Standard metode for seleksjon på frø-stadiet

I begynnelsen av februar er så-sesongen i gang for mange. Flere begynner å så i romjulen. Noen plantekulturer er varmekjære og har lang utviklingstid. Da lønner det seg i noen tilfeller å være tidlig ute.

Man finner mange veiledningsvideoer på internettet hvor man kan lære å så. Jeg vil fortelle om min så-metode som hjelper meg å plukke ut de sterkeste frøene. Oppal (plantene man forkultiverer inne) sår jeg nesten aldri i potter før frøene har spiret. Jeg lar frøene spire først. Begrunnelse her er ganske enkel. De frøene som spirer først er de som har sterkest potensial. Det er de som er friske, kommer til å utvikle seg fortest og gi mest avling. Det er disse plantene jeg skal ha fokus på. Er spiringsprosent høy, spirer nesten alle frø, men som regel er det noen få som begynner først. Disse frøene sår jeg, og ettersom plantene utvikler seg, velger jeg igjen de sterkeste.

Hvis jeg trenger 2 planter, bruker jeg minst 10 frø (helst 20). Hvis man høster frø selv, er det som regel så store mengder at det er ingen vits å spare. Er det en ny og dyr sort hvor det er bare 5 frø i posen, bruker jeg alle, og prøver å få alle til å spire. Etter mange års erfaring vet jeg at de som spiret sist kommer ikke til å utvikle seg optimalt. Man kan få noe avling av sånne planter, men jeg er ute etter de plantene som kommer til å levere mest.

Her ser man tydelig hvilke frø man bør satse på

Jeg bruker denne metoden til de kulturene jeg forkultiverer inne: tomater, agurker, paprika, chili, tomatillo, physalis, squash, gresskar, agurker, artisjokk, mais og mye annet.

Flere butikker selger rotningsmidler som hjelper plantene å komme i gang. I noen sjeldne tilfeller (når det er gamle frø eller man har svært lite frø av en sort) kan det lønne seg å bruke rotningsmiddel. Rotningsmiddel stimulerer frøene, og uhellet ved å bruke det er at de frøene som ville utvikle seg tregt i utgangspunktet begynner å utvikle seg fint i begynnelsen. Allikevel kan man få en overraskelse når avlingen ikke blir optimal på sommeren. Derfor vil jeg i metoden beskrevet nedenfor, ikke anbefale rotningsmiddel når man har mange frø av bra kvalitet, og er interessert i å få de sterkeste plantene.

Vi trenger:

Frø, en plastpose eller en liten plastboks, tørkerull eller kaffefilter/bomullspads +vann

Frøene legges i kaffefilter eller bomullspadds, og dekkes. Kaffefilter/bomullspadds plasseres i en pose eller liten plastboks. Ta litt vann i plastposen/plastboksen, men ikke for mye. Frøene skal ikke drukne. Kaffefilteret eller bomullen skal være bløt, men vannet skal ikke dryppe. Deretter skal posen eller boks med frøene plasseres varmt (f.eks. på oppvarmet badegulv).

N.B. Posen/plastboksen skal ikke være helt tett. Frøene trenger luft.

Jeg pleier å sjekke frøene 2-3 ganger ila. dagen. Noen frø spirer fort, men noen er trege. Det er mange grunner til det. Noen typer frø inneholder stoffer som hemmer spiring. De trenger ekstra tid. Når det stoffet er vannet ut, spirer frøene. Utvanning av spiring-hemmede stoffer skjer fortere når frøene er bløtlagt i våt papir/bomull enn når de ligger i jorden.

Når frøene begynner å spire, skjer det ganske fort. En liten rot begynner å titte ut av skallet. Da er det på tide å så, og dekke potten med plast eller et lite gjennomsiktig glass (for å skape drivhuseffekt). Når kimbladene kommer, fjerner man plasten.

Spirer frøene i kaffefilteret omtrent samtidig og alle, er man heldig. Det er frø av god kvalitet. Er man interessert i å ha mange planter, sår man alle. Trenger man bare noen få planter, velger man dem som spiret aller først. Resten kan man kaste eller gi vekk.

Ved å bruke denne metoden dropper man prikling. Ved å prikle fra en stor potte til små potter, ødelegges det en del små røtter. Når plantene er så små, er det absolutt unødvendig, synes jeg. Ompotting til større potte er mer skånsom enn prikling.

Jeg pleier å markere de plantene som spirer aller først. Når det kommer frukt på disse tar jeg frøene av. Disse vil gi avling tidligst. Med en kort norsk sommer er vi ute etter disse egenskapene.

Fordeler ved å bruke den metoden:

  1. Vi får de aller sterkeste plantene
  2. Når frøene kommer i potter er spiring så å si 100%
  3. Frøene spirer som regel fortere når de bløtlegges på forhånd

De friskeste plantene får man ved hjelp av denne metoden. Videre kan man bruke podingsmetoden som jeg har beskrevet i en annen artikkel, og få enda mer avling av en plante.