Bilde fra: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zeitung_Derenburg_1555.JPG

Så lenge jeg kan huske meg har jeg alltid vært opptatt av naturen. Spørsmålene hvorfor og hvordan opptar meg fortsatt når jeg prøver å forstå forskjellige sammenhenger i planteverden. «Hvorfor trives ikke persille ved siden av kålen, hvordan påvirker plantene hverandre», osv. osv. For å finne svar på denne typen spørsmål må man være både nerdete og sta. Det er ikke alltid lett å forske på samspill mellom organismene i naturen. Derfor er det er også vanskelig å finne artikler som er basert på gjennomført forskning. Lite forskning = lite artikler om det.  

På skolen lærer vi om hvor heldige vi er som har gratis utdannelsesmuligheter her i landet. Man får også vondt i magen av å tenke på hva som skjedde i middelalderen med vitenskapsmenn som prøvde å få kunnskapen ut i massene. De ble utsatt for heksejakt, brenning på bål, fengsling og turtur. Historikere sier at det var mellom 50 tusen og ni millioner hekser henrettet, og Norge var faktisk blant de verste ( her kan du lese mer om temaet )

I vår tid har vi vanvittig mange muligheter sammenliknet med middelalderen. Vitenskapsmenn blir ikke lenger torturert eller brent på bål for formidling av kunnskapen, men kan i noen tilfeller få Nobels pris hvis de er flinke nok. Matprisen løfter fram og nominerer de flinkeste menneskene som årets formidlere. Og de fleste av oss er enige i at faktabasert kunnskap er det som har høyest verdi.

Derfor er det litt vanskelig for meg å forstå at det finnes fortsatt noen individer som driver en kamp mot kunnskapen.

Et av de viktigste verktøyene for kunnskapsformidling er data. Ved hjelp av digitalisering og oversettelsesprogrammer kan vi lese vitenskapelige artikler utgitt på alle mulige verdens språk. Utfordringen er at det ikke er så lett å finne disse artiklene ved å google de på engelsk eller norsk. Er artikkelen skrevet på russisk/kinesisk/tysk, finner man ikke de rett og slett. Når informasjon med aktuelle kunnskap blir funnet og oversatt til Norsk, kan alle få tilgang til etterlengtet kunnskap. Forskere bruker ekstremt mye tid for å finne ut de mest optimale metodene, og vi brukere får tilgang til deres faktabaserte kunnskap med gode resultater; vi blir klokere og fornøyde. Det er kun på denne måten verden utvikler seg videre; ved å dele kunnskap med hverandre.

I Norge har interessen for dyrking av sin egen mat fått økt fokus de siste årene. Men å dyrke sine egne grønnsaker er ikke en dans på roser. De som har lite erfaring finner fort ut at dyrking innebærer flere utfordringer. Plantene kan plutselig dø, det kan bli mye svinn pga. skadeinsekter og sykdommer. Nybegynnere kan bli lei seg, frustrert og miste interesse for dyrking. For å kunne dyrke grønnsaker, må vi altså ha kunnskap. I Norge finnes det ikke så mange hagebloggere med faglig bakgrunn. Hagebruk kan heldigvis ikke sammenliknes med teknologiutvikling. De fleste klarer å dyrke etter hvert uten å gjennomføre agronomstudie. De som er sta nok får mye kunnskap ved å feile, lære av det og gå videre. Men det er også flere som blir oppgitt, og slutter med dyrking. For å få mestringsfølelse og oppnå best mulige resultater trenger vi kunnskap. Når det ikke er lett å finne faglige artikler, pleier vi å spørre hverandre om råd. På Facebook finnes nå mange hagerelaterte sider hvor man legger ut informasjon, stiller spørsmål og får svar om dyrking. Sensur på hegerelaterte FaceBook sider er noe som tolkes ganske forskjellig av moderatorer.  Noen har kunnskap eller faglig bakgrunn og klarer å vurdere verdien av innleggene basert på fakta og forskning. Andre har tydeligvis ikke det.

I forgårs la jeg ut en post med link til min nylig oppdaterte artikkel om samplanting, og fikk en hyggelig melding av en profesjonell hageentusiast, forfatter, kunnskapsformidler og hageblogger som skriver blant annet: «Det er med stor nytte, glede og interesse jeg leser det du deler. Særlig gav den siste artikkelen om samplanting mye svært interessant læring.». Man får vinger av slike meldinger, og man får lyst til å grave enda mer, opparbeide enda mer kunnskap og dele den igjen gratis med alle. Kunnskapen jeg fant om samplanting var veldig viktig for alle som sliter blant annet med kålsommerfugl larver. Denne kunnskapen må formidles videre. Noe jeg gjorde med glede. Jeg postet link til den oppdaterte artikkelen på bloggen min.

Bloggen jeg driver er ikke kommersiell. Jeg per dags dato ikke har tjent noen penger på den. I tillegg til blogging om dyrking prøver jeg så godt jeg kan å dele både mine faglige kunnskap og plantemateriale gratis via KVANN.

Derfor var overraskelsen at mine fire innlegg med artikler ble fjernet fra en FaceBook side som heter «Hage, drivhus og selvforsyning» ganske stor.

Jeg trodde først at det var misforståelse, men det faktumet at mine to et år gamle artikler plutselig ble også fjernet vekket en mistanke. Jeg sendte et spørsmål til alle tre administratorene, uten å ha fått svar. Jeg synes det er rart å ikke svare på forespørsel, særlig når jeg så at meldingene mine hadde blitt lest. Derfor stilte jeg det samme spørsmålet på direkten:

Svaret på direkten fikk jeg ikke, og innlegget ble fjernet. Denne gangen uten at jeg fikk melding om det. Hvorfor tør man ikke å svare offentlig hvis sensurprosessen var ryddig? Flere timer etter fikk jeg svar på Messenger. Innlegget var i strid med gruppens regel nr. 3- egenpromotering. Det ble også opplyst om at den siste tiden ble det fjernet mange linker til egenpromoterte sider:

Jeg skjønte ikke hva som var galt med linker til egne sider som inneholder svært nyttig informasjon for mange, og sendte en melding til:

Svaret var enda mer overraskende enn jeg hadde forventet:

Jeg linket altså 4 artikler i løpet av et år hvor alle av dem inneholdt fakta og nyttige tips om dyrking. Alle artiklene ble fjernet, til tross for at det ikke er noen egeninteresse i å formidle kunnskap. Ingen av mine innlegg med skrytebilder av surkål eller jordbær ble fjernet. Altså tulle-skrytemeldinger som formidler null faglig kunnskap er greit.

For ordens skyld vil jeg bare nevne at det hjalp meg ikke å ta kontakt med den andre administratoren. Jeg sendte jo melding til alle tre samtidig. Han har fremdeles ikke svart på mitt første spørsmål om fjerning av innleggene mine, selv om han har lest det.

Jeg er faktisk veldig glad i at jeg fikk oppklart at Hage, drivhus og selvforsyning ikke ønsker å ha faglig informasjon på sin side. Jeg synes bare at det er så forbausende at en administrator av en FaceBook side som handler om dyrking og selvforsyning ikke klarer å vurdere verdi av faglig kunnskap innenfor agronomi, og betrakter artikler med vitenskapelige data som reklame. Det viser hvordan moderasjon i noen sosiale medier reduserer kvaliteten på innhold og sørger for at innholdet skal forbli på et lavt nivå. Dette bekrefter vel dagens uttrykk «fake news», når moderatorer fjerner kvalitetsinformasjon og beholder ytringer som ikke inneholder noen kunnskaper.

Jeg sendte mitt siste svar til administrator som dere kan lese her:

Derfor skriver jeg i dag nemlig om bekjempelse av faglig kunnskap! Jeg synes det er litt morsomt at innlegget mitt hvor jeg stilte et åpent spørsmål på direkten til administrator feigt ble fjernet. Å formidle viktige kunnskap om dyrking klarer jeg både via min egen blogg og via andre hagerelaterte FaceBook sider. De fleste administratorer er heldigvis meget oppegående, og lenker ofte selv til gode bloggartikler. Erfaring med Hage, drivhus og selvforsyning er jo bare et unntak. Men det er et unntak som viser holdninger til noen få.

Hagebloggere og hagerelaterte FaceBook sider er ikke konkurrenter. Vi er entusiaster som er lidenskapelig opptatt av dyrking og selvforsyning med frukt og grønt. Artiklene våre med faglig innhold skal ikke fjernes. De bør postes. Derfor oppfordrer jeg «Hage, drivhus og selvforsyning» til å slutte med heksejakt, og prøve først å vurdere verdi av innleggene før dere fjerner de. Ikke fjern kunnskap om dyrking, men heller promoter det!

Det finnes et fantastisk uttrykk: «En kvinne kommer alltid til å fly. Om hun skal fly med vinger eller med heksekost avhenger av deg.» Jeg flyr uansett: Med vingene som vokser ut av hyggelige tilbakemeldinger, og verdsettelse av de kunnskapene jeg formidler. Men vingene blir lett erstattet med heksekost hvis andre driver heksejakt fremfor å promotere kunnskap 😉   

Her er liste til hagesider jeg synes er verdt å lese:

KVANN (Norwegian seed savers) https://kvann.no/

Anders Nordrum https://www.datsja.no/  FB: https://www.facebook.com/datsjano

Merethe Lauen https://www.facebook.com/matihagen

Helene Orskaug https://tomatprat.blogspot.com/

Maria Berg Hestad https://mariaberghestad.no/blogg FB: https://www.facebook.com/detgronneskafferi

Dennis Asbjørnsen https://spiselighage.no/ , https://www.facebook.com/Spiselighage.no

Sara Bäckmo https://www.sarabackmo.no/ , https://www.facebook.com/sarabackmo.no/

Bjørnhild Fjeld Spirea.no – Gode tips om hage, reise, fritid, hus og hjem

Andrew McMillion https://mcmillion.no/

Stephen Barstow /http://www.edimentals.com/blog/

Del gjerne med oss dine favoritt hagesider.