Potet er sannsynligvis Norges mest populære grønnsak. Selv
om potet-statistikken tidligere var ganske varierende, er den på vei opp nå
igjen selv om det finnes flere spennende konkurrerende grønnsaker på markedet.
Hva som er grunnen til det? Korona pandemien kan være en årsak ettersom man
tenker beredskap og selvforsyning i slike situasjoner; her er poteten en klar
vinner. Poteter kan lett dyrkes selv i Nord-Norge, og det finnes flere
potetsorter som er tilpasset det nordiske klimaet. Det er kjekt at markedet har
flere alternativer å tilby: mais, søtpotet m.m, men potet har uten tvil sine dyrkingsfordeler
i forhold til mange andre grønnsaker i vårt klima.
I følget Wikipedia var Kina, India og Russland de største landene i
verden på potetproduksjon i 2017. Det er ikke uten grunn at jeg med min
russiske bakgrunn finner så mye forskningsartikler om potetdyrking på russiske
nettsider hvor mange agronomer og biologer deler sine erfaringer med hagefolk. Mye
av denne typen informasjon finner jeg ikke på norske nettsider.
Den siste tiden har jeg studert mange metoder man kan dyrke poteter på. Noen metoder vekket stor interesse, og noen ble avfeid. Til slutt kombinerte jeg forskjellige dyrkingsmetoder jeg syntes var spennende å teste, til en egen metode. Metoden ga ganske bra resultat, og jeg kommer til å utvikle den videre. Forhåpentligvis blir det flere artikler om dette på bloggen min.
10-liters bøtte med poteter av to små setteknoller
Kunnskap og kreativitet
Å bli selvforsynt med poteter er ikke så vanskelig. Det man trenger mest er ikke stor plass i hagen, men kunnskap. Kunnskap og kreativitet er alfa og omega uansett hva man driver med. Har du kunnskap og klarer å skape optimale forhold til plantene dine, kan du høste mange kilo med poteter av noen få middelsstore knoller du satt i jorden i april/mai. Man kan selvsagt dyrke poteter på våre premisser, men avlingen blir deretter. Ønsker man mange kilo med poteter, bør man dyrke på potetens premisser.
Lysgroing eller mørkegroing
Potet er stengelknoll som dannes under jorden, og har det
faktisk best under jorden.
Den vanligste dyrkingsmetoden alle kjenner til er lysgroing. Potetknollene
utsettes for lys, slik at det begynner å dannes korte tykke grønne groer. Denne
metoden er også blitt utviklet videre, hvor man begynte å forkultivere poteter
i potter inne før utplanting. Den metoden har sine tilhengere, men jeg er ikke
en av dem. Man får selvsagt en del poteter ved å bruke denne metoden, men min
egen erfaring viser at avlingen blir mindre enn ved bruk av andre metoder. Jeg
har sammenlikningsgrunnlag for tre forskjellige metoder:
• Å dyrke uten groing
• Lysgrpong
• Mørkegroing
Den metoden jeg fikk dårligst resultater med var lysgroing,
mens jeg har best erfaring med mørkegroing.
En liten innføring i potetens fysiologi
For å forstå hva poteten trenger, bør man kunne potetens fysiologi.
Når potetene lagres mørkt og kjølig i kjelleren kan man se hvordan de våkner til våren. Fra fjorårets potetknoller begynner det å titte ut tynne lyse spirer. Det er på de lyse spirene (groer) det dannes utløpere (stoloner), som i sin rekke danner nye potetknoller. Blir de lyse stilkene lange nok, kan planten danne mange stoloner, og dermed knoller. De delene av groene som er blitt grønne, danner ikke stoloner. Grønne deler av stilker har en annen funksjon. Det stedet hvor det dannes stoloner på grønne groer er så minimalt, at planten klarer ikke å danne mange utløpere. Logikken er enkel: la potetene få lyse groer slik at de kan danne mange stoloner. Så spørsmålet er: Er lysgroing egentlig den riktige teknikken hvis man skal ta hensyn til potetens fysiologi?
Jeg vil gjenta det en gang til. Forskjellige deler av planten har forskjellige fysiologiske funksjoner. På den hvite delen av stilken dannes utløpere med nye potetknoller, og på den grønne delen av stilken skjer ikke dette. På den grønne delen av stilken dannes blader, men ikke utløpere med knoller.
Settepoteter får lyse groer kun når de ligger mørkt. Blir stilken utsatt for lys, får planten signal: her er det lys. Du kom til overflaten. Her skal du ha blader, men ikke røtter og utløpere med underjordiske knoller. Derfor produserer ikke grønne groer utløpere. Der det er lyst, har potetplanten blader, men ikke røtter.
Det vi er vant til å høre om lange lyse groer at man må fjerne dem… Selv om agronomer innrømmer at fjerning av den første og sterkeste groe reduserer avling med 20%. Begrunnelsen for det er ganske logisk. Det er mye styr med å sette poteter med lange tynne groer i jord. I konvensjonelt landbruk er det rett og slett ikke mulig. Lange lyse groer er skjøre, og blir fort ødelagt. I så fall får man veldig lite eller ingen avling. Vi er en liten familie og vi trenger ikke så mye poteter; konvensjonell produksjon driver vi ikke med. Derfor velger jeg å la settepotetene danne lange lyse groer, og heller bruke mer tid på en litt mer komplisert settemetode. Alt må gjøres med ganske høy presisjon for ikke å knekke de skjøre lyse stilkene. Til gjengjeld får jeg massevis av fine og gode poteter.
Potetknoller kan bære forskjellige soppsykdommer. Mørkegroing lar oss sortere vekk knoller som bærer noen av de sykdommene (f.eks. svart skurv). Knoller med lyse groer som plutselig blir helt svarte på tuppene og stagnerer i utviklingen er som regel bærere av soppsykdommer, og må sorteres vekk. Når man bruker lysgroing, blir som regel alle groer fine, kraftige, lubne og sterke. Sykdommen viser ikke seg i begynnelsen, men planten stagnerer med tiden allikevel. Lysgroing gjør det umulig å sortere vekk syke knoller på samme måte som mørkegroing gir mulighet til.
Røtter
Når man forkultiverer poteter for eget bruk er det lurt å la potetene få røtter før de skal settes ut. Soppangrep skjer ofte i forbindelse med rotdannelse etter en stund etter at poteten kom i jorden. Dette kan man unngå ved å sette ut poteter med allerede utviklet rotsystem. Jeg forkultiverer poteter i fuktig spon. De sier at man kan også bruke fuktig halm. Da danner potetene både lyse groer og røtter samtidig. Ved hjelp av denne metoden får man også tidligere avling enn ved den mer tradisjonelle metoden (minst to uker tidligere).
Lysforhold
Potetplanter er veldig glad i sollys. Spanderer du en god solfylt plass i hagen på potetplantene dine, får du et godt resultat. Når man hører ordet potetdyrking, forestiller man seg ofte en potetåker. Det er noe vi er vant til, men i min lille hage får jeg bedre resultat ved å dyrke i flere små pallekarmer med avstand mellom hverandre. Poteter liker sol, og liker ikke skygge fra nabo-planter. Det er nemlig det som skjer når vi dyrker poteter i åker. Hvis man har mulighet til å lage en liten pallekarm f.eks. 60×60 eller 80×80 med liten avstand mellom pallekarmene, blir potetplantene mer fornøyde med lysforholdet. Det er derfor de plantene som står i hjørner gir best avling i potetåkeren. I en liten pallekarm 60×60 har man plass til ca. 3 settepoteter (avhenger av hvor store poteter man vil få). Størrelsen av pallekarmen kan variere litt, men den skal helst ikke være for stor. Vil man høste store poteter, bør man sette få knoller i en palekarm. Jo mer plass potetplanten har, jo mindre konkurranse, og desto større blir knollene. Hvis man ønsker å få mange poteter av mindre størrelse, eller settepoteter, bør man sette potetene tettere.
Jeg synes det er enklere å lage god og næringsrik jord i en pallekarm enn i åker, og det er mye enklere å høste poteter i en liten pallekarm. Man bare fjerner den øverste delen av pallekarmen, og trenger ikke å bruke spade eller høygaffel. Potetene er lett å plukke opp. Høygaffel bruker jeg helt på slutten for å være sikker på at det ikke ligger noen knoller igjen i pallekarmen.
Min dyrkingsmetode ble testet med flere potetsorter ila. våren/sommeren 2020, men målinger er registrert kun på Mandel og Pimpernell.
Av to settepoteter sort Mandel satt i en pallekarm på 80×80 cm den 26.april, tok jeg opp en 10 liters bøtte (7,5kg.) 26.august.
Pga. at plantene hadde så god plass, ble potetene virkelig store. Det likte jeg veldig godt. Vil man ha flere poteter av mindre størrelse, er det bare å sette dem tettere. Jeg fikk tak i kun to sertifiserte settepoteter av sort Mandel. Derfor valgte jeg å dele knollene i biter for å aktivere alle knoppene. Deling av potetknoller er noe jeg ikke vil anbefale i utgangspunktet. Grunnen til det er at delte poteter utvikler lettere forskjellige sykdommer.
Av tre små settepoteter med sort Pimpernell fikk jeg i en tilsvarende stor pallekarm, 9,5 kg etter 3,5 mnd.
Og her er selve oppskriften
1. Begge sortene har gått gjennom mørkegroing litt under en mnd. i fuktig spon først i romtemperatur, og i kjelleren på slutten (jeg burde brukt mer tid på det, men Felleskjøpet fikk settepotetene sent i mars i Bergen).
2. 26.04 ble begge sortene med lange lyse groer og røtter satt i pallekarmer som var plassert rett på plenen. Jeg brukte massevis av tang og tare i bunnen, en del matkompost og hønsemøkk (siden vi har vaktler i hagen er vi selvforsynt med fantastisk god gjødsel). 1,2 kg. hønsemøkk til 1m2 er optimal proporsjon ifølge russiske agronomforskere som påstår at det kan gi 50% mer avling.
3. Mine pallekarmer er bygget på bestilling (heldige meg som har en handy mann), og består av to deler. Øverste delen kan lett tas av når man skal høste. Det ble også laget overbygg med plast, og pallekarmene fungerer som minidrivhus (jeg pleier å ha reddiker tidlig på våren i dem, og salat/pak choi/reddiker på høsten. Sånne små minidrivhus gir meg mulighet til å sette potetene mye tidligere enn det er vanlig. Potetknoller tåler frost så lenge de er i bakken, men ikke potetris. Selv om det var mange kalde dager i april, har temperaturen i pallekarmen aldri blitt under 8 grader.
4. For ikke å knekke lange lyse groer, brukte jeg fuktig spon både under og over knollene, dekket dem med et tynt lag med jord, og vannet. Deretter ble de dekket med litt jord igjen, og vannet på nytt. Jeg gjorde det i to omganger for ikke å knekke de tynne groene når jorden senkes ved vanning. Som det er lett å se på bildene, ble knollene satt i jorden med groer horisontalt.
5. Etter 8 dager før spirene klarte å komme på overflaten, tilførte jeg en del
tang og tare, litt kukompost og litt jord igjen. Alt dette for å gjøre groene
under jorden enda lengre. NB! Hvis groene har fått grønn farge eller kom på
overflaten, dannes det ikke stoloner på den grønne delen.
6. Jeg hypper ikke poteter på den tradisjonelle måtenn, men dekker overflaten i
pallekarmene med gress fra plenklipp. Mange tror at når man hypper, dannes det
stoloner på de grønne stilkene. Det er feil. Jeg vil si det igjen: stoloner
dannes kun på de lyse delene. Det er uansett veldig viktig å hyppe eller dekke
potetene til med gress/saueull/avispapir eller noe annet for å unngå tilfeldig
grønning av nye knoller som kommer på overflaten. Grønne poteter kan man gjerne
bruke som settepoteter, men ikke som mat. Ved å dekke potetene med plenklipp
oppnår man to ting samtidig; man hypper og gir potetene massevis av næring.
Mesteparten av plenkipp blir spist av meitemark, og potetene får lett
tilgjengelige næring den trenger.
I min egen hage fikk potetene plenkipp flere ganger ila. av sommeren. I hagen til min mor er det ikke lett å få tak i plenklipp (hun bruker robot-plenklipper). Resultatene var ganske bra i begge hagene, men det var allikevel forskjell. I min pallekarm fikk jeg 9,5 kg. Av en pallekarm med tre settepoteter Pimpernell. Totalt i min mors hage ble det 50 kilo poteter fordelt på 6 pallekarmer. Dvs. ca. 8,3 kg. pr. pallekarm. Lysforhold var omtrent det samme. Dvs. sol fra tidlig på morgenen til sent på kvelden.
Det går an å få avling i skygge også, og har man ikke andre alternativer, er
det jo bedre enn ingenting! Men som sagt, får potetplantene mye sol, blir det
mye mer avling.
For de som driver stort, og ikke kan benytte seg av min kombinerte metode og lange lyse groer, kan jeg beskrive en annen metode som var utviklet av en russisk agronom etter andre verdens krig, men som dessverre gikk i glemmeboken. Metoden er basert på noen av de samme prinsippene: å få lange groer, men det gjør man ved å bruke andre taktikker. Jeg kommer til å beskrive den metoden kun hvis det blir henvendelser om det. Ta gjerne kontakt hvis du har behov for den metoden.
OBS! Dyrking i små pallekarmer passer best på steder hvor det er mye nedbør eller hvor man kan vanne plantene.
brit
Hva er pallekarmene laget av? Kan man bruke trykkimpregnert materiale?
Jana
Mine pallekarmer er bygget av plank 36 x 189 mm. Impregnering betyr å tilføre gift til treverket for å hindre at bakterier, alger og sopp ødelegger det. Jeg har aldri brukt trykkimpregnerte pallekarmer til mine grønnsaker. Det sies at man bør unngå trykkimpregnert treverk for å dyrke spiselige grønnsaker, fordi det inneholder for mange kjemikalier. Disse kjemikaliene kan trenge ned i jorden og senere inn i plantene. Sopp og bakterier er viktige for å ha god jord i hagen. Mine pallekarmer er ikke impregnerte. De har nå stått i ca. 5-6 år, og begynner å gå i stykker nå. Bygger man solide pallekarmer, kan de vare lenge. I år kan de brukes. Neste år blir de erstattet med nye.
Johanne
Hei. Veldig fin blogg og veldig interessant om mørkegroing av potet. Har du noen tips til hvor høvlet spon kan kjøpes? Jeg har undersøkt litt uten å lykkes. Hilsen Johanne
Jana
Tusen takk 🙂 Det var et godt spørsmål. Jeg bruker spon som er laget av finrevet granbark og kutterflis av gran. Det selger de på Felleskjøpet. Det har jeg brukt i mage år. Det er mye lettere når man kan bruke det man har hjemme. Spon fra Felleskjøpet tilfredsstiller krav til Veterinærinstituttet. Når det kan brukes til dyr, kan det brukes til poteter, tenker jeg 🙂 Jeg vet at noen bruker halm i Russland for å mørkegro poteter. Men i Bergen er det omtrent umulig å kjøpe halm. Jeg prøvde å få tak i halm i Bergen, men ga opp.
Iril
Hei, takk for gode tips. Men er det virkelig riktig med 1,2 kilo hønsegjødsel per kvadratmeter (m2)? Det høres veldig mye ut!
Jana
1,2 kg. pr. 1 m2. er ikke så mye når det er kompostert hønsegjødsel. Man skal aldri bruke fersk hønsemøkk til plantene, da det er veldig sterkt, og kan brenne røtter.
melanie.anton
Hei, def var min første sesong i fjor og jeg ble veldig fornøyd. Masse gode poteter…Dette år starter jeg med planlegging og har en del spørsmål. 1/ om jeg vil bruke hønsegjødsel fra felleskjøp (har ikke vaktler) må jeg fermentere det. Og hva betyr fermentere det faktisk? 2/ jeg bruker pallekarmer fra i fjor som har mye jord inni. Skal jeg tømme en del for å starte på nytt med rang og tare kompost osv…? 3/ du sier at du bruker pallekarmer med plast topp for potetene? Eller bare reddik og andre vår grønnsak… 4/ tips på hvor jeg kan kjøpe gode frø…? Hilsen fra Stavanger. Melanie
melanie.anton
Hei, jeg starter nå med mørkegrøing. Har spon og settepoteter men lurer på i hva vi starter? Bøtter? Plast flate container? Mye spon under, mye oppå? Dekker vi med avis for å unngå lys? Litt usikker og er helt nybegynner! Takk
Jana
Hei,
Jeg bruker store potter eller plastkasser fra Clas Ohlson. De skal være minst 25 cm. høye. I bunnen bruker jeg litt spon (max. 2cm.), legger inn poteter (med god avstand) og dekker med fuktig spon igjen. Hull i bunnen er viktig! Pottene setter jeg på et mørkt sted. Jeg sjekker regelmessig om sponet er fuktig og groene begynte å utvikle seg. Vokser groene for fort, bør de settes på et sted med lavere temperatur om det er mulig. Lykke til med prosjektet 🙂
Hilsen Jana
joakim
Takk for at du deler din kunnskap fra Rusland!
Vil det kunne fungere med kompost i steden for spon? Eller er noe av poenget at poteten ikke skal få næring i starten?
Jana
Hei Joakim.
Jeg bruker spon under og over knollen for at det fungerer som «støttdempere» når jorden skal senkes ved vanning. Da er risiko å knekke groene mindre. Kompost bruker jeg gjerne i potetkasser på samme måte som møkk og tang og tare. I år setter jeg poteter i ull (fikk endelig tak i det).
Hilsen Jana
joakim
Da prøver jeg med kompost, den jeg har er myk og «luftig». Man tager hva man haver 🙂
joakim
Oppdatering for andre som måtte lese dette: Jeg droppet kompost og kjøpte spon istedet. Prøvde først med kompost på noen poteter. Men selv om komposten var luftig og lett når den var tørr, ble den alt for klebrig når jeg fuktet den. Ville ikke likt å løfte ut poteter med lange groer sånn. Heldigvis gikk det fint å avbryte forsøket mens groene fortsatt var korte. Så da erfarte jeg det.
kadri
Hei Jana, spørsmål om å sette poteter i ull – kunne du si noe mer om det? jeg har ikke tilgang til saueull men har massevis av vinterpels fra en husky 🙂
Jana
Hei. Vinterpels fra en husky kan gjerne brukes hvis det er vanskelig å få tak i saueull. Men jeg ville nok sendt den til spinneri, laget garn og strikket genser eller votter 🙂 Jeg synes at hundepels har bedre varmeegenskaper enn saueull. Jeg betrakter hundepels som et eksklusivt produkt med unike egenskaper. Men floker som jeg klipper bort (både hundepels og kattepels) bruker jeg når jeg setter poteter og planter ut oppal 🙂
Arnold
Hei Jana
Takker for veldig spennende og løfterik artikkel om potetdyrking og mørkegroing. Jeg har tatt deg på ordet og er i full gang med mine settepoteter. Har dem i noen bøtter og en stamp i en lagvis blanding av saueull, høvelspon og jord. Du skriver at du starter dem i romtemperatur, og seinere flytter dem til kjelleren. Jeg lurer da på hvor lenge du har dem stående i romtemperatur, hvilken temperatur du har i kjellerperioden og jeg forstår det slik at du gror dem tre-fire uker til sammen?
Ser ut for meg som at du setter dem i plantekassene 26. April, og da har groene rukket å bli sånn ca 8-10 cm lange ?
Sidene dine er et oppkomme av gode ideer og forslag.
Hilsen Arnold
Jana
Hei Arnold.
Tusen takk at du likte bloggen min, og jeg synes det er veldig kjekt at du vil teste mørkegroing! I år satt jeg de første potetene (sort Sarpo Mira) i to pallekarmer den 18.mars. Jeg postet det på en nettside på FB som heter «Erfaringer med dyrking av potetsorten Sarpo Mira». Andre sorter står nå både inne og i kjelleren og utvikler groer. Jeg «vekker» potetene først ved romtemperatur inne. Det tar ca. en-to uker. Når jeg ser at groene utvikler seg fint, flytter jeg potetene til grovkjelleren. Jeg er usikker hvor mange grader det er der nå. Det er kaldere enn inne i huset, men varmere enn ute; og det varierer.
Når du sier at du har poteter i bøtter og stamp i en lagvis blanding, antar jeg at du forkultiverer. Jeg brukte saueull i år når jeg satt poteter, men jeg er usikker om jeg ville bruke ull/jord for forkultivering av groer. Grunnen til det er at groene er veldig skjøre. Hvis de vokser igjennom ullet, setter de seg fast, og blir ødelagt når man skal ta de ut for å sette dem i jorden. Kanskje man kan ha ull i bunnen? Groene vokser jo oppover. Men knollene utvikler røttene også. Lurer på om de kanskje vil bli ødelagt. Jord er litt for kompakt. Når du skal ta ut knollene med lange groer er spon perfekt. Da er det lett å helle sponet ut uten at groene blir ødelagt. Men hvis du har et smart opplegg hvor røttene og groer ikke kommer i direkte kontakt med ull/jord, kan det være det fungerer greit 🙂 Det blir spennende! Du må ha lykke til med prosektet.
Hilsen Jana
rodstjert
Hei og takk for flotte tips. Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på mørkegroing av poteter. Lurer litt på om jeg må vanne ut tang og tare eller bruke den rett fra sjøen. Jeg har tilgang på hønemøkk men skal jeg bruke fersk eller må jeg kompostere den først?
På forhånd takk
Moerten
Jana
Hei Morten.
Bare hyggelig 🙂
De fleste plantene tåler litt salt, men det anbefales å skylle tang og tare med ferskvann når man skal bruke det til poteter og bønner. Jeg mener blogger Merethe Lauen (blogg Mat i hagen) sluttet med det. Du kan prøve å finne informasjon om det på hennes blogg. Jeg pleier å skylle tang og tare med hageslange, men vurderer å slutte med det. Det regner mye på Vestlandet, og jeg bruker tang og tare i bunnen av pallekarmer. Før røttene kommer så dypt er saltet skylt vekk.
Vanlig hønsemøkk er for kraftig å bruke rett i grønnsakshagen . Det kan brenne røttene. Fermentert møkk kan brukes rett i hagen.
Hilsen Jana
Lars Lund
Hej Meget spændende side 🙂 Og spændende at læse om dine kartoffelforsøg. Jeg ved ike helt hvad tang og tare er, altså tare, men tænker det er søgræs. Oversætter jeg tang og tare med google , er det tang og tang. 🙂 Jeg er lidt usikker på om du bliver ved med at lægge et lag på, så der aldrig kommer den grønne del op med blade. Du skriver ikke, hvornår du stopper med at lægge på. Jeg har lavet en you tube film, hvor jeg dyrker i uld i jorden. Måske dette også kan bruges i dit forsøg i stedet for spåner. Uld er rig på fosfor og vældig god til at holde på vandet i tørketider, så der er et lille lager. Tak for din fantastiske side. mvh Lars og her et linkhttps://youtu.be/m9_0Ew-p5_8
Jana
Hei Lars. Takk for spennende kommentar. Tang og tare er sjøgress. Jeg synes alger er et korrekt begrep, men opplever at det ikke er alle som skjønner hva det er. I Norge kaller man det for tang og tare. F.eks. Laminaria digitata er fingerTare, men Ascophyllum nodosum er griseTang, og Pelevetia canaliculata er saueTang. Det som vokser i fjæren er tang, mens tare vokser dypere.
Jeg skjønte ikke helt spørsmålet ditt ang. antall lag og de grønne spirene. Kan du utdype det litt, slik at jeg kan gi deg et godt svar.
Det var spennende video på youtube! Tusen takk for linken! Jeg liker å følge hagebloggere, og du har en fantastisk blogg 🙂
Nylig fikk jeg endelig tak i saueull, og skal bruke det også! Saueull har mange unike egenskaper, og for meg som begynner dyrkesesongen svært tidlig er det gull verdt 🙂 Grunnen til at jeg ikke brukte det tidligere var at det var vanskelig å få tak i det 🙂
Hilsen Jana
Henrik Melsom Edvardsen
Hei hei,
Jeg har nettopp oppdaget din blogg gjennom Datsja.no og er utrolig fascinert av den nye kunnskapen. Jeg har fulgt råd om lysgroing og ikke fått så gode resultater som forventet. Så fra våren skal jeg følge din metodikk.
Det er spennende å lese det du skriver! Håper du fortsetter med det.
hilsen Henrik
Jana
Hei Henrik.
Takk fo hyggelig tilbakemelding.
Jeg tror du blir meget imponert. Tidligere dyrket jeg poteter for at vi er glad i poteter. Men jeg syntes ikke at det var så spennende å dyrke dem. Så begynte jeg å bruke mørkegroing, og plutselig ble det kjempegøy! Får man et meget bra resutat blir man glad og fascinert, og får lyst til slå sin egen rekord! Igjen og igjen 🙂
Lykke til med potetdyrking!
Hilsen Jana
Cecilie M
Hei – takk for interessant artikkel om potetdyrking!
Dette ser absolutt ut til å være noe for oss.
Har du en e-postadresse jeg kan kontakte deg på? Jeg har noen spørsmål jeg gjerne ville hatt svar på, hvis du har anledning.
På forhånd takk,
mvh Cecilie
Jana
Hei Cecilie.
Det var veldig hyggelig at du likte artikkelen min. Målet mitt er at flere blir inspirert, og vil prøve å dyrke selv. Jeg sender deg en PM
Hilsen Jana
Gottfried
Hei. Takk for flott og detaljert gjennomgang.
Lærte masse om dette. har du noen gode tips om tomatdyrking også?
Gottfried
Jana
Hei.
Ja, det finnes en dyrkingsmetode for tomater som jeg bør kanskje oversette. Skal prøve å gjøre det så snart jeg er ferdig med potetmetoden for store produsenter 🙂
Ellers vil jeg anbefale en blogg som heter «Tomatprat» som drives av en utrolig flink tomatentusiast.
Mvh
Jana