Jeg har oppvokst med mye hvitløk i maten, som min mormor Anna dyrket i store mengder i kjøkkenhagen sin. Vi var selvforsynt med det som kalles for hard neck hvitløk. Hvilken sort hun dyrket vet jeg dessverre ikke. Men når jeg flyttet til Norge var hvitløk ikke noe som nordmenn spiste hver dag. Jeg er kjempeglad for at det har skjedd mye endringer siden den tiden, og nå er det mange som dyrker den fantastiske grønnsaken i hagene sine. Men det er ikke så lett å skjønne for nybegynnere når man skal ta opp hvitløk. Tomater eller jordbær som blir røde ved modning er enklere å forstå seg på. Men med hvitløken som ligger under bakken er det ikke så lett. Det finnes mange hvitløksorter. Noen er tidlige, mens andre litt sene. Utviklingstid vil også bli påvirket av temperaturen.

Nå er det 8.juli, og jeg ser at flere begynner å ta opp hvitløk, og legger ut flotte bilder på internett. Noen skal på ferie, og er redd for at hvitløken vil sprekke hvis den ikke blir tatt opp i tide. Andre vet ikke bedre, og begynner å ta den opp når de ser at andre gjør det. Mange tror at når hvitløk har delt seg i fedd, er den klar; noe som ikke er helt riktig. Hvitløk er som sagt ikke jordbær, og man kan ikke så lett se når den er høstemoden.

Det finnes flere metoder å finne det ut, og jeg vil fortelle om de metodene jeg bruker. I Øst-Europa foregår mye forskning på planter, og jeg liker å lese hva hviterussiske agronomer og biologer anbefaler. Her er noen tips:

Ved modning får hvitløk sin typisk farge. Noen sorter blir mørke, andre får litt spraglete mønster osv. Man kan ta opp en hvitløk, og sjekke farge hvis man har kjennskap til sorten. Dette var tips som kan hjelpe med soft neck hvitløk. Soft neck vil også legge seg på bakken ved modning.

Med hard neck hvitløk er det litt enklere. Man kan bruke blomsterstilk som indikator. Hvitløk har egentlig ikke blomster, men stilken med bulbillene likner veldig på en blomst.

Hvitløkstilk. Bilde tatt av Veronica Lygre på Lygre livsgard

Derfor liker jeg å kalle den for blomst. Mange fjerner hvitløkstilker, og det finnes mange gode grunner til å gjøre det. Hvitløkstilker er en antioksidativ bombe! Det er ikke bare vitaminer som finnes i den, men også sunne eteriske oljer og forskjellige mineraler. En av de viktige mineralene som finnes i hvitløkstilkene er Kobolt. Det er ikke alle grønnsaker som er rike på kobolt, men kroppen vår har behov for den. Og hvitløkstilker er en god kilde til kobolt. Disse stilkene kan lages på mange forskjellige måter. En av mine favoritt hagebloggere Datsja anbefaler å lage pesto av dem. Andre lager dem på samme måte som asparges. Min mormor brukte de mye i salater, supper og gryteretter. De kan også syltes på samme måte som sylteagurker, eller fermenteres. Det finnes mange spennende måter å lage dem på, men det var en liten kulinarisk avsporing. Nå må jeg tilbake til våre metoder. Hvitløkstilker kan også brukes som indikator av modning. Hviterussiske agronomer anbefaler ikke å fjerne alle stilker, men la 2-3 stykker vokse igjen. Når krøllen på stilken har rettet seg opp og blomsten er blitt stor nok slik at den begynner å sprekke, og man kan se små bulbillene inne, er hvitløken klar. Fra sprekken har oppstått til man ser bulbillene vil det ta ca. 5-7 dager, men avhengig av vær.

Hvitløkstilker og modne bulbiller. Stilkehe har rettet seg. Bilde tatt av Veronica Lygre på Lygre livsgard

En annen måte å se om hvitløken er klar er blader. Ettersom hvitløken modnes, visner gamle blader. Man skal telle hvor mange blader planten har hatt til sammen, og deretter telle hvor mange som allerede har visnet. Har halvparten eller mer visnet, er hvitløken klar. I Norge hører jeg ofte at det er 2-3 blader som skal visne. Jeg synes det er litt for lite.

Man skal ikke vente for lenge med å ta opp hvitløken heller. Faren for sprekker er nokså stor, og det vil påvirke lagring.

I de områdene hvor det kan bli rimelig varmt er det best å ta opp hvitløken på morgenen eller kvelden. Hvitløk som blir tatt opp midt på dagen i steikende sol kan bli mindre saftig. Det går på bekostning av smaken. Det skal helst stå fint vær når man tar opp hvitløk. I Bergen skjer det dessverre ikke så ofte. Men jeg pleier å velge en dag når det er oppholdsvær.

Hvitløk skal ikke dras ut av jorden. Bruk høygaffel eller spade. Faren for å skade hvitløkhals er stor hvis den bare dras ut av jorden, og utstrømning av næringen fra blader til løken blir ikke optimal. Man kan gå glipp av 10-20% næring hvis hvitløk høstes brutalt.

Mange mener at hvitløk aldri skal vaskes når man tar den opp, og ytterste lagene skal ikke fjernes for at de beskytter den mot bakterier og andre smitte. Det er jeg delvis uenig i. Disse rådene kommer sansynligvis fra sydlige land med lite nedbør. Når hvitløken modnes, og de gamle bladene begynner å visne, blir de perfekt mat for bakterier og sopp som lever av å bryte ned gammel organisk materiale. Når løken har stått i jorden lenge, er konsentrasjon av skadelige bakterier og sopp rund dem mye høyere. Dvs. at de gamle lagene har allerede smitte i seg. På Vestlandet har vi ofte ganske mye nedbør, og bakterielle og soppsykdommer oppstår mye fortere enn i tørt klima. Jeg vasker av jord, skjærer av røtter og tar vekk et eller to ytterste lag. Det påvirker ikke holdbarheten, men minimerer smitte hvis jeg skal bruke feddene som settehvitløk på høsten. Jeg tar aldri de lagene som er hele og friske, men kun de som har svarte flekker på seg.

Hvitløk skal aldri tørkes i solen. Et tak for beskytte den mot nedbør og skygge er viktige vilkår. Fuktighet vil ha en negativ effekt på ettertørking. Noen velger å tørke på loftet, andre bruker garasjen osv. Jeg tørker hvitløk inne på et rom, men vil påpeke at hele familien min er glad i hvitløk, og litt hvitløklukt plager oss ikke.

Når bladene og stengelen er tørre og har visnet kan man klippe av stengelen og sortere og lagre hvitløken. De største og fineste løkene bør legges av og brukes som settehvitløk på høsten. I siste avsnittet i en artikkel om hvitløk forklarer Datsja hvorfor det er de største og beste løkene som bør brukes.

Har du noen løker som har sprekket, husk at det er dem du bør bruke først. De har dårligere holdbarhet. De løkene som har god beskyttelse og ikke har antydning til noen skader kan oppbevares lenge.

Noen velger å flette hvitløk, og Datsja har en god video om det. Jeg synes også at hvitløk ser fint ut på kjøkkenet i en vase med løkene opp (som blomster).

Håper at mine tips vil hjelpe deg å se når hvitløken er moden 🙂

I løpet av sommeren skal jeg prøve å ta flere bilder, slik at artikkelen blir mer illustrativ.

Ha en fin sommer alle sammen!