å leve og at de klarer å gjøre en uhyre viktig jobb for oss: pollinere våre frukt og grønnsaker, slik at det blir både norske epler, plommer, bringebær og raps olje i butikker.

Nå lærer barna om ville pollinatorer og deres viktige rolle i naturen 🐝🌸🌼🌻Barna laget frøbomber i barnehagen i 2022. I år skal frøbomber lages av norske frø fra NIBIO 🙂

Så hva skal vi gjøre? Jeg var veldig heldig som sendte en søknad om et miljø tiltak til bymiljøetaten i Bergen kommune i fjor.

Bymiljøetaten i Bergen kommune godkjente vår søknad 🙂 Det blir frøbomber i 2023 også!

Søknaden min ble godkjent og pengene brukte vi for å kjøpe frø som La Humla Suse har på sin nettside: Frøene var laget av NIBIO. Altså norske frø som hører til Norge, og ble produsert i Norge 😊

Men det var fjorårets prosjekt. I år er planen også klar: å gjennomføre et nytt frøbombe prosjekt. I tillegg til frøbombene skal jeg samle løvetann frø fra løvetannblomster i hagen min og spre de over alt hvor jeg går eller kjører. Det er enkelt å ta frø fra løvetann blomster, putte de i lommen, og spre de der det er lite løvetann. Innsektene trenger mat som nektar og pollen, og vi skal sørge for at innsektene også får det de trenger.

Dette er noe alle kan gjøre, og er viktig for å opprettholde et biologisk mangfold.

Jeg synes at det er veldig kjipt at vi mennesker har en tendens til å fortrenge alt levende rundt oss. Vi har etablert store boligområder som verken har kvister eller andre habitater bier kan bo i. De har heller ikke løvetann hvor de kan finne mat. Kun grønne plener uten en eneste blomst.

Uten pollinerende innsekter er livet vårt satt også på spill. Det er direkte sammenheng mellom en liten humle som summer i blomsterengen og oss mennesker. Som art utrydder vi dem som pollinerer maten vår, utrydder vi os selv på sikt. Jeg vil at det blir nok plass alle levende organismer på jorden: For mennesker, for humler, og for løvetann 😊

Viste du at løvetann har alt en humle eller ville bie trenger på våren? Den har både nektar til de voksne innsektene, og pollen som brukes for å lage for-saft til baby-larvene. Uten tilgang til nok pollen kan ikke bie-dronning eller humledronning begynne å legge nok egg for å utvide kolonien.

Viste du at det finnes flere fargekombinasjoner i løvetannblomster? Jeg har flere løvetann arter i hagen min: Den første har vanlige gule blomster, og den andre har hvite blomster. Som KVANN-medlem er jeg så heldig, og kan komme i kontakt med mennesker som dyrker løvetann i Norge, og som deler løvetannfrø til forskjellige løvetann-arter. Den ene arten heter Taraxacum pseudoroseum og har rosa blomster.

Bilde: edimentals.com/blog/?page_id=4140 https://www.edimentals.com/blog/?page_id=4140

Hvis du synes at det er kjekt å støtte våre pollinerende innsekter, så bli gjerne med å spre både kunnskap om dem, og hva de spiser; hvor løvetann er ikke bare et ugress, men en viktig brikke i deres livsløp 😊

Viste du du at i Tyskland kaller de plettfri plen for grønt teppe for psykopater?

Jeg synes at tyskere er ekstremt presise i sin formulering.

Det er ikke normalt for oss mennesker å utrydde gledenes farge.

Vi bør dyrke det. Gult er kult 😊

Spre kunnskapen videre.