Mange tror at å være selvforsynt med egg innebærer enormt tidsforbruk. Tid er nemlig det vi ikke har mye av når man er i full jobb, ungene skal kjøres på forskjellige aktiviteter, familien skal på ferie, på hytten, båtturer osv.

Denne artikkelen handler om hvordan du kan bli selvforsynt med vaktelegg uten å fire på noen av kravene til et normalt liv.

Vi vurderte høner, men fant ut at vaktler hadde visse egenskaper som var fordelaktige:

  1. Vaktler begynner å verpe når de er 6-8 uker gamle (høner når de blir 18-20 uker).
  2. Vaktler galer ikke nevneverdig. Haner er forbudt i tett bebyggelse.  
  3. Vaktler legger mer egg for pengene enn høner (forpris pr. kg egg).
  4. Vaktler er bakkedyr, og det kreves mindre renhold enn med høner som sitter på vagler.
  5. Vaktler har høyere kroppstemperatur enn høner, og i tillegg andre egenskaper som beskytter eggene mot salmonella.  

Den eneste ulempen med vaktelegg er at det krever litt mer jobb å knekke 4 egg sammenliknet med et større hønseegg. Dette blir man fort vant til så lenge man har en vakteleggsaks.

Vi bygget om hageboden til en toetasjers vaktelbolig. Fuglene har inne- og uteareal, og arealet er dobbelt så stort siden det er fordelt på to etasjer. Det er 2,6m2 ute- og 2,6m2 inneareal. Totalt 10,4m2. Vi har hatt inntil 20 fugler totalt, som er mye mindre enn vi kan ha. Vi vil at fuglene våre skal ha god plass, og trives i hagen vår. Samtidig er det begrenset hvor mange egg man kan spise. Vi har nå 10 høner og 3 haner. De skaffer oss mer egg en familien vår på 3 klarer å spise. Venner og kjente får innimellom en liten gave fra hagen.

For å redusere tidsbruken på for og vann, ble dette halvautomatisert. Vi installerte foringsautomater i veggene, og kontinuerlig vannsirkulasjon ved å hente vann fra taket. På Vestlandet hvor vi bor er det ikke akkurat mangel på regnvann. Samtidig er ikke vaktlene utsatt for overspising, og regulerer matforbruket selv. De sjeldne gangene det er tørke i Bergen fyller vi vann manuelt.  Nå har vi laget lokk på vannskålene, da vaktlene hadde en tendens til å vasse i vannet. Det ble fort mye urenheter. Jeg legger ut bilder av vannskåler med lokk senere.

Foringsautomatene inneholder totalt 12 kg med for i begge etasjene. Dette er nok for flere uker.

Samtidig er vannskålene dimensjonert for å kunne levere vann for minst 4 dager. Dette innebærer at helger og ferier er problemfrie. Vi har alltid gode naboer, venner eller familiemedlemmer som ser til fuglene våre. Siden det alltid er vann og mat, bruker de mest tid på å plukke egg og kose med fuglene. Egg i bytte mot simpelt oppsyn pleier å være en god handel.

Siden vi er opptatt av å være så selvforsynt som mulig, har vi mye gjødsel fra vaktelhuset som brukes i grønnsakshagen. Dette er gull verdt for en hagebonde.

Om våren startes rugemaskinnen for å etablere nye kull til stor glede for vår datter.

Sommer 2021 begynte en av våre vaktelhøner å ruge egg. Det var utrolig spennende. Hun var en veldig flink hønemor som passet godt på kyllingene sine.

I 2021 måtte vi revurdere vårt syn på hønsehold i byen. Selv om vi synes at det er flere fordeler med vaktler, måtte vi allikevel skaffe oss noen høner. Favoritt-dyr til datteren vår er nemlig høne, og hun hadde veldig lyst til å ha høner i hagen. Vi var veldig heldig som fikk tak i rugeegg fra Lygre livsgard https://www.facebook.com/profile.php?id=100090617743701 hvor to av våre hanekyllinger lever et lykkelig liv nå. Vi har beholdt alle 4 hønene som fikk navn: Koshild, Tsjernushka, Ryaba og Chickolina.

En liten hanekylling som lever nå et lykkelig liv på Lygre livsgard.