Er du en nybegynner på selvforsyningsfeltet, anbefaler jeg å begynne med jordskokk i kjøkkenhagen. Plasserer du den på et solfylt sted, og gir den mye næring, kommer du til å bli strålende fornøyd når tiden for høsting er inne.

Siste innhøsting midt i mars

 Jordskokk (Helianthus tuberosus) er en gammel grønnsak som var ganske populær i Norge før den ble utkonkurrert av poteten. Nå i lavkarbo-tiden begynner den å bli populær igjen. Min mormor dyrket jordskokk på landet når jeg var liten, og jeg har fine barndomsminner om vakre gule solsikkeliknende blomster i kjøkkenhagen hennes.

De sier det er like enkelt å dyrke jordskokk som poteter. Løgn, sier jeg! Det er faktisk mye enklere å dyrke jordskokk enn på poteter. Potetdyrking krever mer innsats. Jordskokk setter man direkte i jorden uten forgroing, og trenger ikke en gang å ta ut knollene om høsten! Her på Vestlandet høster jeg jordskokk etter behov. Når jeg trenger noen knoller til matlaging, går jeg ut i hagen og graver ut så mange jeg trenger.

Jordskokk er glad i næring. Jeg bruker mye kompost og en god del hønsegjødsel når jeg setter ut knollene.

Kompost

I løpet av sesongen bør den gjødsles et par ganger, noe jeg ikke rakk i fjor. Men siden jorden var såpass bra pga. hjemmelaget kompost og vaktelmøkk, gikk det heldigvis fint. Hvordan vet jeg at jorden var bra? Jo, jeg fikk mye avling, samt fant jeg massevis av meitemark på størrelse med en liten pytonslange. Finner man mange store meitemark i kjøkkenhagen, er det et bra tegn på at jorden er riktig fin.

Skikkelige pytonslanger

Jordskokk er ganske høy plante (opptil 2,5m). Den trenger oppbinding eller andre former for støtte.

Om høsten når alt liv går i dvale, klipper jeg stilkene. Jeg lar det stå igjen ca. 15 cm. Da vet jeg hvor knollene er når jeg skal ta de ut. Jeg bruker ikke høygaffel, men vanlig spade. Da er det lett å kutte knollene i to. Når jeg vet hvor stammen er, er det enklere å få knollene ut uten skader.

Gamle stilker

Her er det høsting midt i mars. I helgen tok jeg alle knollene ut, sorterte dem og lot dem ligge i jorden.

De som var store og fine skal brukes til matlaging, og jeg henter dem etter behov. De som er litt mindre, og små skal dyrkes igjen.

Når jeg tar ut gamle stilker, ser jeg ofte at noen av dem får små spirer om våren. Disse kaster jeg ikke, men setter dem tilbake i jorden. De gir nok ikke mye avling, men er uansett en resurs for å få nye knoller.

  • Jordskokk liker nøytral jord med mye næring i. Bruk gjerne hagekompost, matkompost,  hønsemøkk, hestemøkk eller det du har tilgang til. Optimal Ph 6-7,5.
  • Sett knollene 10-12 cm ned i jorden med 30-40 cm avstand i raden og 60-80 cm mellom radene. Dette kan gjøres på våren (april-mai) eller høsten (før frosten kommer).
  • Jordskokk bør gjødsles et par ganger i løpet av sesongen.

• NB! «Det er lovforbud mot å bruke jordskokk som man kjøper i dagligvarehandelen som setteknoller. Dette er oftest importerte knoller og man kan få inn skadegjørere som vi ennå ikke har her i landet på den måten. Dette er dessuten også oftest sorter som ikke gir avling under norske forhold.»