Ureist– vårt nye konsept

Å handle «kortreist» og «bærekraftig» mat er forbundet med å være miljøbevisst. Alle vi er glad i kloden vår, og alle prøver å gjøre fotavtrykket vårt minst mulig. Jeg er ikke noen unntak. Det er mange positive endringer som skjer nå i samfunnet vårt: vi kutter ut plastikk når vi kan, vi velger gjenbruk, vi handler kortreist mat på Reko ringen, osv. Kortreist mat er veldig inn, men det er ingen som tenker på at i gamle dager spiste man ikke kortreist mat. Man spiste UREIST mat. Alle dyrket sine egne grønnsaker; sanket spiselige vekster i naturen; hadde kyr, sauer, høns; gikk på jakt og fisket i sjø og vann. Det gikk altså an å overleve på ureist mat. Om sommeren og høsten var det ekstremt mye jobb: man dyrket alt mulig i store mengder, høstet og lagret det som kunne lagres. Vinteren var nokså litt roligere, og man brukte tid på å lage fiske- og jaktredskap, spinne garn, sy og strikke klær m.m.

Grønnsaker hele året rundt

Siden selvforsyning er nå i fokus som aldri før, fikk jeg lyst til å skrive en ny artikkel om ureist mat. Det er mat som min familie dyrker hjemme. Vi dyrker så å si hele året rundt. Vår/sommer/høst opplever jeg som ekstremt hektisk tid. Jeg har erfaring med at man klarer ganske lett å bli selvforsynt med frukt og grønt selv i en liten hage på sommer-måneder.

Tomat Stormin Norman i drivhuset

Men så kommer høsten… Jeg må innrømme at å begynne å kjøpe sprøytete grønnsaker i butikken igjen var så kjipt at kreativiteten min slo inn. Jeg formet en plan om å dyrke tomater, paprika, chili og agurker i et lite plastdrivhus i kjelleren. Drivhuset skulle blitt isolert med bobleplast. Planen var god, og jeg begynte å forkultivere grønnsaker av mine gamle favoritt-sorter og nye spennende sorter jeg kjøpte i juli på internettet. Tiden gikk og plantene ble ganske store. De måtte straks flyttes inn i drivhuset i kjelleren. Så fikk vi et problem. Den lampen vi tenkte å bruke i drivhuset var ganske kraftig, og før drivhuset ble satt opp, skjønte vi at det hadde blitt brannfarlig å henge den i et lite drivhus. Jeg hadde plutselig massevis av planter i stuen, uten plass hvor de kunne vokse og forsyne oss med usprøytete grønnsaker. Plan B kom umiddelbart: joda, vi henger opp lampen i stuen, og lager kjøkkenhage langs stuevindu og veggen. Som sagt, så gjort. Mange av våre kjente sa: Så kult!

Vekst og høsting

Plantene har nå vokst enormt, og vi har allerede begynt å høste agurker. Noen tomat-sorter begynner å blomstre, og paprika som produserte hele sommeren i drivhuset på landet fortsetter å produsere i stuen. Chili planter begynner snart å blomstre. Jeg tok sjansen, og flyttet tre jordbær-planter i agurk-potte. Det er en remonterende sort som sannsynligvis kan produsere så lenge det er nok lys og varme. Mye jordbær blir det ikke, men datteren vår blir fornøyd når hun kan snu seg fra middagsbordet, og plukke et par jordbær som hun kan dandere iskremen sin med 🙂

Energiforbruk

Planen er nå å lage permanent dyrkeplass i stuen, og erstatte en del lamper med vekstlys. Vi fant fort ut at det er den mest billigste og miljøvennlige måte å skaffe oss mat på. Oppvarming i huset bruker alle uansett så hvorfor ikke bruke vekstlys fremfor vanlige lamper?

Vekstlys for større frukt-bærende planter krever mye lys-energi.

En pære (selv moderne led) kan fort bruke 200-600W for å gi god effekt for en god del planter. Lampene bør helst være over 30000 lumens for å gi god nok vekst for fruktbærende planter. Vår stue bruker ca. 1000 Watt til oppvarming, og planen er å erstatte dette med vekstlys.

Med nok lys og varme innendørs, har vi erfart at tilvekst er høyere enn i drivhuset utendørs om sommeren. Derfor synes jeg det er mer miljøvennlig å bruke noen ekstra kroner på vekstlys inne enn å kjøpe grønnsaker i butikken om vinteren uansett om de er lang- eller kortreiste.

Gode vilkår for planter året rundt

I hagen har vi pallekarmer med plastoverbygg hvor jeg dyrker salater om vinteren. Grønnkål har vi alltid ute om vinteren. Gulrøtter står også hele vinteren ute her i Bergen. Hodekål skal snart høstes og fermenteres. Urter har vi i alle mulige varianter i vinduskarmen, fryseboksen og tørkete på glass på kjøkkenet.  Selv om det er midt i november nå, har vi ikke begynt å handle grønnsaker i butikken ennå 🙂

På noen få kvadrat-meter har vi fire gedigne agurkplanter av sort «Drageagurk», tre mindre av typen «inne-agurk», flere tomatplanter av sorter: Black cherry, Iva’s red berry, Mohamed, Lastochka, Golg pearl og 100&1000; Paprikaplanter av sorter: Ferenc Tender, Mini Gogoshar, Padre Battezzare; Chiliplanter Jalapeno. Jeg plantet også et par vannmeloner og tre jordbærplanter i samme potte med agurker, men det var bare på gøy. Hvis vannmelonene ikke vil vokse og utvikle seg optimalt, blir jeg ikke skuffet. I tillegg har vi et par squash som ikke kom i gang med produksjon, og jeg er litt usikker om det blir noe av squash avling i det hele tatt, men vi prøver. Jeg måtte selvfølgelig ha et par potter med bladbete og erter-spirer som vaktlene våre er så glad i.

Neste år vil jeg sannsynligvis ha en annet utvalg av tomatsorter. For å finne de optimale sortene må man prøve og feile. Noen sorter trives godt, men noen er kanskje ikke helt fornøyd. Tomatsort Mohamed kommer jeg ikke til å dyrke neste år på vinteren. Lapochka derimot kommer jeg til å dyrke flere av. Som sagt, er det gjenstå å teste sorter, og finne de sortene som trives best. Det blir en lang og spennende prosess. Men som en av mine favoritt-bloggere Merethe Lauen  pleier å si: Den som intet våger, intet vinner. Hun driver «Mat i Hagen» bloggen, som er absolutt best på jordforbedring og metoder for å dyrke ute hele året rundt.

Det som man trenger for å dyrke inne om vinteren er vekstlys med full spekter (mye blått og mye rødt lys). Disse kan brukes både for vekstfasen og fruktfasen. Man trenger noen potter (en vanlig agurk/tomat plante trenger minimum 10 liters potte, helst større, men microtomater klarer seg med 5 liters potte), grønnsaksfrø, jord og gjødsel. Jeg er vant til å lage gjødsel hjemme av det jeg har tilgjengelig.

Erstatning av prydplanter

Inneplantene måtte vike da det var kamp om plassen, men mange grønnsaksplanter ser ganske dekorative ut, så estetikk kan man ikke si noe på. Det er veldig inn med grønne planter inne nå for tiden. Jeg synes at kombinasjon av grønne vekster som gir spiselige frukter er det optimale for oss. For dem som har lite kunnskap om vekstformer, vil jeg nevne at agurk-plante er tropisk liana, og kan godt brukes som klatreplante. Paprika og chili er busker med flott bladform, og er ekstra vakre når de får frukt på seg.

Paprika som ble flyttet fra drivhuset

Tomater finnes i tre mulige former: ranker (de som trenger oppbinding), busk-form (middels store) og microbusker som kan stå i vanlige potter i vinduskarmen.

Microbusk Lapochka i første rekke

Valget er ekstremt stort, og de som er nysgjerrige på tomater, kan finne mye nyttig informasjon om sorter og dyrking-tips på en av mine favoritt-blogger Tomatprat. Jeg følger mange hagebloggere på forskjellige språk, men tomatprat mener jeg er desidert best på tomater.

JIPPI !

Høsting

Prosjektet UREIST MAT hele året rundt var satt i gang høst 2020, og det ser nesten ut som vi klarer dette!!! Men det viktigste er at vi koser oss og har det gøy: Vår datter på snart tre år har god erfaring med å så frø, vanne plantene, spraye plantene for å forebygge bladlus eller bekjempe soppsykdommer. Hun synes det er morsomt å spise squash-blomstene ? Hun vet hva som kan brukes som gjødsel og hva som skal kastes i kompost. Men det som hun synes er mest gøy er å høste sine egne grønnsaker.

Da må vi dyrke dem, også om vinteren, på en liten plass i stuen.

Drageagurk og tomater 100&1000 dyrket i stuen; Mibuna og Rukkola fra hagen


Tomater Gold Pearl dyrket i stuen